İcişleri Bakanlığı tarafından yurutulen valiler ve kaymakamlıklar bunyesinde hizmet veren Acık Kapı birimlerine 4 milyon 830 binden fazla başvuru yapıldı.
İcişleri Bakanlığı tarafından 15 Aralık 2017'de geliştirilen projeye vatandaşlar her turlu sorun, şikayet, talep ve ihbarları icin başvurabiliyor. Acık Kapı projesine gelen başvurular ile sorun alanlarının tespit edilerek hem yerel hem de merkezi duzeyde bu alanlara ilişkin yonetim politikaları ve yeni hizmet sunum tekniklerinin geliştirilmesi amaclanmıştır. Ayrıca uyuşturucu ile etkin mucadele amacıyla EGM, Jandarma ve Sahil Guvenlik Komutanlığı'ndan toplanan veriler belirlenen vaka durumlarına gore proje uzerinden raporlanmaktadır.
Acık Kapı projesiyle 70 yaşındaki N.E'nin kimlik mağduriyeti ortadan kalktı. Eskişehir'de yaşayan kanser hastası N.E. kimliğini kaybettikten bir sure sonra evine gelen haciz ihbarlarıyla sarsıldı. Dolandırıcılar tarafından Kocaeli'nde adına acılan şirketler sebebiyle buyuk mağduriyet yaşayan hatta kanser ilaclarını alamayan, engelli maaşı bağlatamayan N.E.'nin sorunu, Eskişehir ve Kocaeli Acık Kapı birimlerinin koordinasyonu ve ısrarlı takibiyle cozuldu. Sonrasında engelli maaşı da bağlanan N.E., haciz korkusundan kurtulduğu gibi artık ilaclarını rahatlıkla alabiliyor.
Bu proje kapsamında karşılaşılan bir diğer olay ise şu şekilde:
Muşta ikamet eden İstanbul Valiliği Acık Kapı birimine "beni bu illetten kurtarın" diyerek şahsen başvuran C. K. yaklaşık 1 yıldır uyuşturucu madde kullandığını anlatıp yardım istedi. Sonrasında tedavi sureci başladı. İstanbul Valiliğinin bizzat takibi ve ilgili kurumları koordine etmesiyle uc aylık bir calışmanın sonucunda C.K., iyileşmiş ve bağımlılıktan kurtulmuş olarak Muş'a geri dondu. Universiteyi bitirip KPSS'den 79 puan aldı.
Tıpkı Kadın Destek Uygulaması (KADES) gibi kadına yonelik şiddet vakalarında da Acık Kapı birimleri başvuru alıp, takip yapabiliyor. Yine Eskişehir'de evli olduğu eşinden şiddet goren kadın, valilik bunyesindeki Acık Kapı birimine başvurarak yardım talep etti. Bu talebin karşılığında kendisine barodan avukat sağlandı, şiddet uygulayan eşine uzaklaştırma kararı alındı. Aynı zamanda şiddet mağduru kadına valilik imkanlarıyla gerekli maddi yardımlar yapıldı. - ANKARA