Alanya Alaaddin Keykubat Universitesi (ALKU) Eğitim Fakultesi, Turkce ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bolumu tarafından internet uzerinden "Turk Dunyasının Serveti, Servet Somuncuoğlu Anısına Kadim Bilgeliğin ve Guclu Devletin Abidesi: TONYUKUK" konulu panel duzenlendi.
Yazılışının 1300'uncu yılı dolayısıyla UNESCO tarafından 2020 yılınının "Bilge Tonyukuk" Yılı olarak ilan edilmesinin ardından, ALKU tarafından duzenlenen panel ile "TONYUKUK" araştırmalarına adanmış calışmalara değerli bir katkı daha sunulmuş oldu. Prof. Dr. Ali Akar, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve ALKU Rektoru Prof. Dr. Ekrem Kalan'ın konuşmacı olarak katılması planlanan panele Rektor Kalan sağlık sorunu sebebiyle katılamadı. Panelin yurutuculuğunu ustlenen ALKU Eğitim Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Ozgur Kasım Aydemir aracılığıyla mesajını gonderen Rektor Kalan, sağlık sorunu sebebiyle her ne kadar kendisi panele iştirak edememiş olsa da, bu alanda calışmalar yuruten bilim dunyasındaki iki saygın bilim insanının panelde buluşarak değerli bilgiler veriyor olmasının cok onem arzettiğini belirterek katılımcılara ve emeği gecenlere teşekkur etti.
Prof. Dr. Ali Akar ve Prof. Dr. Ahmet Taşağıl'ın konuşmacı olarak katıldığı ve onlarca farklı universiteden oğretim uyelerinin yoğun ilgisiyle takip edilen panelde omrunu bu alandaki calışmalara adayan Servet Somuncuoğlu sarf ettiği emekleri vesilesiyle rahmet ve şukran ile anıldı. Konuşmasında, Servet Somuncuoğlu ile bolgedeki calışmalarından hareketle Tonyukuk'un tarihi arka planına dair bizzat kendisinin elde ettiği bilgileri paylaşan tarihci Prof. Dr. Ahmet Taşağıl'ın sunduğu bilgiler ilgiyle takip edildi. Ardından Prof. Dr. Ali Akar; Prof. Dr. Ahmet Taşağıl gibi Tonyukuk uzerine yazmış olduğu kitabından hareketle bilge Tonyukuk'un dili ile devlet felsefesi uzerine ozgun bilgilerini paylaştı.
Konuşmaların ardından ALKU'nun sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan panele izleyici olarak katılanlar tarafından gonderilmiş olan sorular panelin yurutucusu Prof. Dr. Ozgur Kasım Aydemir tarafından panelistlere yoneltildi. Panelin sonunda Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve Prof. Dr. Ali Akar organizasyona katılmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek bu fırsatı kendilerine sunan ve destek olan ALKU Rektoru Prof. Dr. Ekrem Kalan'a şifa dilekleri ve teşekkurlerini dile getirdiler. - ANTALYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı