Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası'nın video konferans yoluyla duzenlediği toplantıya katıldı. Hisarcıklıoğlu'na taleplerini anlatan ATB Başkanı Ali Candır, "Mart ayının ortasından itibaren can derdine duştuk ve hicbir hedefimizin gercekleşmediğini gorduk. Tarım sektoru varlığını maliyet yukleri altında surdurmeye calışıyor. Kamuya yonelik birikmiş, ertelenmiş ya da gecikmiş tum odemelerimizin en az 2022 yılına kadar faizsiz ertelenmesini ve sonrasında da makul taksitler halinde odenmesini talep ediyoruz." dedi.
ATB Yonetim Kurulu Başkanı Ali Candır, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, Yonetim Kurulu uyeleri, Meclis, Meslek Komiteleri, Disiplin Kurulu ve Yuksek İstişare Kurulu uyeleriyle bir araya gelen Hisarcıklıoğlu, uyelerin sorun ve taleplerini tek tek dinledi. Bir asırlık gecmişe sahip ATB'nin 100'uncu yılını kutlayarak konuşmasına başlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Pandemi bitince bir asırlık gecmişinizi birlikte kutlamak dileğiyle nice senelere" dedi.

"Yoresel urunleri kafalarımıza kazıdı"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsa'nın Turkiye ekonomisine katkılarının takdire değer olduğunu kaydetti. ATB Başkanı Ali Candır'ın vizyoner kimliğiyle YOREX başta olmak uzere kent ve ulke ekonomisine can verecek bircok projeyi hayata gecirdiğini soyleyen Hisarcıklıoğlu, "Yoresel urunler ve coğrafi işaretin ne kadar onemli olduğunu Turk iş dunyasının kafasına kazıdığı icin kendisine cok teşekkur ediyorum. TOBB'da da Ali Candır Başkanımın fikirlerinden bizzat istifade ediyorum" diye konuştu.
"Antalya cok onemli bir yerde"
Antalya'nın Turkiye icin cok onemli bir yerde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Burada para var, ekonomi var. Allah size her turlu nimeti vermiş. Denizi, kumu turizmi vermiş. Ote yandan muthiş bir tarım araziniz var. Tarıma dayalı sanayi var, ticaret var. Her şey var. Allah Antalya'ya dort dortluk coğrafya nasip etmiş. Antalya'da bulunduğunuz icin cok şanslısınız" dedi.
"Dunya tarımı keşfetti"
Dunyanın korona virus belası ile karşı karşıya olduğunu, sadece Turkiye'nin değil tum ulke ekonomilerinde viruse bağlı ciddi zorluk yaşandığını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bu donemde dunya, tarımın cok onemli olduğunu keşfetti. Sizlerin faaliyette bulunduğu alan muthiş fırsatları barındırıyor. İnsanoğlu tarıma dayalı sanayiyi yeni keşfediyor. Biz bu coğrafyada bu fırsatı yeterince değerlendiremiyorduk, inşallah bundan sonra daha iyi değerlendireceğiz" diye konuştu.
"Sorunlarınızı gece de olsa iletiyoruz"
Pandemi doneminde 365 oda ve borsa başkanlarının, uyelerinin sorunlarına cozum aramak icin muthiş bir performans gosterdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak da kendilerine iletilen sorun ve talepleri karar vericilerle paylaşıp cozum aradıklarını anlattı. Pandeminin ilk doneminde, 18 Mart'ta Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında bakanlar kurulu uyeleriyle bir araya geldiklerini, sıkıntı ve talepleri iceren 70 maddeyi ilettiklerin soyleyen Hisarcıklıoğlu, "Taleplerimizin yuzde 99'u karşılandı. Sizler tarafından bana iletilen, Ankara'da cozulmesi gereken sorunları bizzat Başkanlarınız bana ilettiler. Biz de o gun, o gece gece ilgili bakan kimse temas edip, cozumu icin calıştık. Sizlerin bugun bana ileteceğiniz her turlu sıkıntıyı da yine bu akşam bizzat ilgili bakanlara ileteceğim" dedi. Salgının ikinci doneminde de Cumhurbaşkanı ve bakanlarla 18 Kasım'da bir araya gelerek iş dunyasının talep ve sorunlarını ilettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, yeni gorevine başlayan Hazine ve Maliye Bakanı ile 28 Kasım'da bir araya gelerek tum talepleri birinci ağızdan iletme fırsatı bulduklarını soyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak pandemi doneminde neler yaptıklarını ATB organ uyeleriyle paylaştı.
Muhittin Bocek'i unutmadı
Korona virusu yenen Antalya Buyukşehir Belediye Başkanı Muhittin Bocek'e gecmiş olsun dileklerini ileten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Başkan'ın gorevinin başına donmesine sevindik. Başarıyla gorevini en iyi şekilde yapacağına inanıyorum" dedi.
Candır taleplerini anlattı
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Candır, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na toplantıya katılımı nedeniyle teşekkur etti. Uyelerin taleplerini karar vericilerle paylaşıp geri donuş sağlayan Hisarcıklıoğlu'na iş dunyası adına ayrıca teşekkur eden Candır, "Boyle bir donemde yanımızda olmanız cok değerli" dedi.
Pandemi doneminde TOBB'un girişimiyle uyelerin bircok talebine cevap aldıklarını, alınan onlemlerin sektore can suyu olduğunu kaydeden Candır, "Ama varlığımızı surdurmek icin bu yapılanların otesinde daha ileri desteklere ihtiyacımız olduğunun siz de farkındasınız" dedi.
" Can derdine duştuk"
Candır, pandemi doneminde Antalya ekonomisi ve tarımı hakkında bilgi verdi. Antalya ekonomisinin 2019 yılını tarımı, ticareti, turizmi ve sanayisiyle ulke ortalamasının uzerinde buyumeyle kapattığını anımsatan Candır, bunda turizm ve tarımın etkisinin buyuk olduğuna işaret etti. 2020 yılı icin de benzer buyume beklentisiyle ulke ortalamasının uzerinde yatırım yapılıp borclanıldığını anlatan Candır, şoyle konuştu:
"Mart ayının ortasından itibaren can derdine duştuk ve hicbir hedefimizin gercekleşmediğini gorduk. Haziran - Eylul donemindeki kısmi hareketlenme ise ekonomik iyileşmeyi sağlayamaya yetmedi. Cunku Antalya ekonomisinin yaklaşık yuzde 75'i hizmet sektoru ve ağırlıklı olarak turizmden oluşmaktadır. Bir taraftan borc yukumluluklerimiz ve işlerimizdeki zayıflık diğer taraftan salgın dolayısıyla ertelenen kamuya odemelerimizin birikimli yuku, hepimizi ulke ortalamasının en az 3 katı ağırlıkla vurdu. Ozellikle Ekim ayından bu yana durum, daha da ağırlaşmıştır. Cunku Mart-Mayıs doneminde yediğimiz darbenin etkisindeyken gelen bu ikinci zorluk, oluşturduğu etki itibariyle daha yıkıcı durumdadır. Yani ilkinden daha az etkili olacak demek doğru değildir. Kendi başına daha duşuk şiddette olsa bile oluşturduğu etki, oncekinin ustune biriktiği icin daha yıkıcı olmaktadır"
"Odemeler 2022'ye kadar faizsiz ertelensin"
Tarım sektorunun varlığını maliyet yukleri altında surdurmeye calıştığını kaydeden Candır, "Kamuya yonelik birikmiş, ertelenmiş ya da gecikmiş tum odemelerimizin en az 2022 yılına kadar faizsiz ertelenmesini ve sonrasında da makul taksitler halinde odenmesini talep ediyoruz. Erteleme olursa hic olmazsa guncel odemelerimize makul bir alan acmış olabileceğiz. 2021 yılındaki SGK ve vergi odemelerimizin de en az bir yıl sureyle ertelenmesi nefes aldıracaktır" dedi.
"Daha cok uretmek icin arazi ihtiyacımız var"
Rusya'ya ozellikle domates, biber ihracatında sorunlar yaşadıklarını anlatan Candır, bu konuda da destek istedi. Hem ihracatı artırmak hem yerli tuketimi karşılamak icin daha cok uretmek istediklerini bunun icin arazi ihtiyacı bulunduğunu belirten Candır, "Sektorumuzun tarım arazisi talebi hızla ve etkili bir bicimde kamu tarafından karşılanmalıdır. Atıl durumdaki Hazine arazilerinin tarıma kazandırılması icin destek bekliyoruz. Hazine arazilerinin envanterinin cıkarılarak tarımsal uretim yapan, işinde ehliyeti olan insanlara tahsisi, satışı ya da kiralanması uretimimizi artıracaktır" dedi.
"Devlet rakip olmaz"
"Kamu ticarette rakip olarak hangi alana girerse girsin o alanı kurutuyor. Cunku rekabeti olduruyor" diyen Candır, devletin Turkşeker, Tarım Kredi, Ziraat Katılım gibi kurumlarla yaş meyve sebze ve gıda sektorunde oyuncu olma cabalarını eleştirdi. Devletin rekabetin etkili bir şekilde işlemesini sağlama gorevi olduğunu anımsatan Candır, "Kamu hem kural koyucu, hem hakem, hem oyuncu olmak istiyor. Bu hicbir şekilde surdurulebilir değil. Devletin oyuncu olma cabasından vazgecmesini talep ediyoruz" dedi.
"Tarıma ozel sosyal guvenlik"
Antalya tarımının kayıtlı istihdamda Turkiye ortalamasının uzerinde olduğunu soyleyen Candır, tarıma ozel sosyal guvenlik sistemi talep eti. Candır, "Tarımsal istihdamdaki gucumuzu korumak ve guclendirmek icin sektorumuzun doğasına ve yapısına uygun tarıma ozel bir sosyal guvenlik sistemi tasarlamak zorundayız. Bu konuyla ilgili olarak 3 yıl once SGK Antalya İl mudurluğu ile ortak bir ekip calışması yaparak bir oneri raporu hazırladık. Bu raporun dikkate alınmasını talep ediyoruz" dedi.
ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci de toplantıya katılan Hisarcıklıoğlu'na teşekkur ederken, "Sizlerle paylaşmış olduğumuz sorunlarımızı yakından takip etmeniz, cozum odaklı calışmalar yurutmeniz ve gayretleriniz icin de ayrıca teşekkur ediyorum" dedi.
Uyeleri tek tek dinledi
Toplantıya katılan ATB uyeleri, pandemi doneminde uretim ve ticarette yaşadıkları sorunları dile getirirken, cozumu icin destek talebinde bulundu. Uyeleri tek tek dinleyip not alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sorun ve talepleri karar vericilerle paylaşacağını ve takipcisi olacağını soyledi. - ANTALYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı