Girişim ve Mentor Ligi (Ventures & Mentors League) Ust Yoneticisi Ufuk Batum, Turkiye'nin 2001 yılından bu yana 200 milyar doları aşan doğrudan yatırımı ceken bir ulke olduğunu ve yabancı sermayeyi cekmeye devam edeceğini belirtti.
İzmir Universiteleri Platformu tarafından platform uyesi universite rektorlerinin katılımıyla Teknoloji Girişimleri Cevrimici Zirvesi duzenlendi.
Zirvede "Turkiye'de Yatırım İklimi ve Girişimcilik Ekosistemi" başlıklı bir sunum gercekleştiren Girişim ve Mentor Ligi Ust Yoneticisi Batum, Turkiye'nin yeni tip koronavirus (Kovid-19) doneminde doğru hamleler yaparak doğru uretim modellerine yoneldiğini, pandeminin katma değeri yuksek malların cok daha az kaynakla, hızlı bir şekilde uretilmesi gerektiğini gosterdiğini belirtti.
Ufuk Batum, Turkiye'nin 2001 yılından bu yana 200 milyar doları aşan bir miktarda doğrudan yatırımı ceken bir ulke olduğunu aktararak, şunları kaydetti:
"Son 4-5 yılda bu cekim yavaşlasa da ulkemiz yabancı sermayeyi cekmeye devam edecektir. Bir yandan da pandeminin yarattığı ve ozellikle start-up firmalarını hızlandıran bazı avantajlar mevcut. Orneğin ABD Başkanı solunum cihazı olarak bilinen vantilator uretimi icin buyuk otomotiv firmalarına gorev verdi ancak yeterli miktarda uretime gecemediler. Turkiye'de ise vantilator uretimi icin birkac buyuk şirket ile start-up şirket bir araya gelerek hızlı bir şekilde uretime başladı.
Biz, uretimi kavramış ve bu konuda iştahı yuksek bir ulkeyiz. İnsan kaynağımız da cok yuksek. Artık dunyayı tanıyan bir girişimci sınıf mevcut. Turkiye'nin geleneksel sektorleri de bu donemde daha kurumsal bir bakış acısına sahip olup, teknolojilerini yenileyip piyasalarını buyutebilirler."
Turkiye'deki inşaat, turizm, havacılık, lojistik, sağlık hizmetleri, savunma, mobil ve yazılım gibi alanlardaki kapasitenin ceşitliliğine ve bunların oluşturduğu avantajlara dikkat ceken Batum, uzun yıllardır enerji konusunda dışa bağımlı olan Turkiye icin Karadeniz ve Akdeniz'deki gelişmelerin umut verici olduğunu aktardı.
"Eğitim teknolojilerini geliştirmek icin harekete gecmeliyiz"
Ufuk Batum, Turkiye'nin gec sanayileşmiş olsa da farklı sektorlerde buyuk bir ceşitlilik gostererek riski bolduğune dikkati cekerek, şoyle devam etti:
"Pandemi donemi bize gosterdi ki İstanbul Havalimanı ve THY'nin gucuyle İstanbul, 5-6 yıl icinde dunyanın en buyuk 'hub' noktası haline gelecek. Bizim yaklaşık 19 milyon ilk, orta ve lise, 8 milyon da universite oğrencimiz mevcut. Bu rakama oğretmenler ve yoneticiler de eklenince yaklaşık 30 milyonluk bir pazar mevcut. Eğitim teknolojilerini geliştirmek icin harekete gecmeliyiz. Turkiye'nin satın aldığı gemilerde sondaj calışmaları devam ediyor ancak bunların simulasyon hizmetleri icin de derhal bu sektorun desteklenmesi gerekiyor. Kentsel donuşum de yeni bir iş modeli. İnsani alt yapıları ve kent estetiğini de koruyarak bu donuşumu toplum lehine cok faydalı bir hale getirebiliriz. Sağlık hizmetleri ve biyoteknoloji alanlarında da buyuk bir potansiyel soz konusu."
İzmir Universiteleri Platformu Donem Başkanı ve Yaşar Universitesi Rektoru Prof. Dr. Cemali Dincer ise kuresel salgın surecinde pek cok sektorun aksine teknoloji şirketlerinin calışmalarının hızlandığını ifade etti.
Toplantıda Ege Universitesi Rektoru Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Yuksek Teknoloji Enstitusu Rektoru Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir Katip Celebi Universitesi Rektoru Prof. Dr. Saffet Kose, Bakırcay Universitesi Rektoru Prof. Dr. Mustafa Berktaş, Dokuz Eylul Universitesi İşletme Bolumu Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Pınar Sural Ozer ile Kavram Meslek Yuksekokulu Muduru Prof. Dr. Derman Kucukaltan da goruşlerini ifade etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Halil Fidan