Pamukkale Universitesi Hastanesi (PAU) Yoğun Bakım Unitesinde gorev yaptığı sırada yakalandığı Kovid-19'u 21 gunluk tedavi sonucu yenen Prof. Dr. Simay Karaduman, hastalığın ne kadar korkunc olduğunun farkında olunması gerektiğine işaret etti.
Gecen ay yakalandığı Kovid-19 hastalığını yenerek gorevinin başına donen PAU Tıp Fakultesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Simay Karaduman, AA muhabirine, hastalık surecinde yaşadıklarını anlattı.
Salgının gorulmeye başladığı mart ayından bu yana hem kendileri hem de hastalar icin zorlu bir surec yaşadıklarını anlatan Karaduman, hastanede koruyucu onlemlere dikkat etmesine rağmen virusun kendisine bulaştığını aktardı.
Semptomların gorulmesinin ardından vucudunun bircok bolgesinde ağrı hissettiğini ifade eden Karaduman, "Evde 21 gun kadar tedavi surecim oldu. Testim pozitif olduğunda ve karantina surecine girdikten sonra ateşimin yukselmesiyle endişelerim daha da artmaya başladı. Ateş, halsizlik ve yorgunluk cok yaşadım." diye konuştu.
Verilen ilacları kullanarak iyileştiğini ifade eden Karaduman, "Hastalara bakarken kendimizi korumak icin hastanede ozel kıyafetler giyiyoruz. O koruyucu elbiseleri giydiğimiz halde bu hastalığa yakalanıyorsak insanların da buna cok dikkat etmesi gerekiyor. Bu hastalıktan insanların gercekten korkması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Karaduman, yoğun bakımda yatanların coğunun solunum sıkıntısı cektiğini, ileri yaştakilerin yanında hicbir hastalığı bulunmayan genclerin de makineye bağlı olarak yaşam mucadelesi verdiğini belirterek, "Genc yaşlı demeden cok dikkat etmemiz gerekiyor." dedi.
"Mucadeleyi surdureceğiz"
Yoğun bakımda gorevli Dr. Recep Guner ise Kovid-19 ile mucadeleyi canla başla surdurduklerini ifade etti.
Sağlık calışanları olarak azimli ve direncli olduklarını belirten Guner, "Bu savaşta toplumumuz da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak bize yardımcı olursa cok seviniriz. Biz buradayız. Bu savaşta mucadele etmeyi surdureceğiz. Yoğun bakımda hem kendimizi hem de hastaların sağlığını korumak amacıyla koruyucu elbiseler giyiyoruz. Sokakta tedbirlere uymayanlar yoğun bakımdaki şartları gorseler, burada 1 saniye bile kalsalar maske mesafe kurallarına uyacaklardır." dedi.