Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Yalova Ataturk Bahce Kulturleri Merkez Araştırma Enstitusunce ulkedeki mantarların gen haritası oluşturuluyor.
Enstitu tarafından yurutulen "Turkiye Mantar Gen Kaynaklarının Toplanması ve Muhafaza Edilmesi Projesi" kapsamında Dr. Mustafa Kemal Soylu ve muhendis Burak Baybaş, Kastamonu'daki ormanlarda araştırma gercekleştirdi.

Soylu, gazetecilere, calışma kapsamında mantar topladıklarını, ekonomik onemi olan ve tıpta kullanılan doğal mantarların laboratuvarda tohumlarını aldıklarını soyledi.
Bugune kadar bine yakın ture ait tohum elde ettiklerini belirten Soylu, "İstiridye mantarının yabanisi, caşır, kulacık mantarı, tıbbi mantarlar, aslan yelesi gibi mantarları topluyoruz. Bunların tohumlarını alıp gen kaynağı olarak saklıyoruz. Aksi takdirde bu turler doğada kaybolabilir. Gen bankamızda sıvı azotlu sistemde omur boyu saklanıyor." dedi.
Bu tohumlardan yeni turler de uretebildiklerini dile getiren Soylu, "2018 yılında tamamladığımız calışmada istiridye mantarından yerli misel elde edip tescile sunduk. Tescil aşaması suruyor. İsmini 'Yaprak 77' koyduk. Kulacık diye bir mantar ceşidimiz de bulunuyor. Onu da 'Soylu 77' diye tescile sunduk. Şu anda reishi mantarıyla ilgili de benzer bir calışma yurutuyoruz. Farklı bolgelerden reishi mantarı topluyoruz. Kastamonu'nun Arac ilcesi cevresindeki ormanlardan topladık. İnşallah yerli reishi mantarı da uretmeyi başaracağız." diye konuştu.
Soylu, sağlık alanında kullanılan mantarlarla ilgili de calışmalar yaptıklarını soyledi.
"Onumuzdeki donemlerde aslan yelesiyle ilgili calışmalarımız olacak." diyen Soylu, sozlerini şoyle surdurdu:
"Aslan yelesi, alzaymır hastaları icin onemli bir mantar. Arac'ın ormanlarında bulduğumuz aslan yelesi mantarları alternatif tıpta onemli kullanım alanına sahip. Uzak Doğu'da yıllardır bununla ilgili calışmalar yapılıyor. Cinliler, Japonlar, Koreliler, bu mantarı yaygın olarak alternatif tıpta kullanıyor. Ulkemizde ise cok az yetiştiriliyor. Oysa bu mantarın yabanisi ulkemizde olan bir mantar. Ozellikle basit sistemlerle Kastamonu gibi fazla yatırım gerektirmeden, koyluler tarafından yetiştirilebilir. Laboratuvarda tohumlarını elde ettikten sonra ıslah edeceğiz. Daha sonra tohumlarını ureticilerimiz alarak kutuklerde en basit şekilde uretimi yapabilirler."
Burak Baybaş da araştırmaları kapsamında 40 ili gezdiklerini, her ilin ekosisteminde onemli olan mantarları toplamaya calıştıklarını soyledi.
Kastamonu'nun Arac ilcesinde reishi ve aslan yelesi, Hanonu ilcesinde de sobele ve kayın mantarı topladıklarını belirten Baybaş, projenin Turkiye genelini kapsadığını dile getirdi.
Kastamonu'daki ormanlarda onemli mantar turlerine rastladıklarını kaydeden Baybaş, ozellikle aslan yelesinin ustun ozellikleriyle on plana cıkan bir tur olduğunun altını cizdi.
Kastamonu Universitesi Orman Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Sabri Unal da mantarlarla ilgili calışma icin bolgeye gelen ekibe destek verdiklerini belirterek, kentteki ormanların biyoceşitliliğine şahit olmanın mutluluğunu yaşadığını soyledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ozgur Alantor