Bazen bu erkeklerin alayına kirbit suyu dokmek lazım diye duşunuyorum.İlla birşey dediğimiz zaman hemen bizi yargılamaya başlıyorlar ya deli oluyorum.Hele ki erkeklerin soylediği bazı cumleler var ki kadınları cileden cıkarıyor.Hatta erkekler bu sozleri icinde gerceklik payı olarak soyleseler bile kadınlar bu cumlelerden cok rahatsız oluyor, tahammul edemiyorlar.Edemiyoruz işte yettiniz ya aaaaa:seker:


"Kim soktu bunları kafana?", "Sen ne anlarsın ki!" "Calışmak senin neyine" gibi aşağılayıcı sozler aslında erkeklerin ozguven eksikliğinden kaynaklanıyor.
'Kilo almışsın, yemek pişmemiş' gibi gerceklik payı bulunan cumleler ise bazen doğru olsa da cok kırıcı oluyor.
- "Elinin hamuruyla erkek işine karışma, sen kadınsın otur oturduğun yerde, kim soktu bunları senin kafana, siz kadınlar cok dırdırcısınız..." Erkekler tarafından soylenen bu cumlelere pek cok kadın aşinadır. Ve bu sozler bircok kadını cileden cıkaran cumlelerin başında gelir. Onyargılı olarak dile getirilen bu gibi ifadelere en cok maruz kalanlarsa kadın suruculerdir. Oyle ya, ondeki şoforun ufak bir hatası gorulse "Surucu kesin kadındır." cumlesi yapıştırılıverir. Calışan, yoneten, ureten kadın sayısı her gecen gun artsa da kadınlara olan onyargılar hÂl tam anlamıyla kırılabilmiş değil.
"Kadınlardan yonetici olmaz.", "Kadınlardan şofor olmaz.", "Calışmak senin neyine?", "Sen ne anlarsın ki!", "Bu evde benim dediğim olur.", "Ben erkeğim, istediğimi yapmak zorundasın." gibi cumleler kadınların hoşlanmadığı fakat sıklıkla karşılaştığı sozlerden.
Psikolog Dr. Meltem Kavcar Sırmalı, bu durumun erkek egemen kulturun etkisinden kaynaklandığını ifade ediyor. Sırmalı'ya gore kadınlar yavaş yavaş dort duvar arasından cıkıyor. Kısa sure sonra ise iş hayatlarında başarıya ulaşıyorlar. Bu cumleleri kuran erkekler de coğunlukla yetkinliklerini kaybetme konusunda korkuya kapılanlar. Yuz yıl once iş yaşamına dÂhil olamayan kadınların kısa surede başarıya ulaşmalarının erkekler tarafından tehdit olarak algılanması Sırmalı'ya gore cok normal: "Cunku binlerce yıldır kendi aralarında karar veren erkekler şimdi alanlarını kadınlarla paylaşmak zorunda kalıyor."
Buna rağmen Sırmalı, "Erkeklerin kadınlara karşı kullandığı aşağılayıcı cumleler, kendilerini yuceltmeye calışmalarından kaynaklanıyor. Gercekten 'ozguven sahibi hicbir erkek', kadınlara karşı bu tarz incitici cumleler kurmaz." diyor ve ekliyor: "Zaman icerisinde gerek erkekler gerekse kadınlar modern toplumdaki rollerine alışacak; birbirine saygı ile yaklaşmayı, karşısındakini tehdit olarak gormeden yaşamayı oğreneceklerdir."
Bazen de erkeklerin kadınlara soylediği sozler, gerceklik payı olsa da kadınları mutsuz ediyor. Bunlardan ilki tabii ki "Kilo almışsın" cumlesi. Bir kadın, kilo problemi olmasa bile bu cumleye tahammul edemiyor. Bir diğeri ise "Yemek tuzlu olmuş" ya da "Pişmemiş." sozu. "Yemeklerinin beğenilmemesi her kadını derinden yaralar." diyen ev hanımı Aysun Yaman, "Dunyadaki hicbir yemek, annemin yemeklerini tutmaz." diyen erkeklere fena kızıyor. Yaman, "Kayınvalidemin yemekleri kotu aslında. Ama eşimin damak tadı ona alıştığından guzel geliyor. Erkekler annelerinin yemeklerini eşlerininkinden daha fazla beğeniyorlarsa bile mumkunse soylemesinler." diyor.


Kadınlar, hararetle bir şey anlatmaya calıştıklarında ya da tartışma sırasında kendilerine "Sonra konuşuruz." denilmesinden de hic hoşlanmıyor. Eşinin bu cumleyi sıklıkla soylediğini ifade eden Nur Saydam, "Bu cumle kendimi onemsiz hissetmeme ve ileride daha buyuk tartışmalar yaşamamıza neden oluyor. Cunku o konuyu icimde buyuttukce buyutuyorum." diyor. Yasemin Kural da "Kim soktu bunları kafana?" cumlesine cok kızıyormuş. "Sanki biz bir şey duşunemeyiz, hicbir şeyden anlamayız." diyen Kural, erkeklerin kadınların da duşunebildiğini anlaması gerektiğini soyluyor.
Erkekler bizi ne zaman anlar bilmiyorum ama bildiğim birşey var ki bu erkekler hep kendilerini ustun zannediyorlar.Ama bilmiyorlar ki onları dunyaya getiren de bir kadın!!!



