Sağlık Bilimleri Universitesi Umraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde calışan temizlik gorevlileri, yeni tip koronavirus (Kovid-19) ile mucadelede gece gunduz demeden hastalara ve sağlık calışanlarına temiz bir ortam sağlamanın mucadelesini veriyor.
SBU Umraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki temizlik gorevlileri, yeni tip koronavirusle (Kovid-19) mucadelede risk altında yoğun mesai yaparak hijyenik ortamda sağlık personeline calışma, hastalara ise tedavi imkanı sunuyor.

Temizlik gorevlileri, Turkiye'yi ve dunyayı etkisi altına alan salgınla mucadelede fedakarca gorev yapan sağlık calışanlarının hastanelerdeki en buyuk destekcisi olmanın gururunu yaşıyor.
Kovid-19'la mucadelede onemli rol ustlenen temizlik gorevlileri, hijyenin cok daha onemsendiği salgın doneminde gece gunduz demeden hastalara ve sağlık calışanlarına temiz bir ortam sağlamanın mucadelesi icin uğraşıyor.
Gorevliler, Kovid-19 ile savaşta mesai mefhumu gozetmeksizin cansiperane gorev yapıyor.
Her saat vatandaşların temas ettiği yerler başta olmak uzere hastanenin tum servis, oda ve ortak kullanım alanlarını deterjan ve dezenfektan ile yıkayan gorevliler, katı atıkları da ozenle toplayarak imha edilmesini sağlıyor.
-"Ben de hasta oldum, o zorluğu yakından biliyorum"
Klinik Destek personeli Erdal Bektaş, AA muhabirine yaptığı acıklamada, buyuk fedakarlıklarla hastalara ve sağlık personellerine yardımcı olmaya calıştıklarını soyledi.
Bektaş, "Calışma şartlarımız ister istemez, malum pandemi donemine bağlı olarak yoğun geciyor. Halkımızda bu yonden daha anlayışlı olursa daha cok sevineceğiz. İlk pik doneminde yine yoğunluk vardı ama bu kadar değildi. Bu sefer yoğunluk daha cok oldu" dedi.
Yoğun bakım unitelerinde, servislerde ve hastane bahcesine kurulan cadırların durumu gozlendiğinde yoğunluğun anlaşıldığı ifade eden Bektaş, "Hastalarla irtibattayız, yan yana kalıyoruz ve tabii ki uzuluyoruz. Zor bir şey. Ben kendimde koronaviruse yakalandım. Yaşadığım icin o zorluğu yakından biliyorum. O yuzden istiyorum ki insanlarımız evinde kalsın, kendi sağlıklarını korusunlar. İster istemez uzuluyoruz, bu can sonucta." ifadelerini kullandı.
Erdal Bektaş, mesai saatlerinde kısmi değişiklikler olduğunu kaydederek, şunları soyledi:
"8-8 ya da 12-12 calışan arkadaşlarımız da var. İster istemez bir değişim oldu. Cunku personel yeterliliği konusunda bazen sıkıntı cektik. Şoyle bir şey soyleyeyim. Dışarıda biz hastanede sıkıntılar cok yoğunluk boyle diye anlatıyoruz. Kimi insanımız guzel bir cevap veriyor. Kimisi de hicbir şekilde umursamayıp es verip geciyor. Biz burada bir aileyiz, ben işimi cok seviyorum. Neredeyse 15 yıla yakındır bu hastanede calışıyorum. Her zaman yakın cevreme evde kalmalarını soyluyorum. Bize de yardımcı olsunlar, kendilerini de korusunlar."
-"Guvenlik personelleri olarak yoğun mesai yurutuyoruz"
Guvenlik personeli Vedat Ayar, iş yukunun arttığını ancak farklı bir donemden gectikleri icin şikayetci olmadıklarını dile getirdi.
Ayar, "Giriş cıkışlarda hastaları kontrol ediyoruz. Gerekli olan yerlere yonlendirmeler yapıyoruz. Cocuk polikliniklerinde iceriye hastaları ateşlerini olcerek alıyoruz. Guvenlik tedbirlerimizi de ayrıca aldık. Hastanemizde yoğunluk olduğu zaman tedbir almaya kendimizden başlıyoruz. İlk once maske ve eldiven kullanmaya başladık. Mesafelerimizi korumaya calışıyoruz. Bu surec icerisinde hastalanan arkadaşlarımız da oldu. Kontrollu bir şekilde giriş cıkışları sağlamaya calışıyoruz. Hastalar arasındaki mesafeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarımızı yapıyoruz. Bu surec icinde giriş cıkışlar cok yoğun olduğu icin guvenlik personelleri olarak yoğun mesai yurutuyoruz." diye konuştu.
Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını surecinde hastanede calışmaktan dolayı mutlu ve gururlu olduğunun altını cizen ayar, sozlerini şoyle surdurdu:
"Ben de Kovid-19 gecirdim. Zor gunler gecirdim ama sağ olsunlar yoneticilerimiz bize ellerinden geldiği kadar destek oldular. Sağlık problemi olmayan kişilerin bu surec icinde hastaneye kesinlikle gelmemeleri ziyaret yapmamalarını ozellikle istiyoruz. Hastaneye ziyaret amaclı gelenlerin pozitif hasta olma ihtimali var. Bizim bunları ayırmak gibi bir şansımız yok. Evde kalmaları onemli, hayat eve sığar."
"Hijyenik tedavi ortamı icin butun detayları elden geciriyoruz"
Temizlik personeli Nurten Gundoğdu, yeni tip koronavirus (Kovid-19) pandemisi başladıktan sonra oğlunun ve kızının da pozitif olduğunu, tedavilerinin ardından sağlıklarına kavuştuklarını soyledi.
Gundoğdu, "Bu sureci biz cok şukur iyi atlattık. Herkes kendisine dikkat etmeli, 24 saat Acil Servislerde mesailerimizi surduruyoruz. Poliklinik, Genel Cerrahi ve ek binalardaki servislerde farklı zaman dilimlerinde donuşumlu olarak calışıyoruz. Geri hizmet personelleri olarak elimizden gelenin en iyisini yapmak icin gayret gosteriyoruz. WC'ler, odalar ve koridorlardaki temizlik hizmetlerine pandemiyle birlikte daha fazla dikkat etmeye başladı." dedi.
İşine severek geldiğini de sozlerine ekleyen Nurten Gundoğdu, şoyle konuştu:
"Hastalarımızın derdine derman olduğumuz icin gururlu ve onurluyuz. Yeni hasta geldiğinde onlara temiz bir ortam hazırlamak icin calışıyoruz. Giden hasta sağlıklı gidiyorsa bu durumda payımız olduğunu duşunerek ayrıca mutlu oluyoruz. Hijyenik tedavi ortamı icin yoneticilerimizin de direktifleriyle butun detayları elden geciriyoruz"
Kaynak: Anadolu Ajansı / Volkan Bayraktar