Ağac kutuklerini sanat eserine ceviriyor
Babasının hobisini meslek haline getirdi siparişlere yetişemiyor
ANTALYA - Antalya'nın Akseki ilcesinde yaşayan Murat Durak, babasından oğrendiği ahşaptan dekoratif eşya yapma işini mesleğe cevirdi. Durak, ağac kutuklerden yaptığı dekoratif sehpa, oturak, masa gibi ev eşyalar buyuk ilgi goruyor. Turkiye'nin her yerinden verilen siparişleri ise adreslerine gonderiyor.
Akseki'nin Yarpuz mahallesinde yaşayan 33 yaşındaki Murat Durak'ın ardıc, sedir ve cam ağaclarından dekoratif sehpa, ayna, avize, cay tepsisi, oturak, masa gibi ev eşyaları yapıyor. Durak, yıllar once babasının restoranda doğal ortama uyması icin masa, sandalye ve sehpa yaptığını soyledi.
"Babamdan oğrendim"
Babasının restoranın doğal ortamına uygun olarak yaptığı dekoratif urunlerin gelen muşteriler tarafından beğeni topladığını dile getiren Durak, "Babam bunu kendine hobi edindi. Ben de babamdan bu mesleği oğrenerek, geliştirdim, urun ceşidini artırdım. Başta İstanbul, Konya, İzmir, Ankara olmak uzere Turkiye'nin her yerinden bircok siparişler geliyor. Bunları adreslerine gonderiyorum " dedi.
"En guzel dekoratif eşya ardıc ağacından olur"
Ardıc, sedir ve cam ağaclarının kendilerine has doğal desenleri ve lifli yapısıyla mekanlarında doğallığı yaşamak isteyenler icin guzel alternatifler sunduğunu, ozellikle sehpalarda ardıc tercih ettiğini vurgulayan Durak, "Sehpaları sadece ardıc ağaclarından yapıyorum. Ardıc ağacı değerli bir ağac. Catlamaya karşı dayanıklı. Ayrıca kokusu ve yuzeyinin dokusu da cok guzel. Bu da ağaca sağlamlığının yanı sıra cok daha fazla değer katıyor. Kuru ardıc ağaclarını orman işletme mudurluğu ve kereste ticareti yapanlardan satın alıyorum. Bu urunleri yapmak icin en değerli ağacları kullanıyoruz. Ozellikle kokusunu kaybetmeyen ağacları kullanıyorum. Ardıc ağacı nadide bir ağactır. Catlamaya karşı dayanıklıdır. Kokusu uzun yıllar uzerinden gitmez. Bu ağaclardan masa sandalye, sehpa, harita gibi bircok urun yapıyorum" ifadelerine yer verdi.
"Ağacların şekillerine gore dekorlarını kendim veriyorum"
Urunlerin ceşitlerini hicbir yerden esinlenmeden kopya almadan yaptığını ve tamamının kendi tasarımı olduğunu belirten Duran, "Ağacın kendi şekline ve boyutlarına gore yapıyorum. Metal ayak kullanmıyorum. Ağac koklerinden veya ağac dallarından ayaklarını uydurmaya calışıyorum. Ozellikle sehpalarda ayakların işciliği daha zor oluyor. Bazen 2-3 gun suruyor. En zor yapımı olan urun ise sandalyedir. İstanbul'da doğal ahşap urunler yapan bir mağaza da benim yaptıklarıma benzer urunlerin cok da ciddi rakamlara satıldığını gorunce ben de hobimi uretime donuşturdum" diye konuştu.
"Yapım aşaması"
Yaptığı boy boy sehpa, masa, sandalye, oturak, Turkiye haritası, ayna gibi dekoratif ev eşyalarını hem yol ustundeki atolyesinde hem de internet uzerinden satışa sunan Durak, urunlerinde coğunlukla ardıc ağacı kullandığını belirtti. Satın aldığı kuru ardıc, sedir ve cam ağaclarını itinayla dilim dilim doğrayan Durak, kutukten sehpa, masa, sandalye uretimini şoyle anlattı:
"Kutukleri ağac motoruyla dilimler halinde kesiyorum. Daha sonra planya ile duzeltme işlemi yapıyorum. 5 kat zımpara işlemi sonrasında golgede iyice kurumasını bekliyorum. Daha sonra bunların uzerine ağacın kendi doğal ozlerinden yapılmış 4 kat yağ suruyorum. Bu şekilde de 10 gun kadar bekliyor. Daha sonra yapacağım eşyaya gore işliyorum. Sehpaya bu ağac koklerinden ayak yapıyorum. Demir kullanmıyorum. Sehpaların altını ağac koklerinden ozenle seciyorum. Ceşitli şekillerdeki ağacların koklerinden dekorlu ayaklar cıkıyor. Bu iş iki gunumu alıyor. Neticede zor ama cok keyifli bir iş, severek yapıyorum. Bu da ticaretin yanı sıra bir ceşit hobi de aynı zamanda. Ne zaman akşam oluyor onu bile bilemiyorum" dedi.
Pazarlama problemi yok
Yaptığı ahşap urunlerin pazarlama sorunu olmadığını belirten Durak, "Bu urunlerin satışı icin bizim bir mağazamız yok. Atolyemizden satış yapıyorum. Atolyemiz Antalya Konya karayolu uzerinde olduğu icin uğrayan cok oluyor. Ozellikle onlara satış yapıyoruz. Herkes eşine dostuna tavsiye ediyor. Ayrıca atolyemizin ana yol uzerinde bulunduğundan her yoreden insanlar gecerken uğrayıp beğendikleri urunleri alıyorlar. Urunlerim farklı farklı fiyatlara alıcı buluyor ayrıca internet uzerinden de satışım oluyor. Bunları bilen alıyor. Bazen nakliye yapıp kargo ile gonderiyoruz" diye konuştu.