Yedi aylıkken serebral palsi (beyin felci) teşhisi konulan Elif Hira Başer, yaşama sevinciyle herkese ornek oluyor.
Gulay ve Koksal Başer ciftinin ikinci cocuğu olan ve 42'nci haftada dunyaya gelen Elif Hira'ya 7 aylıkken serebral palsi teşhisi konuldu ve 8'nci ayda fizik tedaviye başlandı. Cerrahi operasyon icin gec kalınan minik Başer'e, Kucukcekmece Belediyesi Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi umut oldu.
"İLK OĞRENDİĞİMİZDE NE YAPACAĞIMIZI BİLEMEDİK"
Demiroren Haber Ajansı muhabirine yaşadıkları sureci anlatan anne Gulay Başer, "Elif normal sureden 2 hafta daha gec doğdu. Kızım 7 aylık olduğunda oturamıyordu ve yemek yemesinde ciddi sorunlar vardı. Bir terslik olduğunu duşunerek doktora goturduk. Kızımızın serebral palsi olduğunu oğrendik ve ne yapacağımızı bilemeyerek cok ağladık. Kısa surede toparlayarak Elif'in 8'inci ayında fizik tedaviye başladık ve 6 yaşına kadar tedavisini surdurduk ancak cok bir yol kat demedik. Okuyarak, araştırarak ve bu hastalığı yaşayan ailelerle tanışarak onemli mesafeler kat ettik" dedi.
"KIZIM İCİN CALIŞMAYI BIRAKTIM"
İlk zamanlarda psikolojilerinin bozulduğunu soyleyen anne Gulay Başer, "Bu durumu hemen kabullenemedik. Şu an her şey normal bir şeymiş gibi geliyor. Hayatımızda bircok şey değişti. Ben calışmayı bıraktım. Hayatımız Elif oldu. Haftanın dort gunu fizik tedaviye geliyoruz. Kızımız okula başladığında, ben surekli okuldaydım. Cunku okulda Elif'e yardım edebilecek kimse yok. Biz ve bizim gibi aileler cok sıkıntılar yaşıyor. Kaldırımlar, ust gecitler, toplu taşıma aracları ve hastanelerde cok sıkıntılar yaşıyoruz" diye konuştu.
Okulda oldukları donemde Elif'in hep yanında olduğunu belirten Başer, "Okulda cocuklar surekli Elif'in durumunu soruyor bende cevap veremiyorum. Aileler cocuklarına bu cocukların durumlarının sorulmaması gerektiğini anlatmalı. Bu durumlar bizi yıpratıyor. Surekli bunlarla karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
"ELİF'İN BABASI OLMAKTAN COK MUTLUYUM"
Hayatlarını Elif'e gore duzenlediklerini soyleyen baba Koksal Başer ise, "Engellilerle ilgili insanlar bilgilendirilmeli. Engellilere coğu zaman otobuslerde yer verilmiyor ve hor goruluyorlar. Bu konuda daha cok calışma yapılabilir. Elif'in babası olmaktan cok mutluyum. Buyuk bir mucadelenin icindeyiz. Manevi desteğe ihtiyacımız var" dedi.
"YOĞUN BAKIM UNİTESİ OLAN DOĞUMHANELER SECİLMELİ"
Serebral palsinin bir cocuğun anne karnında ya da daha sonrasında beyin felci ile oluşan kas problemleri hastalığı olduğunu soyleyen Kucukcekmece Belediyesi Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapistlerinden Zehra Aslan, "Bizim ailelere onerimiz yoğun bakım unitesi olan doğumhaneleri secmeleri. Cunku cocuk doğum esnasında oksijensiz kaldığında kuvoz bulunana kadar beyin buyuk oranda felce girmiş oluyor. Bu hastalarda tedavi programlarının mutlaka ergenliğe kadar takip edilmesini oneriyoruz. Ergenliğe kadar kas ve kemik oranının doğru oranda tutulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"ELİF'İN GECİKMİŞ BİR TEDAVİSİ VARDI"
Elif'in cerrahi operasyonuna gec kalındığını soyleyen Zehra Aslan, "Elif bize yaklaşık bir bucuk yıldır geliyor. Merkezimize geldiğinde oturma dengesi yoktu ve ayakta duramıyordu. Elif'in gecikmiş bir tedavisi vardı ve aile doğru yonlendirilmemişti. Elif'in 5 yaşlarında yapılması gereken kas cıtlatmaları dahi yapılmamıştı. Rehabilitasyon merkezimize haftada 3 gun geliyor ve su anda bağımsız adım atma seviyesini yakaladı. İnşallah yuruduğunu de goreceğiz. Elif bu işi başarmak icin kendine soz verdi" diye konuştu.