ZONGULDAK'ın Ereğli ilcesinde kurulan 'Elpek Dokuyan Eller Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifi'ndeki kadınlar unutulmaya yuz tutmuş elpek bezini ureterek yaşatmaya calışıyor. Kadınlar elpek bezinden gomlekten masa ortusune, cantadan el bezine kadar bircok urun yaparak satıyor.
Ketenden yapılan yoresel elpek bezinin gelecek nesiller icin yaşatılması kapsamında bir araya gelen 7 kadın, Elpek Dokuyan Eller Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurdu. Başkanlığını Halk Eğitim Merkezi Dokuma Oğretmeni Nigar Duman'ın yaptığı kooperatif, unutulmaya yuz tutmuş elpek bezinden ceşitli urunler yapmaya başladı. El emeğiyle yapılan elpek bezleri, tahtadan yapılan dokuma tezgahlarında ilmek ilmek dokunarak ortaya cıkıyor. Elpek bezinden uretilen masa ortusu, gomlek, kolye, canta ve el bezine kadar uretilen bircok urun kooperatif tarafından satışa sunuluyor. Kadınlar, satılan urunlerle aile butcelerine de katkıda bulunuyor.

BİR GELENEĞİ YAŞATMAYA CALIŞIYORLAR Kooperatif başkanı Nigar Duman yoresel elpek bezini yaşatmak icin yola cıktıklarını belirterek, "Amacımız ilk olarak elpek bezini one cıkarmaktı. Daha sonra kadınlara iş imkanı sunmak icin bu kooperatifi kurduk. Elpek bezi cok eski zamanlardan, Osmanlı doneminden bu yana gelmektedir. Sağlamlığı nedeniyle yelkenlilerde kullanılmıştır. Daha sonra elpek bezi ozelliğini yitirmeye başladı. Fakat buna rağmen ninelerimiz bunları kalite yonunden kıyafetlerde kullanmaya devam etmişlerdir. Biz de şimdi bunu gun yuzune cıkarmak istiyoruz. Ama buna yeni uretimlerle modern dokunuşlar vermek istiyoruz. O yuzden kooperatifimizde modern dokunuşlarla elpek bezini uretmeye devam ediyoruz. Turkiye şu anda elpek bezini cok tanıyor diyemem. Ereğli'nin kendi halkın da bile sandıklarında kaldığı icin cok tanınıyor diyemem" dedi. Amaclarının elpek bezini Turkiye'nin yanı sıra dunyaya tanıtmak olduğunu ifade eden Duman, bunun icin calışmalar yaptıklarını soyledi. Ereğli Kaymakamlığı ve belediyenin de kendilerine onemli desteğinin bulunduğunu ifade eden Duman, gelecek nesillerin bu geleneği geliştirmesi icinde cabaladıklarını soyledi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Sinan KABATEPE