Sevgili Melek'ler, aşkın bir cok olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu biliyoruz. İşte size aşkın şaşırtan bir etkisi daha Melek'lerim

Âşık olunca kalbiniz kut kut atıyor, eliniz ayağınız birbirine dolaşıyor, belki yemek yiyemiyor, belki de uyku bile uyuyamıyorsunuz.




Bunlar sizin bildiğiniz değişiklikler. Bir de bilmedikleriniz var!

Aşık olmak demek; etrafınızdaki tum mutsuzlukları unutup, hayata pembe gozluklerle bakmak demek... Canınız ne kadar acısa da, eğer Âşıksanız, ne moraliniz bozulur ne de hayata kusersiniz. Cunku Âşık olunca baktığınız her şey size guzel gorunmeye başlar.

İngiltere’de yapılan bir araştırma da bunu doğruluyor. Bu araştırmaya gore aşk, ağrı kesici rolu oynuyor. Nasıl mı? Araştırma kapsamında, deneye katılanlardan, sevdikleri kişinin bir fotoğrafı ile cekici buldukları başka birinin fotoğrafını yanlarında getirmeleri istendi. Araştırmaya gore, sevilen kişinin fotoğrafına bakmak acı algısını, cekici bulunan kişinin fotoğrafına bakmaktan daha fazla duşurdu. Kısacası, yalnız ve mutsuz hissedenlerin acı eşiği cok daha duşuk. Buna karşın Âşık olanların acı eşiği daha yuksek.

Aşk gercekten acıyı azaltıyor mu?

Prof. Dr. Mehmet Zulkuf Onal, “Aşk, acıyı azaltmıyor, ağrı hissini azaltabiliyor. Cunku Âşıklarda, normal bireylerde de salgılanan ve endojen morfin diye bilinen endorfin salınımı artıyor. Bu hormon da ağrıyı daha az hissetmeyi sağlıyor” diyor.

Aşkın donemleri de ağrının hissedilmesinde etkin rol oynuyor. Aşkın ilk doneminde, endorfin salınımı daha yuksek oluyor; bu da ağrının daha az hissedilmesine neden oluyor. Fakat sonrasında bu etki giderek azalıyor. Beyinde yapısal değişiklikler olmadığını belirten Prof. Dr. Mehmet Zulkuf Onal, “Ancak beynin calışmasında temel olan bircok hormon ve molekulun seviyesinde artma veya azalma gibi değişiklikler gorulebiliyor. Kişinin depresyona girme eşiğini duşuren serotonin azalıyor. Bunun gibi, bircok hormonun seviyesinde değişim olabiliyor” diyor.

Prof. Dr. Mehmet Zulkuf Onal’a gore, ilk bakışta aşk var. Hatta erkekler, kadınlara gore daha cabuk Âşık oluyor. Erkekler, fiziksel ozelliklere daha cok onem verirken, kadınlar sosyal konumu iyi, gelecek endişelerini giderecek kişileri tercih edebiliyor.

Cinsel cekicilik on planda

Noroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zulkuf Onal’a gore; aşk, genetik olarak, turun devamı icin gerekli bir surec. Turlerin devamlılığı icin her canlı Âşık oluyor. Başlangıc aşamasında genetik, sosyal, ekonomik, kulturel ve geleneksel bircok neden, Âşık olmak icin etkili; ancak genellikle cinsel cekicilik, Âşık olabilmek icin daha on planda oluyor. Sanıldığı gibi, ruh guzelliği en başta onemli değil. Onemli olan, oncelikli olarak fiziksel cekicilik. Kadın ve erkeklerin tercihlerinin, her kulturde ortak olan kriterleri de bulunuyor.

Dikkat! Aklınızı başınızdan alabilir

Noroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zulkuf Onal, “Aşk, oncelikli olarak bir hastalık değil. Âşık olan bireylerde melankoli denilebilecek psikolojik değişiklikler gorulebiliyor. Umitsizlik de bu surece eklenirse, aşk, depresyona donuşebiliyor. Âşık olunca enerji, motivasyon artıyor. Engelleri aşma gucu hissediliyor ve daha kontrolsuz davranılabiliyor” diyor. Âşık olduğunuzda cinsel birliktelik sırasında ‘kortikal inhibisyon’ yani, aklını kullanamama durumu oluşabiliyor. Akıl kullanılmadığında ise savunmasız kalınıyor, duşuncesizce hareket edilebiliyor.

Yaz aşkı yalan mı?

Bazı araştırmalar, yaz mevsiminin Âşık olmayı kolaylaştırdığını soylese de, Prof. Dr. Mehmet Zulkuf Onal, “Aşkın mevsimlerle hicbir ilgisi bulunmuyor. Kutuplarda da, ekvatorda da her mevsim, her an Âşık olunabiliyor, yeter ki ortam uygun olsun” diyor.

Aşkın omru uc yıl

Aşkın omru uzmanlara gore ortalama olarak uc yıl kabul ediliyor. Romantizmin suresiyse kulturel, ekonomik ve sosyal bircok etkene bağlı olarak değişebiliyor. Kibarlık, bir romantizm olcusu ise omur boyu surebiliyor; kapı acmak, yerini bir kadına vermek, elindeki ağırlıkları taşımasına yardım etmek, merdiven inip cıkarken nerede duracağını bilmek gibi bircok şey de romantizm sayılabiliyor.