
Atılım Universitesi'nden havacılık eğitiminde cığır acacak adım
Bu sistem ile ucağın vidasına kadar tum parcaları gorebiliyorsunuz
Prof. Dr. Alemdaroğlu: "Ucağın icine girmeden yazılım sayesinde kolayca oğrenebileceğiz"
ANKARA - Sivil havacılık oğrencileri icin geliştirilen yazılım ile oğrenciler ucağın icerisindeymiş gibi her parcayı gorebilecek. Yazılım hakkında konuşan Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu, "Ucağın icinde olmadan ve ucağın icine girmeden nerede bir hata oluyorsa o hatanın nedenini ve hangi parcanın değiştirilmesi gerektiğini yazılım sayesinde kolayca oğrenebileceğiz" dedi.
Atılım Universitesi, Akademi icin Airbus Yetkinlik Eğitimi projesi kapsamında oğrenciler icin cok gelişmiş bir sistem kurdu. Sistem sayesinde, gercekte var olan bir ucak modelinin tum goruntuleri 3 boyutlu olarak programa aktarılıyor. Bu program sayesinde, teknik eğitim alan oğrenciler daha sonra gercekte karşılaşacakları ucağın hangi kısmında hangi parcanın yer aldığını en ufak vidaya kadar gorebilecek. Bu sayede oğrenciler zaman ve mekandan bağımsız olarak bu ucakların, bakım ve onarım gerektiren parcalarını gorebilecek ve inceleyebilecek. Gercek bir ucak ile calışacağı zaman ise bu parcaları eli ile koymuş gibi tespit edip sorunu anında giderebilecek.
"Onumuzdeki yıl icerisinde bahar donemi eğitimi icin hazır hale getirdik"
Atılım Universitesi Sivil Havacılık Yuksekokulunda 4 ayrı bolumde eğitim verdiklerini belirten Okul Muduru Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu, "Bu aslında bakım ve teknik eğitim icin kullanılan bir yazılım esasında. Ucak teknisyenliği eğitimi almak isteyen oğrencilerimize cok buyuk yardımı olacak bir yazılım. Airbus'tan aldık biz bunu. Bu yazın başında Airbus'ta calışmakta olan bir Turk arkadaş, bu yazılımdan bahsetti ve biz yazılımı ve kabiliyetlerini gordukten sonra bu yazılımı elde etmeye calıştık. Sağ olsun Atılım Universitesi Mutevelli Heyeti ve Rektorluğumuz hemen bu yazılımın alınması icin harekete gectiler. Bu donem icerisinde de kullanmaya başladık ve şuan da eğitimlerini alıyoruz. Ama yani bu onumuzdeki yıl icerisinde bahar donemi eğitimi icin hazır hale getirdik. Dolayısıyla onumuzdeki donem itibariyle bu yazılımı kullanmaya başlayacağız" şeklinde konuştu.
"Ucağın icine girmeden yazılım sayesinde kolayca oğrenebileceğiz"
Ucak bakım onarım teknikeri olacak oğrenciler icin, yazılımın buyuk kolaylık sağlayacağının altını cizen Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu, "Yazılımın onemli faydası şu olacak; ucağın uzerine gitmeden ya da ucağın yanında olmadan bu yazılım vasıtasıyla ucağın icerindeki hem mekanik, motor govde ve benzeri parcalarını ve elektrik elektronik parcaların tamirlerinin yapılabileceği bir yazılım. Dolayısıyla ucağın icinde olmadan ve ucağın icine girmeden nerede bir hata oluyorsa o hatanın nedenini ve hangi parcanın değiştirilmesi gerektiğini yazılım sayesinde kolayca oğrenebileceğiz" diye konuştu.
"Bu yazılım yeni bir cığır acacak bizim teknisyenlik eğitimimizde"
Yazılımda yer alan ucak modellerinin birebir gercekte yer alan ucak modelleri olduğunu, bu sayede oğrencilerin bu ucakları mezun olmadan once tanıma imkanına kavuştuklarını belirten Prof. Dr. Alemdaroğlu, "Bu yazılım Airbus-320 ve Airbus-350 ucaklarının bakımları icin kendilerinin kullandığı bir yazılım esasında ve bu yazılımı yurt dışında alan ilk universitelerden bir tanesiyiz biz de. Ucağın butun parcaları ve tum elektronik donanımları bu yazılımın icerisine monte edilmiş durumda, dolayısıyla biz istediğimiz parcaya, istediğimiz elektronik donanıma ulaşabiliyoruz bu yazılım vasıtasıyla. Dolayısıyla bu yeni bir cığır acacak bizim teknisyenlik eğitimimizde. Oğrencilerimiz ucağın icine girmeden bu parcaların nasıl değiştirileceğini ve nasıl calıştırılacağını gayet rahat bir şekilde oğrenebilecekler" ifadelerini kullandı.
"Bir adaptasyon sureci gerektirmeden oğrencilerimiz iş hayatına atılabilecekler"
Yazılım sayesinde, oğrencilerin ucakları tanıdıkları icin iş hayatında adaptasyon sıkıntısı cekmeyeceklerini vurgulayan Alemdaroğlu, "Bizim oğrencilerimiz bu yazılım sayesinde, mezun olduklarında Turk Hava Yolları veya diğer bakım kuruluşlarında ya da yurtdışında herhangi bir bakım kuruluşuna girdiklerinde ilave bir eğitime gerek duymadan Airbus-320 ya da Airbus-350 ucaklarının bakımında cok rahat gorev alabilecekler. Yani oğrencilerimizin mezun olduktan sonra profesyonel alana girmeleri cok cok rahat olacaktır. Cunku ucağı ve ucağın parcalarını tanıyorlar. Dolayısıyla bir adaptasyon sureci gerektirmeden oğrencilerimiz iş hayatına atılabilecekler" acıklamasında bulundu.
"Bu bizim icin artırılmış gerceklik oncesi on hazırlık"
Bu yazılımın bir başlangıc olduğunu kaydeden Alemdaroğlu, "Bu aslında artırılmış gercekliğin on hazırlığı bizim icin. Bundan sonra yapacağımız aşamada, Airbus ile de aynı şeyleri konuşuyoruz; bu noktadan sonra artırılmış gerceklik gozlukleri ile bakım muhendisi olmaya aday olacak oğrencilerimiz" sozleri ile gelecek planlarını da aktardı.



