Dunyayı sarsan Covid-19 virusu hayatın her alanında yeni alışkanlıkları beraberinde getirirken, tedarik zincirlerine de temizlik kriteri geldi. Tekstil sektorunde pandemi oncesinde iş gucu maliyeti duşuk bolgeleri tercih eden Avrupa ulkeleri, "hijyen" endişesiyle artık yonunu Turkiye'ye cevirdi.
Tekstil sektorunde Turkiye'ye yonelen talebin kayda değer bir bolumunu Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ile onemli avantajlardan faydalanan Doğu Anadolu Bolgesi'nin yukselen yıldızı Van karşılamaya başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 butce goruşmelerinin sona erdiğini anımsatarak, "Maalesef butce goruşmelerinde de gorduk ki, muhalefet bir yandan hukumetimizi işsizlik rakamları uzerinden eleştirirken, diğer yandan yatırımlara karşı cıkıyor. Yatırımcılar arasında da kimlik siyaseti guderek ayrımcılık yapıyor. Karşımızda adeta sermaye faşisti bir muhalefet var" dedi.
Hukumetin kuzey, guney, doğu, batı demeden Turkiye'nin dort bir yanına yatırım goturmek icin insanustu bir gayret gosterdiğini anlatan Bakan Varank, "Ozellikle de terorden cok cekmiş bolgelerde genclerin ve kadınların istihdamını onceleyen projeler yurutuyoruz. Bu projeleri fikir aşamasından hayata gecinceye kadar her adımda titizlikle takip ediyoruz. Van Tekstil Kent Projesi bunun en guzel orneklerinden bir tanesi" diye konuştu.
En fazla net ihracat hazır giyimde
Varank, Van'da sıfırdan bir tekstil kumelenmesi oluşturduklarını, ileri ve geri bağlantılarıyla bolge sanayisinin lokomotifi olacak bir altyapıyı kazandırdıklarını kaydederek, "Biliyorsunuz, imalat sanayi sektorleri arasında en fazla net ihracatı hazır giyimde yapıyoruz. 1 milyonun uzerinde emekci, doğrudan tekstil ve hazır giyim sektorunde calışıyor. Kadın istihdamının oranı ise yuzde 68. İşte Van Tekstil Kent, halihazırdaki rekabet gucumuzu daha da yukarıya cekmemize yarayacak bir yatırım. Hepsinden onemlisi de kadın ve genclerin istihdama katılmasına oncu bir rol ustlenecek" dedi.
3 bin gencin istihdamı sağlandı
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Guray ise, Van'ın genc nufusu ile one cıktığını belirterek, "340 bine yakın 14-29 yaş aralığında gencimiz var" dedi. 2013'te yapımına başlanan ve 2017'de tamamlanan Tekstilkent'te yuzde 60'ı kadın olmak uzere genclerin istihdam edildiğini ifade eden Guray, "Şu anda 3 bin Vanlı gencimiz istihdam ediliyor. Bu genclerimizin urettiği urunler başta Avrupa olmak uzere bircok ulkeye ihrac ediliyor" diye konuştu.
Guray, devlet tarafından oluşturulan iş imkanları sayesinde genclerin memleketlerine doğru tersine goc başlattıklarını anlatarak, "Buyukşehirlere calışmak icin giden genclerimiz bu iş olanaklarından dolayı memleketimize geri donuyorlar" dedi.
Tekstilkent 2'nci etap altyapı calışmalarını tamamladıklarını, yer tahsisine başlayacaklarını kaydeden Guray, "Avrupa ulkeleri, pandemi surecinde Hindistan, Bangladeş gibi ulkelerin sağlık sistemlerindeki problemlerden dolayı ozellikle uretimin coğunu Turkiye'ye ve ozelde de bolgemize kaydırmış durumda" diye konuştu.
İzmir'den Van'a yatırım
Tekstilkent'te yer alan bir firmanın yetkilisi olan Hasan Polat, merkezi İzmir'de olan şirketin 6'ncı bolge teşviklerinden yararlanmak icin Van'da yatırım kararı aldığının altını cizerek, "4 bin 800 metrekare kapalı alan icerisinde kesim dikim, utu, paket, nakış ve baskı işlemleri yapıyoruz. 40 kişiyle başladık. 2 bucuk yılda 280 istihdama ulaştık" dedi.
"Gurbet hasreti cekmiyorum"
Tekstilkent'teki bir işletmede ustabaşı olarak calışan İbrahim Kaya, "18 yıldır bu meslekteyim. 2017'de buraya goc ettim. Benim icin cok daha iyi oldu. Hem sosyal hem ekonomik olarak. Cunku İstanbul'daki şartlarla buradaki şartlar cok farklı. Burada hem aileme, akrabalarıma yakın oturuyorum hem de gurbet hasreti cekmeden ekmeğimi kazanıyorum" diye konuştu.
"Para istemeye utanıyordum"
Tekstil calışanı Hulya Demir, "Daha once hic calışmamıştım. Babamdan para istemeye utanıyordum. Şimdi emeğimle calışıp para kazanıyorum. Aileme de destek oluyorum" dedi.
"Gurur verici"
Bir diğer işletme yetkilisi Mehmet Ayhan, "İlk başladığımızda 50 kişiydik. Şu an 100 kişiyle faaliyet gosteriyoruz. İşi oğrendiler. Gunluk 2 bin 500 adet urun cıkarıyor olmaları benim icin gurur verici" diye konuştu.
"Ornek alanlar oldu"
Tekstil calışanı İpek İpek, 8 kişilik ailesinde kardeşiyle birlikte tekstil sektorunde calıştıklarını anlatarak, "Biz gecindiriyoruz ailemizi. Buraya geldiğimizde bir şey bilmiyorduk. Makineci olduk ikimiz de. Bunu da ustabaşımıza ve patronumuza borcluyuz. Toplumumuz biraz baskıcı. Biz burada calışarak bunu biraz aşmış olduk. Cevrede bizi ornek alanlar oldu" dedi.
"2021'e hızlı gireceğiz"
Teşviklerden yararlanmak icin yatırımını Van'a taşıyan işletmenin yetkilisi Zozan Adıyan, "En buyuk rakiplerimiz Bangladeş ve Hindistan. Sağlık konusunda cok fazla onlem alamadıkları icin butun siparişlerin bize kayacağını duşunuyoruz. 2021 yılına cok hızlı bir şekilde giriş yapacağız" diye konuştu.
"Tersini duşundum"
Bir tekstil işletmesinde muhasebe sorumlusu olarak calışan Yaprak Cevikbaş, Tekstilkent'in acılmasının kadın calışanlar icin cok iyi olduğunu soyledi. Calışmak icin İzmir'den Van'a gelen utu paket sorumlusu Şinasi Bozkurt da, "Buranın şartları bana daha iyi geldi. O yuzden kabul ettim. Şu an geri donmeyi duşunmuyorum. Doğudakiler İstanbul, Bursa'ya, Antalya'ya kacar ama ben tersini duşundum" dedi.
Cazibe Merkezleri Programı nedir?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yurutulen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, gelişmekte olan bolgelerdeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, uretim ve ihracat artışı yoluyla bolgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı amaclıyor. Ozel sektorun imalat sanayisi, cağrı merkezleri ve veri merkezlerine ilişkin yeni yatırımları program cercevesinde destekleniyor. Program ile ayrıca imalat sanayisinde yarım kalmış tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılmasına da destek veriliyor. Program kapsamındaki 23 il şoyle: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingol, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gumuşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van.
Van'da 32 fabrika binası ve sosyal tesislerle birlikte 54 bin metrekare kapalı alan inşa edildi
Van'daki tekstil altyapısının oluşturulmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" cercevesinde başlatılan Tekstilkent Projesi onemli bir rol ustlendi. Tekstilkent, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bakanlığa bağlı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklendi. Proje ile 32 fabrika binası ve sosyal tesislerle birlikte 54 bin metrekare kapalı alan inşa edildi. Yaklaşık 52 milyon TL butceli proje kapsamında 2 bin kişi istihdam edildi.
2017'de sonuclanan bu projeyi 2019'da startı verilen Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Projesi izledi. 16 milyon TL'lik bu proje ile tekstil sektorunde faaliyet gosteren işletmelerin yatırım alanı ihtiyacı karşılanacak. Proje kapsamında her biri 5 ila 10 dekar arasında değişen 70 alanın altyapısı tamamlanacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlığı tarafından yurutulen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Van yatırımları acılış ve imza toreni icin Van'a gitmiş ve burada Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB'nin altyapı projesini imzalamıştı. Tekstilkent'te incelemelerde bulunan ve işcilerle bir araya gelen Bakan Varank, Van'da yeni yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini ifade ederek, "15 bin Vanlı kardeşimize yeni istihdam imkanları oluşturacağız" demişti. - ANKARA