KOCAELİ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doc. Dr. Huseyin Şaşkın, koronavirus ile mucadele kapsamında alınan tedbirlerin vaka sayısında azalmayı sağladığını belirterek, "Son 1 hafta, 10 gundur alınan tedbirler ve uygulanan kısıtlamaların vaka sayılarına yansımasını goruyoruz. Gunluk bize başvuran vaka sayısında onemli bir duşuş izliyoruz. Onumuzdeki 2- 3 hafta icerisinde bu doluluk oranımızın da azalmasını bekliyoruz" dedi.
Sokağa cıkma kısıtlamaları, bazı caddelerde kişi sınırlandırması ve sigara yasakları gibi bircok tedbirin uygulandığı Kocaeli'de, halkın buyuk coğunluğunun da maske ve mesafe kurallarına uyması ile birlikte vaka sayısında duşuş yaşanmaya başlandı. Koronavirus şuphesiyle başvuranların sayısında ciddi bir duşuş gorduklerini soyleyen Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doc. Dr. Huseyin Şaşkın, hasta yatış ve yoğun bakım doluluk oranlarında da aynı duşuşu onumuzdeki haftalarda gormeyi beklediklerini soyledi.
'KURALLARA UYAN VATANDAŞLARIMIZA TEŞEKKUR ETMEMİZ LAZIM'Kurallara ve tedbirlere uyan herkese teşekkur eden Doc. Dr. Şaşkın, "Şu anda hem dunyada hem de Turkiye'de pandemiyle ciddi bir savaş var. Şu anda sağlık calışanları canhıraş bir şekilde gorevlerini yerine getirmeye calışıyorlar. Kocaeli icin ve kendi hastanemiz icin bir değerlendirme yaparsak; son kısıtlamalarla beraber hasta başvuru sayısında ciddi bir şekilde azalmalar olduğu cok net gozleniyor. Ancak hasta yatışlarında ve yoğun bakım doluluk oranlarında bu tabloyu şu anda goremedik. Buyuk ihtimalle, bu kısıtlamalar da devam ederse, inşallah buradaki sakinliği, yavaşlamayı ve azalmayı da goreceğiz diye umit ediyorum. Tabi bu surecte vatandaşlarımıza ciddi bir gorev duşuyor. Oncelikle bu kurallara uyan vatandaşlarımıza teşekkur etmemiz lazım. Cunku sağlık calışanları bu surecte gercekten cok yoruldular. Onların dinlenmesi, az bir şey de olsa nefes alması icin vatandaşlarımızın bu kurallara ciddi şekilde riayet etmeleri gerekiyordu. Sokağa cıkma yasağı ile birlikte mesafe, maske ve temizlik kurallarını da guzel uyguladılar. Şu anda bunun meyvelerini de yavaş yavaş gormeye başladık. Hepsine tek tek teşekkur etmek lazım" dedi.'DİKKAT ETMEMİZE RAĞMEN, ZAYIF NOKTAMIZI BULARAK BİZE DE BULAŞTI'Kendisinin de koronavirus gecirdiğini anlatan Doc. Dr. Şaşkın, "Maalesef ben de koronavirus gecirdim. Dikkat etmemize rağmen bir şekilde bu virus, zayıf noktamızı bularak bize de bulaşmış oldu. Nereden bulaştığını ben de bilmiyorum. O hafta icerisinde birkac arkadaşımla beraber ben de pozitif oldum. Şukur olsun, şu anda iyiyim. Yaklaşık 3 haftadır gorevimin başındayım. Şu anda calışıyorum. Ciddi bir vucut kırgınlığı, cok ciddi baş ağrısı ve sırt ağrısı ile semptomlarım başladı. Zaman gecirmeden, hızlı bir şekilde suruntu orneği verdim. O surecte, testim pozitif cıkınca kendimi evde izole ettim. Guzel beslenerek hekim arkadaşların tedavilerini evde uygulamaya devam ettim. Takviye gıdalarla da bağışıklık sistemimi guclendirmeye calıştım. Cok uzun surmedi. 10 gun sonra testim negatife dondu ve gorevime dondum" diye konuştu.'BUNLAR BİLİMSEL CALIŞMALAR İLE DESTEKLENMİŞ İLACLAR'Uygulanan ilaclarla ilgili şuphe duyulmaması gerektiğini belirten Doc. Dr. Şaşkın, şoyle konuştu: "Bu surecte herkeste farklı semptomlar ortaya cıkıyor. Orneğin bende, cok şiddetli sırt ve baş ağrısı vardı. Kas ağrılarım vardı. Normal ağrı kesici ile gececek ağrılar değildi. 4- 5 gun surdu. Daha sonra ilaclarla birlikte ağrılar azaldı. Genelde ilaclarla ilgili cok soru soruluyor. Sonucta bunlar bilimsel calışmalar ile desteklenmiş ilaclar. Tabii ki yan etkileri vardır. Ama erken donemde kullanıldığında, zaturre oranını ciddi şekilde azalttığını ve hastaların hastaneye yatış oranlarını duşurduğunu, yoğun bakıma gidiş oranlarını duşurduğunu gosteren calışmalar var. Ben, kendim de kullandım. Cok ciddi rahatsızlığı olmayan herkese de tavsiye ediyorum. Sonucta bakanlığın bununla ilgili ciddi bir calışması ve talebi var."