Kadınların ekonomik ve sosyal acıdan guclenmesi konusunda onemli bir yere sahip olan ve kadın sinerjisini yansıtan kadın kooperatifi sayısı her gecen gun artıyor. Erzurum'da merkezde 3 olmak uzere ilcelerle birlikte toplamda 6 kadın kooperatifi faaliyet gosteriyor.
Aile Calışma ve Sosyal Hizmetler İl Mudur Yardımcısı Harun Akpınar ve Şiddet Onleme ve İzleme Merkezi Muduru Munteha Aydın, Kadın Konuk Evi Muduru Aynur Yılmaz, İpekyolu Kadın Girişimi ve Uretim İşletmesi Kooperatifini ziyaret ederek, Kooperatif Başkanı Suma Alim'den calışmalar hakkında bilgi aldılar.
Ziyarette İpekyolu Sanayi ve iş Dunyası Federasyonu Başkanı Mehmet Nuri Alim de hazır bulundu.
Akpınar, Erzurum'da kadın kooperatif sayısının her gecen gun arttığını belirterek, şu an 6 kadın kooperatifinin faaliyetlerine devam ettiğini ifade etti.
Erzurum merkezde 3, İspir'de 1, Uzundere'de 1 Pasinler'de 1 kadın kooperatifinin kurulduğunu anımsatan Akpınar, bu durumun kadınların sosyal ve ekonomik yonden guclenmesi konusunda onemli olduğunu soyledi.
Başarılı calışmalarından dolayı Başkan Alim ve ekibine teşekkur eden Akpınar, kadın kooperatifi kurma konusunda girişimde bulunacak kadınlara eğitim ve danışmanlık desteği sunduklarını ifade etti.
Bu alanda ilcelerde ceşitli eğitimler duzenlediklerini belirten Akpınar, "Aile Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koordinatorluğunde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle Kadın Kooperatiflerinin Guclendirilmesi İşbirliği Protokolu kapsamında ilcelerde kadınlara yonelik eğitim toplantısı duzenlendik. Eğitim programlarıyla kooperatiflerin guclendirilmesi, surdurulebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, gorunurluklerinin arttırılması ve yaygınlaştırılması ile kadınların kooperatifler yoluyla ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı konularında iş birliği yapılması amaclanmaktadır. Kadın Kooperatifi konusunda eğitim ve danışmak hizmeti veriyoruz. Calışmalarımız sonucunda kadın kooperatif sayısının artmasına tanık olmak bizler icin mutluluk verici" dedi.
Kooperatif Başkanı Alim kadınların hayatın her alanına aktif ve etkin katılımını onemsediklerini belirterek, kadının ekonomide ve sosyal hayatta hak ettiği yere gelmesi icin yola cıktıklarını ifade etti.
Erzurum'da başarı hikayesi yazmak icin yola cıktıklarını ifade eden Alim, "Kooperatifciliğin yedi ilkesinden biri toplumsal sorumluluk, toplumu, doğayı ve cevremizi ilgilendiren her şey bizi ilgilendiriyor. İlimizin tum muşterekleri bizimde sorunumuzdur. Biz ureten kadınlar yan yana gelerek hem kendimizin hem cevremizin birbirimizin yaşamını ipeksi bir dokunuşla değiştirmek istiyoruz. Bu anlamda uretim başta olmak uzere eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında Erzurum'daki kadınlarımız ekonomik ve sosyal statulerini yukseltmeyi hedefledik ve ilk eylem planını başardığımıza inanarak, ilimiz ve bolgemiz acısından bircok eylem planı hazırladık. Bunların başında proje aşamasında olan istiridye mantarı, Erzurum sucuğumuz ile birlikte turşu, Erzurum'a ozgu Oltu Taşını on plana cıkartacak el işi sanatları ve Hınıs Fasulyesi ile başlamış bulunmaktayız. İpekyolu Kadın Girişimi ve Uretim İşletmesi Kooperatifinin kurulmasında bizlere destek veren başta İpekyolu SİFED Başkanı Mehmet Nuri Alim olmak uzere tum kooperatif uyelerimize ayrı ayrı teşekkur ediyoruz. Ayrıca ACSH İl Mudurluğu calışanlarına bizleri yalnız bırakmadıkları icin teşekkur borcluyuz" dedi. - ERZURUM