MİLLİ Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu ile Turkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) iş birliğiyle, Avrupa Birliği'nin (AB) Turkiye'deki Multeciler İcin Mali Yardım Programı kapsamında hayata gecirilen 'İstihdam İcin Mesleki Eğitim Programı' (İMEP) resmi olarak acıldı. İMEP, 22 bin 400 Turk vatandaşı ve gecici koruma altındaki Suriyeli genc ve yetişkinin kayıtlı istihdama gecişini kolaylaştıracak.
Bakanlıktan yapılan yazılı acıklamaya gore; Turkiye'de şimdiye kadar AB fonları tarafından desteklenen en butuncul cıraklık ve mesleki eğitim programı olma ozelliği taşıyan İMEP, sunduğu sistem sayesinde 22 bin 400 Turk vatandaşı ve gecici koruma altındaki Suriyeli genc ve yetişkinin kayıtlı istihdama gecişini kolaylaştırıyor. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu ve TESK iş birliğiyle, AB'nin Turkiye'deki Multeciler İcin Mali Yardım Programı kapsamında hayata gecirilen ve Expertise France ile EDUSER tarafından yurutulen İMEP, resmi olarak acılışını yaptı. 30 milyon Avro butcesi ve 48 aylık uygulama suresiyle cıraklık ve mesleki eğitim alanında Turkiye'de uygulanan en kapsamlı program olan İMEP, cıraklık ve mesleki eğitim yoluyla işgucu piyasası ihtiyacları doğrultusunda mesleki beceri eğitimleri sağlayarak Turk vatandaşlarının ve Suriyelilerin istihdama erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

'DESTEKLENMESİ DURUMUNDA BAŞARIYA ULAŞABİLECEK'Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Muduru Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, insani krizlere yonelik kalkınma odaklı yaklaşımın, uzun vadeli planlama, yerel ortaklarla işbirliği ve somut projeler uzerinden, eğitim, sağlık, girişimcilik, sosyo-kulturel uyum gibi alanlarda yapılacak faaliyetlerle desteklenmesi durumunda başarıya ulaşabileceğini vurguladı. Numanoğlu, bakanlığın gerek rutin faaliyetlerin Suriyeli oğrencileri de goz onune alarak planlanması ve yurutulmesi, onların doğrudan hedef alınarak ceşitli projeler aracılığı ile eğitim alanındaki sorunlarının giderilmesi uzerine uzun bir suredir mesai yaptıklarını belirtti. Numanoğlu, orgun cıraklık eğitiminin herhangi bir nedenle eğitim sisteminin dışında kalmış genclere, hem eğitimlerine devam etme hem de istihdamda yer alarak aile gelirine katkıda bulunma imkanı verdiğini kaydetti. PROGRAM UYGULAMA İLLERİ VE FAALİYETLERİAdana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Mersin illerinde genclere ve yetişkinlere cıraklık ve mesleki eğitim sunan 35 mesleki eğitim kurumu bunyesinde uygulanacak program cercevesinde; 14 bin 400 yeni cırak oğrenciye eğitimleri boyunca destek, 8 bin yetişkine meslek ve beceri kursu ve 5 bin cırak oğrenciye mesleki danışmanlık hizmeti verilecek. 16 Aralık 2020 tarihinde saat 11.00-13.00 aralığında dijital acılış etkinliği yapılan İMEP kapsamında, Turk vatandaşı ve Suriyeli gencler ve yetişkinler icin cıraklık ve mesleki eğitim alanında kurslar ve destekleyici faaliyetler yer alacak. İMEP ile cıraklık eğitimin tanıtılarak kayıt dışı işlerde calışan ve calışma riski olan cocukların calışma hayatından eğitime yonlendirilmesi yoluyla cocuk işciliğiyle mucadele edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Yıldız Aktaş