Sunucu Pelin Cift, Anadolu Ajansının (AA) duzenlediği "Yılın Fotoğrafları" oylamasına katıldı.
AA muhabirleri ve foto muhabirlerinin yurt icinde ve yurt dışında cektiği fotoğrafları inceleyen Cift, "haber", "yaşam" ve "spor" kategorilerinde 3 fotoğraf icin oy kullandı.

Haber kategorisinde Mehmet Emin Menguarslan'ın "Mucize'nin adı Ayda" başlıklı fotoğrafına oy veren Cift, spor kategorisinde Ercin Erturk'un "Evde antrenman" adlı fotoğrafını tercih etti.
Pelin Cift, yaşam kategorisinde ise Muhammed Said'in "Muhammed bebeğin mutluluğu" adlı fotoğrafı ile Sercan Kucukşahin'in "Hurmetci Sazlığı'nda gun batarken" adlı fotoğrafı arasında kararsız kaldı. İki fotoğraf arasında bir sure tercih yapmakta zorlanan Cift, secimini, "Muhammed bebeğin mutluluğu" adlı fotoğraftan yana kullandı.
Yılın fotoğraflarını ve oyladığı fotoğrafları değerlendirdi
Secim yaparken zorlandığını anlatan Cift, AA muhabirlerince cekilen fotoğrafların sadece ulke genelinde değil, dunya capında da başarılı olduğunu soyledi.
Soz konusu fotoğrafların her zaman etkileyici olduğunu belirten Cift, oylamada yer alan fotoğraflara ilişkin şoyle konuştu:
"Yani fotoğrafın, haberin hikayesini bilmeseniz bile baktığınızda uzerine konuşabileceğiniz ya da dakikalarca inceleyebileceğiniz kalitede fotoğraflar bunlar. Haber kategorisinde tabii yıla pandemi damgasını vurdu ama ben ozellikle 2020'den umut verici, her ne kadar olayın kendisi bir facia olsa da cok uzun saatler sonra bir kurtuluşun, bir mucizenin oykusu olan Ayda'nın fotoğrafını tercih ettim.
Oyle bir an ki o hepimiz Allah'a yalvarıyoruz, 'Enkazdan canlı birileri kurtarılsın' diye. Kurtarma ekipleri de kendilerini unutarak kendilerini bu işe vermişler. ve bir anda Ayda'nın haberi geliyor. O fotoğraf bana şunu hatırlattı, tum Turkiye Ayda'nın kurtuluşuna, o ana, o kareye odaklandığında herkes mutluluktan gozyaşı doktu. Bu duygu birliği beni cok etkiliyor ve 2020'den bu kareyi secmek istedim.
Spor kategorisinde bir profesyonel futbolcunun kendi evinde. İşte 2020'nin acayipliği, tuhaflığı ve trajik hali o karede. O kare de boyle trajikomik bir kare, cunku baba profesyonel bir futbolcu ama işini evine taşımış. Evin salonunda hanımı yan koltukta otururken, bebecik de halının uzerindeyken babasına şaşkın bir şekilde bakıyorken babası da orada kendince antrenman yapıyor. Değişik bir kareydi. O yuzden 2020'yi de ozetlemesi acısından ben onu sectim.
Acıkcası yaşam kategorisinde cok zorlandım. Cok guzel kareler var. Hepsi harika ama ozellikle iki tanesi, Sercan Kucukşahin'in ve Muhammed Said'in fotoğrafları. Muhammed Said'in fotoğrafı bir bebeğin mutluluğu. Turkiye'ye getiriliyor Suriye'nin İdlib kentinden. Doğuştan kolları ve bacakları olmayan 15 aylık bir bebek, Turkiye'de ona protez kol ve bacak takılıyor. Sonra babasıyla birlikte İdlib'e geri donuyor. O fotoğraf kendi ozel oykusu olmasının yanı sıra Turkiye'nin de ne demek olduğunu gosteriyor. İşte 'Turkiye bu' demek, 'mazluma el uzatan' demek ve biz hep programlarımızda soyluyoruz, 'Tarih bizi cağırıyor, Turk beklenilendir'. İşte beklenen Turk orada geliyor ve 15 aylık bebeğe yardım elini uzatıyor. O yuzden benim ulkemin ozeti olduğu icin, vicdanımızın karşılığı olduğu icin Muhammed Said'in fotoğrafı bence cok etkileyici. Ancak Sercan Kucukşahin de oyle bir an yakalamış ki hakikaten fotoğraf cekmemiş bir şiir yazmış. Ona film falan cekilir yani oyle guzel bir şey. O fotoğrafı bastırırsınız evinize asarsınız oyle guzel. Eline emeğine sağlık. O iki fotoğraf arasında gittim geldim ama tabii Muhammed bebeğin o mutluluğu akan suları durduruyor, o yuzden Muhammed Said'in fotoğrafını sectim."
Hevesle beklenen 2021'in onceki yılı aratmamasını temenni eden Pelin Cift, 2020'nin "keşke olmasaydı" denilecek olaylar acısından baskın gectiğine dikkati cekti.
"Guzellikleri de olumsuzleştirmiş Anadolu Ajansı muhabirleri"
Bu olayların fotoğraflarının tarihi onemine işaret eden Cift, "Gecen sene bizim icin sıradan, rutin gorduğumuz bircok şeyi bu sene ozler olduk. Seneler sonra bu fotoğraflar insanlığın ne acayip bir dongu icerisine girdiğini, bu senenin kaderini anlatıyor olacak. ve evet cabuk unutuyoruz. Mesela o cığ faciasının fotoğrafı, 'evet boyle bir şey yaşanmıştı', 'bu da vardı' dediğimiz anlardan bir tanesi ama guzellikleri de tabii olumsuzleştirmiş Anadolu Ajansı muhabirleri. Haberciler bunun icin var. Tarihe kayıt duşuyoruz. Anadolu Ajansının zaten her sene yaptığı bu oylama bir taraftan da senenin tekrarı, hafızamızı guclendirmek adına da iyi oluyor." diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yunus Emre Gunaydın