FIFA kokartı taşıyan 30 yaşındaki hakem Cansu Tiryaki, Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo'nun oynadığı macı yonetmek istediğini soyledi.
Turkiye'de FIFA kokartı taşıyan 3 kadın hakemden biri olan Tiryaki, AA muhabirine, futbol hakemliğine 2009'da başladığını anlattı.
Kadın futbolu gelişmediği icin hakemliğe erkek liglerinde gorev alarak başladığını belirten Tiryaki, surekli bu liglerdeki macları yonettiğini ifade etti.
Cansu Tiryaki, kadın olarak hakemlik yapmanın zorluklarına değinerek, "Erkeklerin hakim olduğu, yani kendilerini hakim hissettiği platformda bizler de soz sahibi olmaya calışıyoruz. Tabi bu, kadın icin zor bir şey. Hakemliğin kadın erkek diye ayrılmasını yanlış buluyorum cunku hakemlik 'gorduğunuz bir şeye karar verebilmek' demektir, yani bunun cinsiyet ayrımının olması kadar sacma bir şey yok. Kendinizi geliştirdiğiniz muddetce, hakemliğin de tabi zorlukları var ancak işinizi iyi yapıyorsanız sizin icin kolay olur." diye konuştu.
Fransız kadın hakem Stephanie Frappart ile kadın hakemlere karşı kamuoyunun bir arayış icerisinde olduğunu vurgulayan Tiryaki, bu anlamda kadın hakemlere karşı herkesin cok saygılı yaklaştığını vurguladı.
Cansu Tiryaki, oncelikli amacının Turkiye'de Super Lig'de mac yonetmek olduğunu dile getirdi.
Hakemliğin tecrube işi olduğunu aktaran Tiryaki, "Bizlerden oncelikle istenen atletik performans testlerinde başarılı olmamız. Ben de kendimi bu anlamda hazırlıyorum, haftanın 6 gunu antrenman yapıyorum. Belki erkeklerden daha fazla calışmamız gerekiyor. Cunku fiziksel yapımızın uzerine cıkmamız gerekiyor." dedi.
Turkiye Futbol Federasyonudaki antrenorlerin kendilerine antrenman programı gonderdiğini belirten Tiryaki, calışmalarının ardından federasyona bilgi gonderdiklerini kaydetti.
Tum hakemlerin en ust duzeydeki, en unlu futbolcuların oynadığı macı yonetmek istediğini ifade eden Cansu Tiryaki, "Dunyaca unlu futbolcuların oynadığı macı yonetmek isterim. Dunyadaki en populer futbolcular Messi ve Ronaldo. Acıkcası onların oynadığı macı yonetmek isterim." ifadelerini kullandı.
"Sahanın hakimi olmaktan cok keyif alıyorum"
Cansu Tiryaki, evli olduğunu, hakemliğin dışında spor eğitmenliği ve kişisel antrenorluk yaptığını belirterek, "Hakemlik yapmaktan, sahanın hakimi olmaktan cok keyif alıyorum. Seyircilerin bana karşı tutumunu cok seviyorum. Maca cıktığınızda seyircilerin sizin isminizi zikrederek besteler yapması cok guzel. Bunu bir macımda yaşamıştım ve cok hoşuma gitmişti. Umarım daha kalabalık bir ortamda mac yonetebilme fırsatı bulabilirim." şeklinde konuştu.
FIFA kokartlı ilk kadın hakem Drahşan Arda'nın Edirneli olmasının da gurur verici olduğunu aktaran Tiryaki, "Bu benim icin cok onur verici. Genelde hep İstanbul, İzmir, Ankara'dan oluyordu FIFA hakemleri. Edirneli olarak hem Drahşan hocanın izinden gitmek hem de Edirne'yi en iyi şekilde temsil etmek gercekten onur verici." diyerek sozlerini tamamladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Cihan Demirci