Diyarbakır Dicle Universitesi (DU) Tıp Fakultesi Hastanesi'nde donuk omuz rahatsızlığı olan hastalar, kısa suren ve kapalı olarak uygulanan yontemle sağlığına kavuşuyor.
DU Hastaneleri Ağrı Kliniği Algoloji-Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Haktan Karaman, gazetecilere yaptığı acıklamada, donuk omuz rahatsızlığının genellikle kadınlarda daha cok ortaya cıktığını, 40 yaş ustu, ev kadınları ve buroda daha cok sağ kolunu kullanan kişilerde gorulduğunu soyledi.

Toplumda her 10 kişiden 1'inde bu rahatsızlığın gorulduğunu anlatan Karaman, rahatsızlığın birden sinsice başladığını, ozellikle geceleri omuzun uzerine yatıldığı zaman ağrıya neden olduğunu belirtti.
Karaman, tedavi edilmemesi durumunda ağrıların giderek arttığını ve gunduz de ortaya cıktığını aktardı.
Ağrı sonucunda hastanın omuzunu kullanamamaya başladığını aktaran Karaman, ilerleyen zamanlarda normal insanların elini kafasına goturme olayını yerine getiremediğini aktardı.
Karaman, "Omuz artık kilitlenme pozisyonuna gelmiştir. Bu haliyle hasta donuk omuz haline gelir. Bu şekilde kalması cok riskli. Cunku tedavi edilmezse omuzunu etkin bir şekilde kullanma şansını kaybeder. Hastaların buyuk bir kısmı ilac ve fizik tedaviye yanıt verir. Bu tedaviye yanıt vermiyorsa en son secenek cerrahi tedavidir." diye konuştu.
Her ameliyatın başarı şansının yuksek olmayabildiği gibi sonrasında komplikasyonların da oluşabildiğini aktaran Karaman, şoyle devam etti:
"Hasta memnun olacağı yerde daha sıkıntılı hale de gelebilir. Cok basit yontemle kapalı metotla iğne yardımıyla radyofrekans cihazı ve ilaclarla hastanın omuzuna 5 dakikalık işlem sonrasında hasta kilitli şekilde geldiği omuzuyla sanki sihirli değnek değmiş gibi normal pozisyonuna geliyor."
Hastalardan Emine Kaplan ise memur olarak calıştığını ve surekli sağ kolunu kullandığı icin bir yıldır ağrılarının olduğunu dile getirdi.
Son zamanlarda ağrılarının şiddetlendiğini ifade eden Kaplan, şoyle konuştu:
"İlac kullanıyordum ama yetersiz geliyordu. Doktorum işlem yapılması gerektiğini soyledi. İşlem oncesi elimi kaldırıp kullanamıyordum. Akşamları uykum kacıyordu ve sıkıntı yaşıyordum. Doktorumun işleminden sonra rahatladım. Şimdi istediğim gibi kolumu kullanabiliyorum. Artık iki omuzum arasında bir fark gormuyorum. Sanki o hastalığı yaşamamış gibi birkac dakika icerisinde rahatladım."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aziz Aslan