kıskanclık, nasıl başa cıkılır, nedenleri, hatalar, kıskanclık ve aşk hakkında bilgi icin buyrun arkadaşlarım....








Bircok insan, kıskanclığın, bağlılığın bir gostergesi olduğu ve eğer kıskanclık yoksa bunun karşımızdakinin bizi sevmediği anlamına geldiği kanısındadır. Kimilerine goreyse kıskanclık, aşkın bir gostergesi olmaktan cok, sahip olmaya ve kontrol etme isteği duyulan şeyleri kaybetmekten kaynaklanan kaygının gostergesidir.

Orneğin, ABD`de yayımlanan Psychology Today dergisinin okurları arasında yapılan bir araştırmaya karılanlar kıskanclığı, var olan ya da olması istenen bir birliktelik tehlikeye girdiğinde ortaya duygu be duşunceler olarak tanımlamışlar. Araştırmada, yoğun kıskanclık duygusunun, genellikle ilişkiyi kaybetmekten korkmak ve bunu hayal etmek sonucu ortaya cıktığını soylemişler. Kıskanclık duygusu, rakibin belli ozelliklerine gıpta edilmesiyle artabilir, cunku , zaten dilediğimiz ama sahip olmadığımız ozelliklere sahip kişileri kıskanma olasılığımız daha fazladır. Araştırmada, kadınların rakiplerinde en cok gıpta ettikleri ozelliklerin cekicilik ve populerlik, erkeklerinse zenginlik ve un olduğu gorulmuş. Kimi insanların başkalarına gore daha kıskanc olduğu soylenir. Bu araştırmada da, kendileri hakkındaki yargıları olumlu olmayan insanların, ilişkilerde kıskanclığı daha yoğun yaşadıkları ortaya cıkmış. Bir diğer bulguysa, un, zenginlik, populerlik ve dış gorunuşun cekiciliğine daha cok onem veren insanların, kıskanclığı daha yoğun yaşadıkları.
Kadınlar ve erkekler, kıskanclık konusunda birbirlerinden farklı tepkiler veriyor olabilirler mi? Bir araştırmada, kadınlarla erkekler arsında bu acıdan da farklılıklar olduğu gorulmuş. Orneğin, genel acıdan kadınların kıskanclık duygularını daha kolay kabullendikleri, erkeklerinse daha cok inkar ettikleri gorulmuş. Kadınların en cok eşlerinin başka bir kadına aşık olmasının, erkeklerinse en cok, eşlerinin başka biriyle cinsellik yaşamasını kıskandıkları gorulmuş. Bir başka farklılıksa, boyle durumlarda kadınların daha cok kendilerini, erkeklerinse, ucuncu kişiyi ve eşlerini sucladıkları. Psylochology Today dergisinin araştırmasında kadınlarla erkeklerin davranış ve duyguları acısından farklı olmadıkları, ancak kadınların, eşlerinin eşyalarını karıştırmak ya da sorular sormak gibi davranışları erkeklerden daha cok yaptıkları gorulmuş. Kıskanclık, bir ilişkinin gelişimine ve birlikte olma keyfine zarar verebilecek, rahatsız edici bir duygu. Hem erkekler hem de kadınlar icin kıskanclığın, kaygı, depresyon, kızgınlık ve eşi tarafından cekici bulunmama, değersizlik gibi duygu ve duşuncelerle ilintili olduğu soyleniyor