7 metrekare dukkanda 40 yıldır bağlama yapıyor
KOCAELİ - Kocaeli'nin Golcuk ilcesinde yaşayan 70 yaşındaki Hasan Serez, 7 metrekarelik atolyesinde, 40 yıldır bağlama yapıyor. Cocukluğunda haftalık 25 kuruşa oyma sazlar yapan Hasan Serez, şimdilerde mesleğinin nadir kalan ustalarından.

Kocaeli'nin Golcuk ilcesinde yaşayan 70 yaşındaki Hasan Serez, 7 metrekarelik atolyesinde, 40 yıldır bağlama uretiyor, tamirini yapıyor. Mesleğinin nadir kalan ustalarından olan Serez, eski gunleri ise ozluyor. Cocukluğundan beri bu işle ilgilenen Hasan Serez, "Bu mesleğe biz cocukluğumuzda başladık, cocukluğumuzdan beri devam ediyoruz. Haftalık 25 kuruşa tekne oyuyorduk, oyma tekne yapıyorduk. O zamanlar şartlarımız vardı yapıyorduk, Şimdi hazıra donduk fabrikasyona donduk. Tekneler bana gelir, sapını, kapağını, işciliğini ben yaparım. Hesaplı vaziyette muşterime satarım" dedi.
"Oğrenmek isteyen gelsin"
Gelen herkese yardımcı olacağını ifade eden Serez, "Almak isteyen, yapmak isteyen, oğrenmek isteyen gelsin. Elinde sazı bozuk olan, sazı catlak, patlak olan gelebilir. Tamir yaptıramaz, getirsin biz yaparız. Aşırı ucret de almıyorum ben kimseden" diye konuştu. İşini zevkle yaptığını belirten Serez, "Zevkine calıştığım bir işyerim burası. Hem calıyoruz, hem soyluyoruz, hem muhabbet ediyoruz. Vaktimizin ne zaman gectiğini hic anlamıyoruz. Bir nevi eğlence bizim icin" şeklinde konuştu.
"Eskiden oyma sazları yapıyorduk, elle cila atıyorduk"
En iyi işcilik yaptığı sazların 2.5, 3 bin TL bandında olduğunu soyleyen Serez, "35-40 senedir bu işin icindeyim, eskiden oyma sazları yapıyorduk, elle cila atıyorduk, fabrikasyon cila atmıyorduk. 2, 3 ay suruyordu. Maddiyat olarak da pahalı oluyordu. Fabrikasyon olan, yaprak sazların fiyatı oyle değil. Şimdi ben 10 tane hazırlıyorum hazır teknelerden. On tane sapı, kapağı hemen hemen kendi başıma calıştığım halde, 1 ayda cıkarıyorum. Oyma teknelerde boyle olmuyor, polyesteri var, cilası var ve oyma teknenin değeri bugun 4-5 bin TL'dir. Bizim bu sazlarımız en fazla, en iyi işcilik yaptığın halde 2.5, 3 bin TL. Sıra sazlarımız 400-500 lira" dedi.
"Hasan Serez ustamız Golcuk icin bir değerdir"
Golcuk Musiki Derneği Başkanı Vahit Şentuna bağlama ustası Serez'in Golcuk ilcesi icin onemli bir değer olduğunu belirterek, "15 senedir saz calıyorum. Hasan Serez ustamız Golcuk icin bir değerdir. Genclerimize cok faydası var. Ne zaman başımız sıkışsa, ne zaman saz tedarik, tamir işimiz olsa halleder. Onun kıymetini bilmek lazım. Yaşı 70 ama Golcuk'e hizmet ediyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / CİHAN ATİK