Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), oğrenci başarısını artırmak icin oğretmenlere yonelik "Akran Oğreticiliği" el kitabı hazırladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamaya gore, MEB, oğrencilerin başarısını artırmak icin kullanılabilecek yontemlere ilişkin oğretmenlere yonelik kapsamlı calışmalara dayanan el kitapları hazırlamaya devam ediyor.

Geri Bildirim el kitabının ardından paylaşılan ikinci kitap Akran Oğreticiliği el kitabı, http://cdn.eba.gov.tr/kitap/akran adresinden e-Kitap olarak yayımlandı.
"Cocukların oğrenme surecine ayna tutmak icin geri bildirim verme yonteminin oğretmenler tarafından nasıl en etkin şekilde kullanılacağı" sorusunun ardından ikinci kitapta ise "Akran oğreticiliği, oğretmen rehberliğinde planlı ve yapılandırılmış bir şekilde uygulandığında nasıl etkili bir oğretim stratejisine donuşur" sorusuna yanıt verildi.
Sınıf ici ve dışında gunluk hayatın doğal getirisi olan akran oğreticiliğine ilişkin yapılandırılmış pek cok modelin bulunduğu belirtilen acıklamada, bir oğrencinin, diğer bir oğrencinin oğrenmesine yardımcı olmasıyla gercekleşen akran oğreticiliğinin, oğrencilerin sadece akademik başarısının artmasında değil oz guven, sorumluluk, zaman yonetimi gibi birtakım tutum ve becerilerin gelişmesine de katkı sağladığına işaret edildi.
Arkadaşlık temelli bir oğrenme ortamı oluşturulduğunun anlatıldığı el kitabında, teorik bilgilerin yanı sıra akran oğreticiliğinin bir oğretim stratejisi olarak nasıl kullanılabileceğine ilişkin birtakım oneriler de yer aldı.
"Biz oğretmenler gibi cocuklarımız da oğretirken daha cok oğreniyor"
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, oğretmek ve oğrenmenin birbirinden bağımsız surecler olmadığının altını cizerek şunları kaydetti:
"Biz oğretmenler gibi cocuklarımız da oğretirken daha cok oğreniyor. Her cocuğun başarılı olduğu alan, yetenekleri farklıdır. Birine 'Haydi, bu en iyi yaptığını arkadaşına sen oğret.' dediğinizde cok guzel bir oğretmen olur. Oğretenin sorumluluk duygusu, oz guveni gelişir, oğrenen, eğlenerek daha kalıcı oğrenir. Bu yonteme ilişkin yapılmış pek cok uluslararası calışmayı derleyerek 'Neden ve nasıl akran oğreticiliği' sorularına yanıt vermeye calıştık. Meslektaşlarıma ve cocuklarıma katkı sunmasını diliyorum."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Selma Kasap