Tekrar Esselamun Aleykum
Bir makale daha yazmak istedi canım, bende bu sefer Guvenlik kategorisinden sectim.
Evet konumuz acık,
Bazı tecrubesiz veya deneyimsiz site sahiplerinin, atladıkları hususları ve yaptıkları bilincsiz davranışları tartışacağız ki yeni site acacak arkadaşlar da birazcık bilinclensin.

Site kuracaklara buradan bir uyarı yapmak istiyorum!
Eğer site kurmayı planlıyorsanız ve ekip oluşturacaksanız lutfen arkadaşlarınıza tam yetki vermeyin. Siz kurucuysanız, arkadaşlarınız admin olmalı ve onların yapabileceklerine de limit, kota koymalısınız. Mesela benim şu methodumu ornek alabilirsiniz: kendime tam yetki veriyorum, FTP, CPanel, Hosting, Site hesaplarımda herşeyde sınırsız yetkiye sahibim, başka arkadaşlarım yalnızca sitede yetkiye sahip olacak ve onlar asla Admin Paneline erişemeyecek onlar sadece Mod ve kullanıcı panellerine giriş yapabilecek. Gibi duşunursek siteniz acısından her ihtimale karşı bir guvenlik onlemi almış sayılırsınız. N'olur N'olmaz belki bir gun kavga edersiniz ve karşınızdaki arkadaşınız ofkesinden tum siteyi toz duman edebilir aman dikkat.

Admin paneli yetkisi sadece sizde olmalı
Sitenizin kimlerin ellerine gectiğini iyi duşunmelisiniz. Sitenize tecrubesiz ve pasif kullanıcılara yetki ve yoneticilik adamayın. Yoksa pişman olacağınız yollara gidebilirsiniz, guvendiğiniz dağa kar yağar ve sizde uzuntunun acısını cekmek durumunda kalırsınız. Admin paneliniz sitenizin kalbidir ve o paneli her turlu kişiden arındırmalı, kişilere karşı korumalı ve cok guvenli yerlerde muhafaza etmelisiniz. Bu siteniz icin alabileceğiniz en buyuk onlemlerdendir.

Guvenlik onlemlerini ihmal etmeyin
Forumumuzdaki Guvenlik kategorimizdeki gibi onlemleri sitenize eklemeyi ihmal etmeyin arkadaşlar. Bu sayede, bazı kucuk saldırılardan korunabilir, diğer saldırılara karşı da sitenizi daha kararlı ve daha dinamik hale getirirsiniz. Ayrıca, eğer yeteri duzeyde Mybb bilginiz var ise, kendiniz de ceşitli guvenlik onlemlerini araştırabilir ve sitenize uygulayabilirsiniz.

Acık bulduğunuzda siteyi kullanıma kapatın
Siteniz uzerinde her hangi bir guvenlik acığı tespit ettiğiniz de, garantiye almak icin sitenizi gecici olarak kullanıma kapatın. Daha sonra o acığı, varsa kapatma ihtimaliniz kapatın ve tekrar hizmete sunun. Bu yapabilecekleriniz arasındadır, ihmal etmemenizi oneriyorum. Şahsen ben boyle yapıyorum.

Hackerlara Goz Yumdurmayın
Sitenizde, her turlu Hack-korsan, paylaşımı yaparsanız Hackerlar sitenize doluşabilir ve aralarındaki bazı hainlerde sizi hedef alabilir. Bu nedenle hack-korsan paylaşımını sitenizde yasaklayın ki onları kısmen uzak tutun. Buna işe yaramıyor demeyin arkadaşlar, hackerlar farkettiyseniz hep guvenlik ve hack sitelerini hedef alıyor arada bir de normal siteleri ona da yapabileceğimiz tek şey guvenlik onlemi almaktır.

Sitenizdeki Otoriteyi koruyarak temelsiz istekleri onleyin
Farkındaysanız, bazı insanlar sitenize gelip "Alım varmı?" veya "Beni admin yapar mısın?" gibicesine soru sorabiliyor ve bizim bilincsiz milletimiz de cok kolay kanıyor. Ve sonra yoneticiler cıkıp bir muddet sonra geldikten sonra sitelerinin index yemiş halini gorunce kahroluveriyorlar, ancak hatayı hackerlarda değil kendinizde aramanız gerektiğini unutmayın, onunuze gelen her kişi yetkili yapmayın, yaparsanız da olacağı budur.