
Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımı Amerikan Gıda ve İlac Dairesi (FDA) tarafından onaylandı. Moderna'nın aşısı, Pfizer/BioNTech'ten sonra ABD'de kullanım onayı alan ikinci aşı oldu.
ABD, Moderna aşısından 200 milyon doz satın almak icin anlaşma yaptı, aşının 6 milyon dozu sevkiyat icin hazır.
ABD, Covid-19 olum ve vakalarının en yuksek olduğu ulke konumunda. Johns Hopkins Universitesi verilerine gore ulkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 313.500, vaka sayısı 17.5 milyon.
Amerikan Gıda ve İlac Dairesi FDA Başkanı Stephen Hahn, Moderna ilacına acil kullanım onayının verilmesinin 'kuresel pandemiyle mucadelede onemli bir adım olduğunu' soyledi.
Aşının kullanımı, Perşembe gunu danışma kurulunun panelinde bir cekimser oyla 0'a karşı 20 oyla kabul edildi.
Bu haftanın başında FDA'nın danışma kurulu Moderna'nın yuzde 94,1 etkili olduğu acıklanan Covid-19 aşısının, 18 yaş ve uzeri kişilerde kullanılmasını tavsiye etmişti.
FDA'nın, gecen Cuma gunu Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısı icin onay vermesinin ardından aşı, ABD genelinde oncelikli kesimler icin uygulanmaya başlamıştı.
FDA'nın hafta icinde yayınladığı belgeye gore, 30 bin kişi uzerinde yapılan denemelerde, Moderna aşısında yuzde 94,1 etkinlik oranı yakalandı.
En sık gorulen yan etkilerse, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı olarak sıralandı.
2010'da kurulan Moderna, şu ana dek hic FDA onaylı bir ilac geliştirememişti. Şirketin hisse senetlerinin değeri, bu yıl yuzde 700 yukseldi.
[h=3]Pfizer aşısından farkları[/h]Moderna aşısının nakliye sırasında -20 derecede, normal derin dondurucuların sağlayabileceği bir ısıda tutulması gerekiyor.
Pfizer aşısının ise -70 derecede saklanması gerektiği icin, lojistik sorunlara yol acabiliyor.
Pfizer aşısı gibi, Moderna aşısının da iki kez yapılması gerekiyor, ikinci doz ilk dozdan 28 gun sonra uygulanıyor.
Massachussets eyaletinin Cambridge bolgesinde bulunan şirket, onay cıkarsa, aşıların "buyuk coğunluğunun" orada uretileceğini acıklamıştı.
Pfizer'ın aşısı ise, aralarında Almanya ve Belcika'nın da bulunduğu farklı ulkelerde uretiliyor.

