AFYONKARAHİSAR'da, 10 bin dekarı organik olmak uzere 32 bin 500 dekar alanda elma uretiliyor. Turkiye'de elma uretiminde 15'inci sırada yer alan Afyonkarahisar'ın elmaları, yurt icinde ve dışında değerlendiriliyor.
Afyonkarahisar'dan Orta Doğu ve Avrupa ulkeleri ile Rusya pazarına gonderilen elmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolunde uretiliyor. Bakanlıktan bahce sahiplerine, makineden uretime kadar bircok alanda maddi ve teknik destek verilirken, elmalar da ulkeye ciddi getiri sağlıyor.

Turkiye genelinde elma uretiminde Afyonkarahisar'ın 15'inci sırada yer aldığını belirten Tarım ve Orman İl Muduru İbrahim Acar, "Toplam 22 bin 500 dekar civarında bir alanda elma uretimi yapmaktayız. Elma uretimi yapan bahcelerin tumu Tarım ve Orman Bakanlığı Entegre Mucadele Programı kapsamında. Bu alanlarda biz ozellikle erken uyarı sistemleriyle veya biyolojik mucadele yontemleriyle elma uretimi gercekleştiriyoruz. Urettiğimiz elmalar genellikle ic piyasada ve ihracatta ise Orta Doğu ve Rusya pazarına gonderilmekte. Bunun yanında bizim organik elma uretimiyle ilgili faaliyetlerimiz de var. Yaklaşık 10 bin dekarlık bir alanda da organik elma uretimi yapılıyor ve bu organik elmalarda işlendikten sonra, işlenmiş urun olarak tamamı Avrupa Birliği ulkelerine ihrac ediliyor" dedi.'BAHCEMDE ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULU'Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Mudurluğu'nun teknik personelinden yardım aldığını, bakanlığın yayınlarından faydalandığını anlatan bahce sahibi Huseyin Bayık da iki bahcesinde de elma uretimi yaptığını aktardı. Bayık, "Bakanlığımızın makine desteklerinden zaman zaman faydalanıyorum. En son bir ilaclama makinesinde yuzde 50 destek almıştım. Entegre mucadelede şu anda kimyasal yontemler kullanıyorum. Bu yontemleri kullanırken bakanlığımızın ve il mudurluğumuzun 'erken uyarı sistemi' bahcemde kurulu, oradan cok faydalanıyorum. Kara leke, ic kurdu, kırmızı orumcek gibi zararlılarda 'erken uyarı sistemi'ni kullanıyorum ve cok faydasını goruyorum" diye konuştu. 'BAHCEMDEKİ BİYOLOJİK MUCADELE COK DAHA BAŞARILI OLDU'Ankara Universitesi'nden bir ekiple yaptığı biyolojik mucadele hakkında bilgi veren Bayık, "Deneme calışmasında ic kurdu icin 'trikogamma' adlı bir bocek kullandık. Bu calışmada cok başarılı olundu. Bundan sonra bu biyolojik mucadeleyi daha da genişletmeyi duşunuyorum. Bahcemin tamamını kaplayacak şekilde, diğer zararlıları kapsayacak şekilde tamamen biyolojik mucadeleye gecmeyi planlıyorum. Bir bahcemde biyolojik uygulamayı yaptık, diğer bahcemde kimyasal uygulama yaptım ic kurduna karşı. Biyolojik mucadele yaptığım bahcemdeki cok daha başarılı olduğunu kimyasal mucadele yaptığım bahcede ic kurdu oranının daha yuksek olduğunu gordum. Bu yuzden dolayı da biyolojik mucadeleye daha da ağırlık vermek istiyorum" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ali Fuat GUCLUER