
UŞAK'ta cok sayıda kişinin yaralanmasına, bir kişinin ise hayatını kaybetmesine yol acan doğal gaz sıkışması nedeniyle kombilerde yaşanan patlamaların ardından uzmanlar kullanım konusunda dikkate edilmesi gerekenleri belirtti. Ortamda bulunan havanın gecişini sağlamakla gorevli menfezlerin asla kapatılmaması gerektiğini anlatan teknisyen Can Ozturk, bazı evlerde bu parcanın koli bandıyla veya gazete kağıdıyla kapatıldığını soyleyerek vatandaşları uyardı.
Kış aylarında bircok evde, ekonomik ve temiz bir ısınma şekli olan doğal gaz tercih ediliyor. Uşak'ta peş peşe doğal gaz sıkışması nedeniyle kombilerde yaşanan patlamaların ardından kışa girmeden once kullanıcıların mutlaka petek ve kombi bakımlarını yaptırmaları gerektiğini soyleyen doğal gaz firması yetkilisi ve teknisyen Can Ozturk, bazı uyarılarda bulundu. Kombi bakımlarına gelen personellerin mesleki yeterlilik kurumu tarafından verilen yetki belgesine sahip olması gerektiğini anlatan Ozturk, "Gelen kişiler yaka kartıyla mı geliyor vergi levhaları var mı mutlaka sorgulanmalı. Kullanıcılar kombi bakımı sırasında yanma odası sokulup temizleniyor mu, fan motoru sokulup temizleniyor mu, herhangi bir gaz kacağı var mı, kontrol edildiğinden emin olsunlar" dedi.
Kombi kullanımı sırasında sıklıkla kullanıcı hatalarına rastladıklarını ifade eden Ozturk, su basıncıyla ilgili bar basıncının onemine dikkat cekerek cihazın 1.5 barda calışması gerektiğini anlattı. Bakımsız kombilerin arızalara neden olduğunu ve doğal gaz patlamalarının da genellikle kullanıcı hatasından kaynaklandığını kaydeden Ozturk, şoyle konuştu: "Doğal gaz ucucu bir gazdır. Gaz dağıtım şirketleri tarafından takılan, her mutfakta bir menfez bulunur. Vatandaşlar bu menfezlerden soğuk geliyor diye uzerini koli bandıyla veya gazete kağıdıyla kapatıyorlar. Bunları kapatmamalarını oneriyoruz. Soğuk girsin, hicbir şey canımızdan onemli değil. Doğal gaz kacağı olduğu zaman menfezlerden ucar gider. En cok patlamalar menfezden kaynaklanıyor. Havalandırmanın onemi unutulmasın"'DEPREMDE BORULAR HASAR GORMUŞ OLABİLİR'Ozellikle deprem bolgelerinde oturan vatandaşların kombi bakımlarını yaptırmalarını oneren Can Ozturk, şunları soyledi: "Dedektorlerle gaz kacak tespitinin yaptırılması gerekir. Cunku sarsıntılarda doğal gaz boruları etkilenmiş olabilir. Evin icinde dolaşan gaz boruları sert bir maddeden yapılıyor. Deprem esnasında ek yerlerinden kacak yapma ihtimali var. Doğal gaz kacağı oluşursa ve menfez kapalıysa doğal gaz sıkışma yapar. Sıkışma olunca patlama yapar. Doğal gaz kacağı olsa dahi menfez kapatılmadıysa, havalandırmalar acıksa kolay kolay patlamaz. Doğal gaz aslında kokusuz bir gazdır. Fakat dağıtım şirketleri koku ekliyor ve gaz kacağının fark edilmemesi imkansız hale geliyor. En cok peteklerin ısınmaması veya faturaların fazla gelmesi gibi şikayetler alıyoruz. Yuksek fatura odeyip ısınamayanlar var. Bunun icin yetkili kişiler tarafından bakım yapılmalı"PETEKLERDE KISMİ ISINMA SORUNUTeknisyen Sezai Guler ise en fazla şikayet aldıkları konularla ilgili bilgi verip, "Vatandaşlar peteklerin ustunun ısınıp, altının ısınmadığını soyluyor. İzmir'in sularında kirec yoğunluğu var. İlk birkac yıldan sonra petekteki su sirkulasyonu azalıyor. Isı yukarda kalıp alta gecmiyor. Kirecli suyun aşağı inmesi sonucu yarısına kadar petek ısınıyor. Kirec ve tortu yuzunden bu yaşanıyor. Cihaz bağlayıp ilk petekten son peteğe kadar temizliğini yapıyoruz. Kararmış, korozyon olmuş suları boşaltıyoruz. Daha sonra peteğin hem altı hem ustu ısınıyor" dedi.




