Hayit meyvası ostrojen ve progesteron icerdigi icin erkeklerin kullanması iyi bi sonuc vermez diye duşunmekteyim.. kullanılması durumunda adet duzenleyici ve adet sancısını azaltıcı etki gosterir..

Hayıt (vitex agnus-castus); el şeklinde yaprakları olan,yaz aylarında morumsu cicekler acan, calı gorunuşunde 1-3 metre yuksekliğinde bir ağaccıktır. yarim cm' lik kure şeklinde, acımsı meyveleri vardır. rengi iyice koyulaşan meyveler, ekim-kasım doneminde toplanır ve golgede kurutulur. fransa, italya, yugoslavya, yunanistan, suriye, lubnan ve turkiye' de akdeniz ile ege bolgelerinde yaygın olarak yetişir. yapılan araştırmalara gore meyve ve tohumları; % 4-6 oranında eterli ucucu yağlar (1-8 cineole, p-cymene, ß-caryophyllene, a-terpineol, citronellol, castine, a- ve b- pinene, linalool, limoneen, ledol, y-cadinene, camphene, sabinene), alkaloit (viticin), %1 oranında flavonoidler (casticin, isovitexin, kaempferol, quercetin, orientin, isoorientin, penduletin, luteolin-7-glucoside, quercetagetin, isorhamnetin), %1-3 oranında yağ asitleri (palmitic acid, linoleic acid, linolenic acid, eicosapentanoic acid, oleic acid, stearic acid), iridoid-glikozitler (% 0,3-1,1 aucdubin ve % 0,5 agnuside), steroidler (progesterone, testosterone, 17- a-hydroxyprogesterone, androstenedione), vitaminler (folic acid, thiamine, pyridoxine, riboflavin, cholecalciferol, tocopherols, tocotrienols), tanen ve rezin icerir.

Adet oncesi sendromlar (pms), adet zorlukları ve menopoz kadınlık tarihi kadar eski problemlerdir. kadınlara bu konularda yardımcı olmak icin cok ceşitli careler araştırılmıştır. şuphesizki doğal terapi yontemleri bu alanda da yol gostermektedir. bu naturel terapilerden birisi ozellikle goze carpmaktadır: hayıt meyvesi veya tohumu. hayıt meyvesi veya kısaca hayıt her yaştaki kadın icin ebedi bir bitkisel caredir. m.o 450' de hayıt' tan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen hipokrat' tır (hippocrates). o zamandan beri geleneksel herbalistler hayıtı yuksek ateş, başağrısı, gazlanma ve idrar arttırma icin ama en onemlisi gunumuzde de devam eden şekliyle "kadın hastalıkları" icin tavsiye etmişlerdir. adet oncesi gerginlik (pmt), genellikle ostrojen (oestrogen) ve progesteron (progesterone) hormonları arasında dengesizliğe neden olur. progesteron' un goreceli noksanlığı; adet gecikmesi, goğuslerin hassasiyeti, sancı, kramp ve depresyon gibi semptomlardan sorumlu rahatsızlıklara yol acar. hayıt bu semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkilidir. hayıt meyvesi icerisindeki eterli ucucu yağların ve diğer sinerjetik bileşiklerin hipofiz bezi uzerinde pozitif etkileri vardır. bilindiği gibi hipofiz bezi pekcok vucut hormonunun dengesinden sorumludur.
HayıtHayt Suyu Nedir-Hayt Suyu