Bursa'da ormanda kıl cadırda yaşayan yaşlı kadın ve oğlu, yılın 12 ayını kecileriyle birlikte ormanda geciriyor.
Harmancık ilcesindeki ormanlarda cobanlık yapan Teslime, (65) ve oğlu Erdoğan Dolaşkan, yılın 12 ayını ormanlarda keci cobanlığı yaparak geciriyor. Ormanlara kurdukları cadırda 12 ay boyunca yaz kış yaşayan anne ve oğlunun hayatı orman geciyor. Yemeklerini kıl cadırın icinde yaktıkları ateşte pişiriyorlar. Kecilerinden sağdıkları sutle tereyağı, peynir ve yoğurt yapan aile sağlıklı bir hayat suruyor. Coğu kişinin yaşamakta zorluk cekeceği cadırda yaşayan aileye bu durum buyuk keyif veriyor. Aile ormanların icindeki cadırlarını 2 ayda bir değiştirip başka bir ormanlık araziye gecerek, kecilerine daha verimli bir alan sağlıyor. Ailenin baktığı hayvanlar 12 ay boyunca hic yem yemeden tamamen doğal ortamda besleniyor. Doğal beslenen hayvanlar buyuk rağbet goruyor.

Kendini bildi bileli ormanlarda cobanlık yaptığını ifade eden Teslime Dolaşkan, "Ormanlarda hayvan guduyoruz. Omrumuz ormanda hayvan guderek geciyor. Ormana kurduğumuz cadırda kalıyoruz. Soğukta zor oluyor, ama alıştık. Evimiz bu cadır. Bunun icinde yemek yapıp burada yaşıyoruz. Bizim 150 hayvanımız var. Sabah erkenden kalkıp akşama kadar hayvanları ormanda guduyoruz. Ben 65 yaşındayım, kendimi bildim bileli ormanda yaşıyorum" dedi.
Annesiyle ormanda keci cobanlığı yapan Erdoğan Dolaşkan, "Biz yaz kış dağlarda yaşıyoruz. Dağlarda ormanların icinde hayvan otlatıyoruz. Gecim kaynağımız bu. Hayvanlarımız hic yem yemiyor, tamamen organik besleniyorlar. Hayvanlarımızı hic kapatmıyoruz. Ormanda salık şekilde yaşıyorlar" şeklinde konuştu.
-İHA-
Kaynak: İhlas Haber Ajansı