Toplumun bilnclenmesiyle cocuk istismarının onleneceğini soyleyen Erken Cocuk Eğitimi Uzmanı Damla Aydın, "Toplumun tum fertleri, cocuk istismarının onlenmesinde, bildirilmesinde ve fark edilmesinde cok onemli bir role sahiptir. Haberlere bakıp, 'ah, vah!' demek cozum olmaz. Cocuk istismarını onlemek, cocuğundan yaşlısına tum toplumun bilinclenmesi ile mumkundur" dedi. İzmir Kavram Meslek Yuksekokulu Cocuk Gelişimi Programı ve Saadet Oğretmen Cocuk İstismarı ile Mucadele Derneği (UCİM) iş birliğinde, 'Cocuk İstismarı: Psiko Sosyal Dinamikler, Mudahale ve Onlem Faaliyetleri' konulu online panel gercekleştirildi. Panelin acılış konuşmalarını İzmir Kavram Meslek Yuksekokulu Muduru Prof. Dr. Derman Kucukaltan ile UCİM Kurucusu ve Genel Başkanı Saadet Ozkan gercekleştirirken, panelin moderatorluğunu ise İKMYO Cocuk Gelişimi Programı Oğr. Gor. Damla Aydın yaptı.
"İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUC KAPSAMINDA"

Prof. Dr. Kucukaltan konuşmasında, anayasasının 41'inci maddesinde cinsel istismarın 'insanlığa karşı işlenen suclar' kapsamında değerlendirildiğini belirterek, Dunya Sağlık Orgutu'nun ise cocuk istismarını, 'Cocuğun sağlığını, fiziksel ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek ya da bilmeyerek uygulanan tum davranışlar cocuğa kotu muameledir' ifadesiyle tanımladığını hatırlattı.
Kucukaltan, Dunya Sağlık Orgutunun yaptığı 'cocuk istismarı' tanımından yola cıkarak şu ifadeleri kullandı:
"Cocuğa yonelik cinsel istismar da bu kapsama dahildir. Tum dunyada onemli bir sorun olarak ortaya cıkmıştır. Bu sorunun giderilmesinde, yasalar kadar onemli olan nokta; toplumsal bilincin ve farkındalığın arttırılmasıdır. İzmir Kavram Meslek Yuksekokulu olarak, bu sorunu bilimin ışığında ve devletimizin hassasiyetlerini de dikkate alarak irdelemenin, sosyal sorumluluğumuzun gereği kabul ediyoruz. Buradan hareketle, organizasyonun toplumsal farkındalığı arttırma konusunda başarılı olmasını diliyorum."
"MAĞDUR COCUK VE AİLELERE DESTEK VERİYORUZ"
UCİM Kurucusu ve Genel Başkanı Saadet Ozkan ise UCİM'in, cocuk istismarına karşı toplumsal bilinclendirme ve eğitim calışmalarının yanı sıra, pek cok faaliyeti yuruttuğunun altını cizdi. Ozkan, "Derneğimiz, bunyesinde barındırdığı pek cok gonullu avukatı ile mağdur cocuk ve ailelere, hali hazırda gorulmekte olan davalarda hukuki destek, gonullu psikologları eliyle ise psikolojik destek alınması konusunda rehberlik hizmeti vermekte, pek cok gonullu uye eliyle yurdun dort bir yanında sahada, universitelerde dernek uyesi gonullu oğrencilerle, yerel yonetimler ve ozel şirketlerle iş birliği icerisinde bilinclendirme calışmaları yapmaktadır" dedi.
Gonullu uyelerden aidat almadan, yalnızca duzenli bağışcılar ve destekcilerle yola cıktıklarını soyleyen Ozkan, "Cocuk ihmal ve istismarında farkındalık yaratma, cocuklarımızı koruma amacıyla cıktığımız bu yolda yuzlerce cocuğun hayatına dokunduk. Binlerce universite oğrencisine konferanslar duzenledik. Ebeveynlere ve oğretmenlere eğitimler duzenledik. Her alanda ozel şirketler, kamu kurumları ile kolayca iş birlikleri yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
"COCUKLAR VATANDIR"
Hedeflerini paylaşan Ozkan, "Oncelikli hedefimiz; eğitim faaliyetlerimizle herkese bu konunun farkındalığını anlatıp, cocukların guclu olduğu, istismar ve ihmale maruz bırakılmadığı bir dunya yaratmak. Yurt dışında temsilcilik acma hususunda her gun başkaca ulkelerden de talep aldığımız icin Turkiye cocuklarından sonra tum dunya cocuklarını da korumak konusunda calışmalara başladık. Cocuk ihmal ve istismarı konusunda hepimizin birlikte mucadele etmesi gerekiyor. Tum istismarcıları ayrık otu gibi aramızdan temizlememiz icin daha binlerce gonulluye, eğitimciye, bağışcıya ihtiyacımız var. UCİM saha ekibi her meslek grubundan katılımcıya sahip. Cocuklar vatandır, vatanına sahip cık anlayışıyla ilerlediğimiz bu yolda destek olmak isteyen herkesi aramıza bekliyoruz" diye konuştu.
"HABERLERE BAKIP 'AH, VAH' DEMEK COCUKLARI KURTARMAZ"
Cocuk istismarının, cocuk haklarının en ağır şekilde ihlal edilmiş hali olduğunu belirten İzmir Kavram Meslek Yuksekokulu Cocuk Gelişimi Programı Oğr. Gor. Damla Aydın ise bu sorunun tum dunyada karşılaşılan bir sorun olduğuna dikkat cekti.
Aydın, cocuk istismarı ile mucadele etmenin herkes icin insani gorev olduğunu vurgulayarak, "Toplumun tum fertleri, cocuk istismarının onlenmesinde, bildirilmesinde ve fark edilmesinde cok onemli bir role sahiptir. Bu noktada da oncelikle tum toplumun, cocuk istismarı konusunda bilinclenmesi sağlanmalıdır. İlgili birimler, kurum ve kuruluşlar, STK'lar ve universiteler bunyesinde gorevli alan uzmanları onculuğunde, cocuk istismarı konusunda kişilerin farkındalık geliştirmelerine katkı sağlayacak calışmalar duzenlenerek daha cok kişiye ulaşmak hedeflenmelidir. Haberlerde bir istismar vakası ile karşılaşınca uzulup 'ah, vah!' demek cocuklarımızı maalesef ki kurtaramaz. Cocuk istismarını onlemek, cocuğundan yaşlısına tum toplumun bilinclenmesi ile mumkundur" dedi.
Aydın sozlerine şoyle devam etti:
"Toplumsal bilinci arttırmak, cocuk istismarının her boyutuna dikkat cekmek amacıyla, UCİM ile işbirliğinde gercekleştirdiğimiz "Cocuk İstismarı: Psiko-sosyal Dinamikler, Mudahale ve Onleme Faaliyetleri" başlıklı dijital panelimizde, değerli panelistlerimizin aktarımı ile cocuk istismarının tum boyutlarını ele alarak değerlendirdiğimiz verimli bir gun gecirdik. Panelimize ilgi ile katılım gosterilmesi bizleri mutlu etti. Ancak bu yeterli mi? Hayır. Cocuk istismarı bir gun duşunulup konuşulacak bir durum değildir. Amacımız; istismar vakaları son bulana kadar susmadan, cocuklarımızı susturmadan mucadele etmek olmalıdır. Yaşamımıza renk katan, gectiği her yere ışıklar sacan cocuklarımızın tum kotuluklerden uzak, sağlıklı, mutlu, bir yaşantı surdurmelerini diliyorum."

- İstanbulKaynak: Demiroren Haber Ajansı