Gumuşhane'de hastalara şifa dağıtan doktorlar hayata gecirdikleri projeyle 5 yıldır duyarlı vatandaşların getirdiği giyilebilir elbise ve ayakkabıları ihtiyac sahibi vatandaşlarla buluşturuyor.
Bağlarbaşı Mahallesindeki 6 nolu Aile Sağlığı Merkezinde (ASM) elleriyle şifa dağıtan doktorlar gonulleriyle de 5 yıldır sosyal yardımlaşmaya ornek olacak bir projeyi hayata gecirerek kurdukları giysi odasında kullanılmayan elbiseleri ihtiyacı olanlarla buluşturuyor.

Duyarlı vatandaşların evlerde kullanmadığı sağlam, temiz ve giyilebilecek olan kıyafet, ayakkabı, cocuk bezi, beşik gibi malzemeler Aile Sağlığı Merkezine getirildikten sonra burada doktor ve hemşireler tarafından secilip duzenlenerek bir odaya istif ediliyor ve ardından ihtiyacı olan vatandaşlarla buluşuyor.
Uygulamanın en guzel taraflarından birisi de ASM'ye gelen ihtiyac sahibi vatandaşlar hic kimse gormeden direk odaya giderek ihtiyacı olan malzemeleri alıp gidebiliyor ve boylece rencide olmuyorlar.
Aile Sağlığı Merkezi doktorlarından ve Gumuşhane Aile Hekimleri Derneği Başkanı olarak gorev yapan Dr. Osman Kacıran, normal sağlık hizmetlerinin yanında sosyal yardımlaşmaya ornek olabilecek ve "Birileri getiriyor, birileri goturuyor" sozleriyle ozetlediği bu yardımlaşma kampanyasını 5 yıldır surdurduklerini soyledi.
"Kendi başlarına odaya girer istedikleri, ihtiyacı olanları alır giderler"
Uygulamadan daha cok Bağlarbaşı Mahallesinde yaşayan, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşların, Suriyeli vatandaşların yararlandığını anlatan Kacıran, "Onlardan hastalarımız var, geliyorlar bilirler. Burada utanmasın diye kimse de yanlarında durmaz. Kendi başlarına odaya girer istedikleri, ihtiyacı olanları alır giderler. Birileri goturur birileri getiriyor. Alanlar cok memnun. Hatta geldikleri zaman bizde onlara yeni kıyafetler geldi, gidin bakın diyoruz. Bircoğunu tanıyoruz hastalarımız aynı zamanda bunlar. Burası universite bolgesi olduğu icin universite oğrencilerine yonelik ilk başta duşunduk ama universite oğrencileri biraz daha cekingen davranıyorlar. Hani genc nesil olduğu icin ama yardıma muhtac aileler geliyorlar, onlar da bize teşekkur ediyorlar. Biz sadece aracıyız. Biz sadece verenlerle alanlar arasında aracı kurum gibiyiz" dedi.
Yardımlaşmanın Turk kulturunde yer alan en onemli unsurlardan birisi olduğunu dile getiren Kacıran, "Bu unsuru kaybetmememiz lazım. Yardımlaşırken elimden cıksın niyetiyle değil, birileri faydalansın niyetiyle vermemiz gerekiyor. Buna cok dikkat etmemiz lazım. Aynı zamanda bu Covid-19 hastalığından dolayı toplumumuzda birbirimizden uzak kalmamız bize şunu gosterdi ki, birbirimize yakın olduğumuz donemlerin kıymetini iyi bilmemişiz. İnsan biriyle sohbet etmeyi arar oldu. Yuz yuze muhabbeti ozler duruma duştuk. Bu bize gosteriyor ki biz de birbirimizin değerini daha iyi bilmemiz lazım" şeklinde konuştu.
"Başkasının kullanamayacağı kıyafetleri veya malzemeleri bize getirmesinler"
Bazı yardım malzemesi getiren vatandaşların kirli ic camaşırı bile getirdiğine dikkat ceken Kacıran, "Getirenlerden ozellikle ricamız evde kullanılmayacak, başkasının kullanamayacağı kıyafetleri veya malzemeleri bize getirmesinler. Burası hani bir cop hane değil bir yardımlaşma yeridir. Elbiseler secilirken kirli ic camaşırına bile denk geldik. Yardım edildiği zaman insan kendi giydiği kıyafetini verir. Eskimiş olanını vermez misafirine. Bu Turklerde gelenektir. Asla ve asla senin giymediğin, beğenmediğim bir şeyi başkasına vermeyeceksen. Bu duşunceyle yardım eden vatandaşlarımız da coktur. Onlara da teşekkur ediyorum. Birileri getiriyor, birileri goturuyor. 5 yıldır hic orası boşalmadı. O standartta devam ediyor" diye konuştu.
"Ellerinde poşetlerle hastaları gorunce şaşırmıştım"
ASM'de 2 yıldır gorev yapan Dr. Merve Gencosmanoğlu ise goreve ilk başladığında bilmediği icin hastaları ellerinde poşetlerle gorunce şaşırdığını hatırlatarak, "Sonra boyle bir oda olduğunu oğrendim. Sonra hemşire arkadaşlarla birlikte hani bu giysileri duzenleme işine girdik. Goren duyan herkes soruyor, nereye bırakayım, ne yapayım diye. İhtiyacı olanlara bende soylemeye başladım. Bu şekilde guzel bir kampanya oldu. İlk gorev yerim Gumuşhane. Daha guzel şeyler yapabilmek isterdim" ifadelerini kullandı.
Kampanyanın hem kendilerini motive ettiğini hem Gumuşhane'ye gelen gocmenleri, sıkıntıda olanları motive ettiğini belirten Gencosmanoğlu, "Hastalarla daha cok ilişki kurabiliyoruz bu sayede. Onların aracılığıyla başka yardıma muhtac olan insanları oğreniyoruz. Boyle bir aracılıkta oluyor. Devam etmesini de istiyoruz. Bunu duyan vatandaşlarımız bu konuda daha duyarlı olursa, ihtiyac sahipleri bunu oğrenirse amacımıza ulaşmış oluruz" dedi. - GUMUŞHANE
Kaynak: İhlas Haber Ajansı