Covid-19 ile mucadele kapsamında temasın her turlusunun risk oluşturduğunun altını cizen Prof. Dr. Hakan Oğuzturk, "Yumruk yumruğa tokalaştığınız zaman, enfeksiyon etkeni korona virus o elin sırtında varsa ve partikuller şeklinde de yayılan bu mikroorganizma siz de bulaştan kısa bir sure sonra elinizi, ağzınıza, burnunuza veya gozunuze değdirdiğiniz zaman ciddi anlamda bir enfeksiyon bulaş riski altında kalıyorsunuz" dedi.
Covid-19 enfeksiyonunda temasın cok riskli olduğunun pandemi başından beri aralıksız vurgulandığının altını cizen Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuzturk, "Covid-19 enfeksiyonunun başladığı ilk gunlerden itibaren maske, mesafe ve hijyen kurallarının istisnasız uygulanması gerektiğini vurguluyoruz. Tokalaşmanın kesinlikle tavsiye edilmediği bu surecte alternatif başka selamlaşma şekilleri gundeme geldi. Bunlardan iki tanesi dirsek dirseğe tokalaşma, yumruk yumruğa tokalaşma. Bunlar da cok net olarak ifade etmek gerekirse, virusun yayılımı acısından risk oluşturmakta. Bizim eski geleneksel selamlaşma bicimlerimizden bir tanesi, elimizi goğsumuze getirerek selamlaşma. Bunun uygulanmasını ben ozellikle şahsım adına tavsiye ediyorum. Cunku mesafe kavramı var. Biz yumruk yumruğa veya dirsek dirseğe tokalaşmak şeklinde bir uygulamaya gectiğimiz zaman, 1 bucuk metreden daha az bir mesafe ile karşı taraftaki ile yan yana gelmiş olacağız. Bu da zaten kurallar anlamında istenmeyen bir şey ve bu kuralı da ihlal etmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

"YUMRUK YUMRUĞA TOKALAŞMANIN YAPILMAMASI İNANCINDAYIM"
Covid-19 virusunun damlacık yoluyla bulaştığını, dolayısıyla el uzerinde bulunan bir virus partikulunun yumruk yumruğa tokalaşma esnasında karşı tarafa gecebileceğini belirten Prof. Dr. Hakan Oğuzturk, "Elin ayası, yani ic tarafında bir mikroorganizmanın bulaş riski acısından bulunması, elin dorsali dediğimiz sırt tarafında da bu virusun bulunma durumunu gundeme getirmekte. Yani virus sadece bizim tokalaşmamız esnasında elin ic tarafından bulaşmayacaktır. Yumruk yumruğa tokalaştığınız zaman, enfeksiyon etkeni korona virus o elin sırtında varsa ve partikuller şeklinde de yayılan bu mikroorganizma siz de bulaştan kısa bir sure sonra elinizi, ağzınıza, burnunuza veya gozunuze değdirdiğiniz zaman ciddi anlamda bir enfeksiyon bulaş riski altında kalıyorsunuz. Bu anlamda ben bu yumruk yumruğa tokalaşmanın yapılmaması inancındayım. Artı dirsek dirseğe temasın da yine bulaş acısından risk oluşturduğunu soyleyebiliriz" diye konuştu.
"VAKA SAYIMIZ YUZDE 25 CİVARINDA AZALDI"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın acıkladığı gibi Ankara Şehir Hastanesi Acil kliniğinde de bir azalmanın soz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuzturk, "Bizim hasta sayımızda ozellikle hafta sonu uygulanan kısıtlama tedbirleri ve hafta ici de uygulanan kısıtlama tedbirlerine bağlı olarak veya vakaların yayılmasının da ciddi şekilde engellenmesine yonelik girişimler sayesinde azaldığını soyleyebiliriz. Bizim de yuzde 25 civarında vakalarımızın azalması soz konusu" şeklinde konuştu.
"BEN DE AŞI OLACAĞIM"
Covid-19 ile mucadelede cıkış noktasının aşı olduğunu ve inaktive virus aşılarının bu konuda guvenilir olduğunu vurgulayan Oğuzturk, "İnaktif virus aşısı dunyada teknolojisi cok eski zamanlardan beri uygulanan bir teknik ile uretilen bir aşı. Bu anlamda başka mikroorganizmalara karşı da bu teknik kullanılmış durumda. Bilinen o ki şuana kadar gerek Covid-19 hastalığı ile ilgili uretilmiş olan inaktif aşıların Faz-2 calışmalarına ve Faz-3 calışmalarına yonelik de firmalar tarafından verilen bilgilere gore herhangi bir ciddi yan etkisi olmadı. Zaten Faz-3 calışmalarının yapıldığı ulkelerden biri de Turkiye. Ulkemizde de benim arkadaşlarım dahil bu calışmalara katılan kişilerde ben ciddi yan etki olduğunu gozlemlemedim. Buna karşı, antikor seviyesi dediğimiz, viruse karşı bağışıklık oranı olan bu maddelerin ciddi anlamda yukselmiş olduğunu da gorduk. Bu anlamda kendi adıma inaktif virus aşısı olan bu aşının ciddi yan etkileri olmaması ve viruse karşı ciddi bağışıklık oluşturmasından dolayı gonul rahatlığıyla yaptıracağım" acıklamasında bulundu.
-İHA-
Kaynak: İhlas Haber Ajansı