VAN Yuzuncu Yıl Universitesi (YYU) Muhendislik Fakultesi Jeoloji Muhendisliği Bolumu Dr. Oğretim Uyesi Onur Kose, 15 Aralık'ta kentte meydana gelen, 12 evde hasara yol aan 4.7 buyukluğundeki depremi değerlendirdi. Kose, "Bu bolge aslında deprem acısından riskli bir bolge. Bolgedeki 4 ve uzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir" dedi.
Van'da 15 Aralık'ta merkez ussu Tuşba İlcesi'ne bağlı Ermişler Mahallesi olan 4.7 buyukluğunde deprem kaydedildi. Yerin 9,2 kilometre derinliğinde olan depremde can kaybı yaşanmazken, merkez ussune 1 kilometre uzaklıkta bulanan Karaağac Mahallesi'nde bazı evlerin duvarlarında oluşan catlaklar vatandaşları tedirgin etti. Vatandaşlardan Sevdin Selek depremde buyuk panik yaşadıklarını belirterek, "Merkez ussu bize 1 kilometre uzaklıktaki Ermişler Mahallesi'ydi fakat biz cok etkilendik. Bizim mahallede yaklaşık 12 evde hasar oluştu. Halen cok tedirginiz" diye konuştu.

'BURADA TARAMA CALIŞMASI YAPILMASI GEREKİYOR'Bolgede incelemelerde bulunan Van YYU Muhendislik Fakultesi Jeoloji Muhendisliği Bolumu Dr. Oğretim Uyesi Onur Kose, bu bolgenin depremsellik acısından riskli olduğunu ve bolgedeki 4 ve uzeri depremlerin de bunu hissettirdiğini soyledi. Dr. Kose, "Bu bolgedeki depremlerin gecmişi sadece bu değil. Yine nisan ayında aynı yerde aynı bolgede 4.7 buyukluğunde deprem meydana geldi. 2016 ve 2015 yıllarında da aynı şekilde depremler meydana geldi. Bizim bulunduğumuz yer en son 4.7'lik depremin meydana geldiği Karaağac Mahallesi. Bu bolge aslında riskli bir bolge. Bolgedeki 4 ve uzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir. Şu an bu mahallede 4.7'lik depremin getirdiği hafif hasarlar var ancak vatandaşlarımız burada tedirginlik yaşıyor" dedi. Bu bolgede olası 5.5 veya 6 buyukluğunde meydana gelebilecek depremlerin onemli hasarlar oluşturabileceğini belirten Dr. Kose, ekiplerin burada tarama calışması yapması gerektiğini belirterek şoyle konuştu: "Burası aslından Van Golu'ne gore yuksek bir noktada. Burası aslında 'sağlamdır, dağlık bir bolgedir' gibi bir on yargı oluşabilir. Fakat buranın zeminini farklılaştıran ozellikler var. Zayıf zemin ozelliklerinin olduğu yerlerde depremler normalde olduğundan daha yıkıcı ozellikler gosterebilmektedir. Dolayısıyla buraların jeolojik etutlerinin bir kez daha gozden gecirilerek, vatandaşlarımızın kaygılarının giderilmesi sevindirici olacaktır. 4.7'lik depremde bu tur kucuk hasarların meydana gelmesini aslında normal karşılıyorum. Bu mahalledeki evlerin coğu kerpic yapılardır. Genellikle koşelerden veya duvarların orta kısmından ayrılmalar soz konusu. Burada 5.5 veya 6 buyukluğunde depremlerin meydana gelmesiyle bu evlerin yıkılması soz konusu olabilir. Bu acıdan ele aldığımızda son bir yıl icerisinde ulkemizdeki ceşitli universitelerin oğretim uyelerinden oluşan komisyonlar ve jeoloji muhendisleri odasının yapmış olduğu calışmalar neticesinde bir fay yasası cıkarılmaya calışılmaktadır. Bence devletimizin fay yasasına onemli bir destek sunması gerekiyor"

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gulay KUYUCU