Kocaeli'de yeni tip koronavirus (Kovid-19) teşhisi konulduktan sonra 2 hafta erken doğum yapan ve yoğun bakım servisinde 24 gun tedavi goren Nazlı Reşitoğlu, bebeğini kucağına alacağı gunu sabırsızlıkla bekliyor.
Başiskele ilcesinde yaşayan 3 cocuk annesi 33 yaşındaki Reşitoğlu, 11 Kasım'da oksuruk, yuksek ateş ve nefes darlığı şikayetiyle Golcuk Necati Celik Devlet Hastanesine muracaat etti.

Bu sırada 8 aylık hamile olan kadın, Kovid-19 teşhisi konulması uzerine Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.
Derince'de yatırıldığı kadın doğum kliniğinde takibe alınan Reşitoğlu, doktorların kararıyla 15 Kasım'da sezaryenle 2 hafta erken doğum yaptı. Reşitoğlu, daha sonra durumunun kotuleşmesi uzerine yoğun bakım servisine alındı.
Yoğun bakım servisinde 24 gun tedavi goren Reşitoğlu, zorlu bir surecin ardından solunum desteği ihtiyacının ortadan kalkması uzerine tekrar servise cıkarıldı.
Reşitoğlu, fotoğraflarına bakarak ozlem giderdiği bebeğini pazartesi gunu taburcu edilerek kucağına almayı bekliyor.
"Maskesiz artık adım atacağımı sanmıyorum"
Yaşadığı zorlu sureci AA muhabirine anlatan Nazlı Reşitoğlu, hastalığın oksuruk, ateş ve nefes darlığı şikayetleriyle başladığını soyledi.
Evde durumunun kotuleşmesi uzerine ambulansla Golcuk Necati Celik Devlet Hastanesine goturuluğunu belirten Reşitoğlu, ilk mudahalesinin burada yapıldığını ve test sonucunun ardından Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiğini anlattı.
Reşitoğlu, hastanede kontrollerin ardından servise yatırıldığını dile getirerek, "Doktorlar doğuma karar verdi. Sezaryenle doğum yaptıktan sonra cocuğumu hic gormeden tekrar servise alındım. Durumum tekrar kotuleşince yoğun bakıma aldılar." diye konuştu.
Yoğun bakımda 24 gun kaldığını fakat 20 gunluk entubasyon sureci nedeniyle son bir haftayı hatırladığını soyleyen Reşitoğlu, "Yoğun bakımda doktorlarımız ve hemşirelerimiz cok yardımcı oldu. Cocuklarımın videolarını izletip moral verdiler. Hayatımı onlara borcluyum." ifadelerini kullandı.
Reşitoğlu, bebeğini henuz kucağına alamadığını ve pazartesi gunu taburcu edilerek cocuklarına kavuşacağı icin cok heyecanlı olduğunu kaydetti.
İnsanların cok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Reşitoğlu, "Maskesiz artık adım atacağımı sanmıyorum. Kurallara cok dikkat etmemiz gerekiyor. Hem kendimiz hem de sağlık calışanları icin cok dikkat edelim." dedi.
"Hastamızı alkışlarla servise aldığımız gun yaşadığımız mutluluğu anlatamam"
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Klinik Şefi Doc. Dr. Hasan Terzi de Derince'deki serviste tamamen Kovid-19 hastalarına hizmet verdiklerini soyledi.
Nazlı Reşitoğlu'nun servise geldiğinde 38 haftalık hamile olduğu bilgisini veren Terzi, şoyle devam etti:
"Hastayı 2 gun serviste takip ettikten sonra doğumuna karar verdik. Sezaryenle doğumu yapıldı. Doğumdan 3 gun sonra oksijen ve laboratuvar değerlerinin bozulması ve solunum cihazına ihtiyac gostermesi uzerine hastayı yoğun bakıma devrettik. Hastamız 24 gun yoğun bakım unitesinde kaldı. Yoğun bakımdayken arkadaşlarımız bebeğinin fotoğraflarını gostererek motive etmeye calıştı. 24 gunun sonunda hastayı tekrar servise aldık."
Terzi, şu anda rehabilitasyon sureci nedeniyle hastayı serviste tuttuklarını belirterek, "Pazartesi gunu taburcu etmeyi planlıyoruz. Cok sağlıklı bir erkek bebeği oldu. Onunla ilgili bir sıkıntımız yok. İnşallah pazartesi gunu anne ve bebeği kavuşacak." şeklinde konuştu.
Tedavi ettikleri bir hastanın icten bir teşekkurunun kendilerini cok mutlu ettiğini dile getiren Terzi, "Sağlık calışanları bu mantalite ve ozveriyle calışıyor. Hastamızı alkışlarla servise aldığımız gun yaşadığımız mutluluğu anlatamam. Bu, cok guzel bir duygu. Onun icin vatandaşlarımız bilsin ki sağlık calışanları buyuk bir enerjiyle efor sarf etmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"Gebeler iki kat hassas olmalı"
Doc. Dr. Terzi, gebelerin Kovid-19 tedbirlerine iki kat daha fazla hassasiyet gostermesi gerektiğine dikkati cekerek, şoyle devam etti:
"Kovid-19 gebe karşımıza geldiğinde biz iki can duşunmek durumundayız. Annenin tedavisini planlamak ve karnındaki bebekle ilgili en doğru kararı vermek durumundayız. Dolayısıyla Kovid-19 ilk başladığında tum dunyada gebelerde cok da sıkıntılı seyretmiyordu ama zamanla hem dunya hem de biz konuyu tecrube ettik. Aslında gebelerde o kadar da masum değil. Kovid-19 gebede cok da sıkıntılı seyredebiliyor."
Mart ayından itibaren Kocaeli'deki Kovid-19 enfeksiyonlu gebelerin yaklaşık yuzde 80'inin Derince'deki klinikte tedavi olduğunu soyleyen Terzi, "Yoğun bir şekilde hizmet vermeye devam ediyoruz. İnşallah onumuzdeki donemde farkındalığın artması ve aşının gelmesiyle hafifleyeceğini umut ediyoruz." dedi.
"Uzun bir entubasyon sureci yaşadı"
Hastanenin anestezi ve reanimasyon klinik sorumlusu Dr. Oğr. Uyesi Mehmet Yılmaz da hastanın yoğun bakıma alındıktan sonra uzun bir entubasyon sureci yaşadığını belirtti.
Hastanın 20 gun solunum cihazına bağlı kaldığını dile getiren Yılmaz, "Bu donemde akciğerleri cok kotu oldu. Sağlık Bakanlığının paylaştığı tedaviler doğrultusunda butun imkanları kullandık. Sonrasında akciğerleri toparlama surecine girdi. 24'uncu gunde şifayla yoğun bakımdan taburcu ettik. En az yakınları kadar sevindik." ifadelerini kullandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Şahin Oktay