Cocuk programı Susam Sokağı, dunyanın en buyuk multeci kampında yaşayan Arakanlı cocukların erken yaş eğitimlerine yardım icin iki yeni Arakanlı kukla yarattı: Nur ve Aziz.
Nur ve Aziz 6 yaşında ikiz kardeş. Kuklalar Bangladeş'in Cox's Bazar şehrindeki kampta kalan multeci cocuklar icin video serisinde yer alacak.

Yaklaşık 700 bin Arakanlı Musluman, 2017 yılından bu yana komşu ulke Myanmar'daki askeri operasyonlardan kacıp Cox's Bazar'a sığındı. Arakanlı Muslumanlar ordunun kendilerine işkence yaptığını ve coğu Arakanlı Musluman'ın da ordunun operasyonlarında oldurulduğunu soyluyor.
Kamptaki kalanların yarısına yakını cocuk multeci. Yardım kuruluşları kamp icinde cocuk yaşta evliliklerin ve insan kacakcılığının yaygınlaştığı uyarısı yapıyor. Pandemi nedeniyle kamptaki temel hizmetlere erişimde de sıkıntılar yaşanıyor.
Yeni kuklalar Nur ve Aziz, Susam Sokağı'nın diğer karakterleriyle birlikte matematik, bilim ve toplumsal sağlık, ruh sağlığıyla ilgili eğitim videolarında yer alacak.
Susam Sokağı'nın yardım kuruluşu Sesame Workshop'tan Sherrie Westin, "Bunlar cok ozel Susam Sokağı kuklaları. Coğu Arakanlı cocuk icin Nur ve Aziz medyada kendilerine benzeyen ve kendileri gibi konuşan ilk karakterler olacak" dedi.
Westin, "Zengin Arakan kulturune kokten bağlı olan ve Arakanlı ailelerin katkıları ve geniş caplı araştırmalar sonucu yaratılan Nur ve Aziz'in, eğitime her zamandan daha cok ihtiyac duyulduğu bir donemde aileler icin guclu, eğlenceli bir donuşturucu etkisi olacak" diye konuştu.
Arakanlılar, dunyada en fazla zulum goren Musluman azınlık grubu olarak biliniyor. Birleşmiş Milletler Ocak 2020'de Arakanlı Muslumanların 'soykırıma karşı korunmaları icin onlemler alınması' cağrısı yaptı.
Susam Sokağı'nın Arakan dilindeki videoları aralarında Bangladeş merkezli BRAC Eğitim Gelişim Enstitusu ve Lego Vakfı dahil bircok uluslararası yardım kuruluşunun katkılarıyla gercekleştirildi.
Susam Sokağı bu yılın başında Suriyeli multeci cocuklar icin de bir proje hazırlamış ve programın yerel versiyonu Ahlan Simsim'i yaratmıştı.
Program daha once de otizm, HIV ile yaşamak ve evsizlik konularını işlemek icin de farklı kuklalar uretmişti.