İzmir'de Valilik bunyesinde yaklaşık 6 bin 500 kişilik ekiple gorev yapan İl Salgın Denetim Koordinasyon Merkezi, 10 ayda 645 bin cağrı alarak yeni tip koronavirusle (Kovid-19) sosyal mucadelede adeta merkez us haline geldi.
İzmir'de 23 Mart'ta Bornova'daki 112 Acil Cağrı Merkezi Mudurluğu bunyesinde Vefa İletişim Merkezi kuruldu.
Vatandaşların taleplerini 112 Acil Cağrı Merkezi telefonları aracılığıyla alan merkez, istekleri kaymakamlıklar bunyesindeki Vefa Sosyal Destek Gruplarına iletmeye başladı.
Salgının başından bu yana Vefa Sosyal Destek İletişim Merkezi olarak gorev yapan merkez, 20 Ağustos'tan itibaren illerde salgın denetim merkezlerinin kurulmasının ardından bu amacla da gorev yapmaya başladı.
Merkez yaklaşık 6 bin 500 kişilik ekibiyle hastalığın yayılımının onlenmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi icin caba gosteriyor.
Merkez oncelikli olarak 65 yaş ve ustu vatandaşların ihtiyaclarının karşılanması ve evlerinde karantinada olması gerekenlerin kontrol edilerek taleplerinin karşılanmasına ağırlık veriyor.
Kovid-19 testi pozitif cıkan ya da temaslı olduğu belirlenenlerin mahalle ekipleriyle evlerinde denetimlerini sağlayan merkez gorevlileri, vatandaşlardan gelen seyahat belgesi gibi talepleri de yanıtlıyor.
Salgınla mucadele konusunda vatandaşların ilk başvuru noktası olan İzmir 112 Acil Cağrı Merkezi'nin Muduru Tuncay Volkan Bayat, AA muhabirine, Vali Yavuz Selim Koşger tarafından kurulan merkezde yoğun bir mesainin devam ettiğini soyledi.
"Salgın surecinde devletin tum kurumlarıyla vatandaşın yanında olduğunu gostermek istiyoruz" diyen Bayat, 7 gun 24 saat esasıyla hizmet verdiklerini, vatandaşlardan gelen geri donuşlerin memnuniyet verici olduğunu aktardı.
Bayat, şu bilgileri verdi:
"Salgın Denetim Koordinasyon Merkezi'ne Vefa Sosyal Destek İletişim Merkezi'ne yapılan başvurular da dahil olmak uzere şu ana kadar 645 bin talep telefonu geldi. Biz bunlardan 570 binini yerine getirdik. Son aylarda ilce kaymakamlıkları bunyesinde kurulan ilce salgın denetim merkezlerini de koordine etmeye başladık.
Testi pozitif cıkan ya da temaslı kişileri, once telefonla daha sonra ise adreslerine giderek denetliyoruz. Vatandaşlara salgınla mucadelede izolasyonun onemini, uymadıkları takdirde cezai işlem uygulanacağını anlatıyoruz. "
Koordinasyon merkezine başvurmasının ardından Karabağlar ilcesinde bulunan evine vefa sosyal destek ekipleri tarafından ihtiyacları getirilen 84 yaşındaki Guzide Yalvac ise engelli kardeşiyle yaşamını surdurduğunu, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle dışarıya cıkamadığını soyledi.
112 Acil Cağrı Merkezini aramasının ardından ekiplerin aynı gun icinde evine geldiğini anlatan Yalvac, "Allah devletimize zeval vermesin. Beni ve kardeşimi yalnız bırakmadı." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tezcan Ekizler