
Giresun'un Canakcı ilcesine bağlı Kuşkoy Koyu'nde Korona virus tehlikesi nedeniyle aralarına sosyal mesafe koyan koyluler Kuş Dili (ıslık) ile haberleşme sağlıyor.
UNESCO tarafından 2017 yılında Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kulturel Miras Listesi'ne alınan Kuş Dili'yle haberleşme sağlanan koyde Korona virus tehlikesi nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyularak yaşanıyor. Koyluler bir biriyle haberleşmeyi ise Kuş Dili ile sağlıyor.
Bugune kadar koyde Korona virus nedeniyle herhangi bir vaka gorulmediğini ifade eden Kuş Dili Tanıtma Kultur ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Başkan "Koyumuzde sosyal mesafe kurallarına uyularak yaşanıyor. Koyumuzden olupta gurbette yaşayanlar arasında korona virus vakası gorulse de koyumuzde yaşayanlarda arasında bir vaka gorulmedi. Kuş Dili konuşmasıyla bilinen koyumuz daha once yerli yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biriydi ancak Korona virus nedeniyle dışarıdan kimseler gelmez oldu. Koyumuzde yaşayanlar ise aralarına sosyal mesafe koyarak yaşıyorlar. Daha cok yaşlılar yaşadığı icinde haberleşmelerini eskiden olduğu gibi Kuş Dili ile sağlıyorlar. Mahalleler arası bir birine gidemeyen yaşlı insanlarımız cep telefonu kullanamadıkları icin de yine en iyi bildikleri yontem olan Kuş Dilini kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.
Komşuluk olmayınca Kuş Dili ile haberleşiliyor
Koy sakinlerinden Ahmet Kocek ise "Korona virus tedbirleri nedeniyle bir birimize gidemiyoruz. Bir birimizden haber almak icin de Kuş Dili ile sesleniyoruz. Evde otur otur canımız sıkılıyor. O zamanda dışarı cıkıp ıslıkla etrafta kimler var diye bir bakıyoruz. Islıkla sesimiz uzak mesafelere kadar ulaştığından dolayı koyumuzun her mahallesinden duyuluyor. Bazen oyle an oluyor ki her taraf ıslık sesleriyle yankılanıyor. Bir birimize gidip gelmenin sakıncalı olduğu bugunlerde ıslık ile haberleşmek cok işimize yarıyor. Ta koyun başından kahve yanına ıslıkla ekmek getirin ya da başka bir ihtiyacım var diye haber verebiliyorum" dedi. - GİRESUN




