Lubnan'da 70 yılı aşkın suredir binaların birbirine yapışık olduğu kamplarda hayat mucadelesi veren Filistinli multeciler, gunduzleri dahi yaşadıkları karanlık cilesinden Turk hayırseverlerin yardımıyla kavuştukları bataryalı aydınlatma sayesinde kurtuluyor.
Lubnan'ın kronikleşen altyapı sorunlarından elektrik kesintileri nedeniyle gunun coğunu karanlıkta gecirmek zorunda kalan Filistinli multecilerin elektrik sıkıntısına cozum getirmek icin harekete gecen Turk sivil toplum kuruluşları (STK), başkent Beyrut'taki Burc el-Baracine ve Sabra-Şatilla multeci kamplarında bataryalı aydınlatma projesini hayata gecirdi.
Beyrut'ta gunde ortalama 10 saat elektriğin verildiği bazı multecilerin evlerine kurulan aydınlatma bataryası, 3 saatte şarj olduktan sonra evi yaklaşık 10 saat aydınlatabiliyor.
Bataryalı aydınlatma projesinden yararlanan Filistinli multeciler, maliyeti duşuk ancak kendileri icin buyuk bir nimet olan bu imkanı evlerine getiren Turk hayırseverlere teşekkur ediyor.
AA muhabirine konuşan Filistinli multeciler, yaşadıkları sıkıntıları, karanlık cilesini ve Turkiye'nin uzattığı yardım elinden duydukları memnuniyeti anlattı.
"Işıkları her actığımda Turkiye'ye dua ediyorum"
Beyrut'ta 30 bin civarındaki Filistinliye ev sahipliği yapan Burc el-Baracne Multeci Kampı sakinlerinden Muhammed Mustafa, zorluklarla dolu bir omur gecirdiğini ve yaşının ilerlemesiyle baş gosteren hastalıklara rağmen tek başına hayat mucadelesini surdurduğunu soyledi.
Kamptaki binlerce aile gibi insani yardımlara muhtac olduklarını belirten 63 yaşındaki multeci Mustafa, kampta uzun yıllar işlettiği kucuk bakkaldan sonra bir sure seyyar tezgahta meyve sebze satarak ekmeğini kazanmaya calıştığını aktardı.
Şu an goz rahatsızlığının yanı sıra şeker, tansiyon, prostat hastalıkları ve bacaklarında varis ağrıları cektiğini soyleyen Mustafa, kızlarının evlenerek kendisinden ayrıldığını ve erkek evladı olmadığını dile getirdi.
Cocukların annesi olan eşinin erken vefat ettiğini, ikinci eşinin ise kendisinin işsiz kalmasının ardından ayrıldığını anlatan Mustafa, "Aslında ben, cami cemaati ve komşulardan gelen yemeklerle yaşamaya başladıktan sonra eşimin ailesine gitmesini kendim istedim." dedi.
Filistinli yaşlı adam, kamplardaki hayatın cok zor olduğuna ve yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınından sonra şartların daha da kotuleştiğine dikkati cekerken, Turkiye'nin her zaman olduğu gibi bu donemde de kendilerini yalnız bırakmadığını ifade etti.
Yaşlı ve tek başına haliyle elektrik kesintileri sonucu saatlerce karanlıkta kaldığına işaret eden Mustafa, gunduz saatlerinde bile elektrik kesintilerinin ardından evde karanlıkta yaşadığını ve Kur'an-ı Kerim'i mum ışığında okumaya calıştığını soyledi.
Turk STK'ların yaklaşık 10 gun once evine kurdukları sistem sayesinde karanlık gunleri geride bırakma sevinci yaşadığını aktaran Filistinli multeci, kendilerini unutmayan Turkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkur ederek, "Işıkları her actığımda Turkiye'ye dua ediyorum." diye konuştu.
Filistinli Mustafa, Turk halkını yardımsever ve Allah'tan korkan bir halk olarak bildiklerini dile getirerek, kendilerinin de cok gurur duydukları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muzaffer olmasına duacı olduklarını yineledi.
"Yıllardır 3 engelli cocukla yaşadığım karanlık cilesi bitti"
Burc el-Baracine Multeci kampında engelli cocuklarıyla yoksulluk icinde yaşayan Muhammed Yasin de Turk STK'ların bataryalı aydınlatma projesinden yararlanma sevinci yaşadı.
Turk hayır kuruluşlarının kendisini ve cocuklarını surekli olarak yardımlarıyla sevindirdiğini soyleyen Yasin, Turk hayırseverlerin kendilerine sağladığı imkan sayesinde elektrik kesintisinden etkilenmediklerini anlattı.
"Yıllardır 3 engelli cocukla yaşadığım karanlık cilesi bitti." diyen Yasin, kendisine ve Filistinli diğer ailelere bu imkanları sağlayan Turk hayır kuruluşlarına teşekkur etti.
"Elektrik akımı bazı gunlerde sadece 2 saat oluyor"
Filistinli multecilerden Zehra Muhammed el-Aşvah ise "Benim 4 cocuğum var; biri evli, diğer 3'u ise sinir hastası. Eşimin vefat ettiği 3 yıldan beri gecimimizi tamamen hayırseverlerin yardımlarıyla sağlıyoruz." dedi.
Kucuk evlerinin hayırseverler tarafından parca parca onarıldığını ve kendisi ile cocuklarının surekli ilac kullandığını soyleyen Aşvah, kampın tumunde olduğu gibi kendilerinin de gunun buyuk bolumunu karanlıkta gecirdiklerini hatırlattı.
"Elektrik akımı bazı gunlerde sadece 2 saat oluyor." diyen multeci anne Aşvah, Turk hayır kuruluşlarının yaptıkları yardımlardan dolayı muteşekkir olduklarını ve bataryalı aydınlatma projesi kapsamında kendilerine yardım yapılması cağrısında bulundu.
Lubnan'ın farklı bolgelerinde yer alan El-Biddavi, Burc el-Baracne, Sabra ve Şatilla, Ayn el-Hilve, Nehru'l-Barid, Raşidiyye, Burc eş-Şemali, El-Bas, Vifel, Miye Miye, Dbaye ve Mar İlyas isimli 12 kampta yaşayan Filistinli multeciler, hayatlarını oldukca zor şartlar altında surduruyor.
Ulkede 600 bine yakın Filistinli multecinin yaşadığı belirtiliyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mahmut Geldi