Pandemi sureciyle birlikte evde bol bol dizi izleyip yeni hobi arayanlar 'The Queen's Gambit'in etkisiyle cevrimici satranc derslerine yoneldi. Google'da 'Nasıl satranc oynanır' araması son dokuz yılın zirvesine ulaştı. Uye sayısını beş katına cıkaran chess.com isimli site, kullanıcılarının karşısına dizinin ana karakterinin ismine sahip bir yapay zeka oyuncusunu yayına aldı. Cevrimici hizmet platformu armut.com'un verisine gore satranc ozel ders talepleri dizinin yayımlandığı tarih olan 23 Ekim'den sonraki bir aylık surede bir onceki doneme gore yuzde 64 arttı. Peki satranc oynamanın faydaları neler? İnternet uzerinden ders alınabilecek adresler neler? Uzmanlarına sorduk.
'EVLERE KAPANDIĞINIZ ŞU DONEMDE DOĞRU KİŞİLERDEN ALINAN EĞİTİMLERLE CİDDİ GELİŞİM GOSTEREN SPORCU SAYISI HİC DE AZ DEĞİL'

Emre Akıncıoğlu (Turkiye Satranc Federasyonu İstanbul İl Temsilci Yardımcısı)
Satranc en başta onemli bir sosyalleşme aracıdır. Bir turnuvada 7 yaşında bir sporcuyla 80 yaşında bir sporcuyu mac yaparken gorebilirsiniz.
Planlı hareket etmenin onemini oğretir. Cok bilinen bir tabirle; 41'inci hamle kotuyse ondan onceki 40 doğru hamlenin hicbir anlamı kalmaz.
Satrancta gelişimin temeli kaybetmektir. Her kayıp bir oğretidir. Hatalardan ders cıkarmaktır.
Ayrıca konsantrasyon ve ozguven gelişimine buyuk yarar sağlar. Hatta bir nevi meditasyondur. Sozun ozu; satranc hayatın kendisidir.
Cevrimici eğitim zaten hep hayatımızda vardı. Ama tabii yuz yuze olması cevrimicine gore muhakkak ki daha verimli. Taşlara dokunmak, tahta uzerinde calışmak, eğitmenin ve oğrencinin sıcak iletişimde olması ve duyguların paylaşımı... Ama icinden gectiğimiz surecte maalesef cevrimici eğitimler tamamen yuz yuze eğitimlerin yerini aldı. Evlere kapandığınız şu donemde doğru kişilerden alınan eğitimlerle satrancta ciddi gelişim gosteren sporcu sayısı hic de az değil. Yeni başlayanlar icin temel satranc eğitimleri bazı kurumlar tarafından ucretsiz olarak veriliyor ama belli bir seviyeyi yakalamak isteyenler icin daha profesyonel destek almak onemli.
NEREDEN, NASIL OĞRENEBİLİRİZ?
Turkiye Satranc Federasyonu, bunyesindeki 81 il temsilciliği aracılığıyla ulkenin dort bir yanında satranc eğitimleri veriyor.
İBB Spor, İstanbul Spor Okulları bunyesinde ucretsiz temel satranc eğitimleri veriyor.
Silivri Belediyesi'nin ucretsiz cevrimici satranc eğitimleri var.
Ulkemizin satrancta onemli ismi Grand Master Kıvanc Haznedaroğlu başta olmak uzere bircok buyuk usta satranc sporcusu kendisini geliştirmek isteyenlere cevrimici kamplar duzenliyor. Duyurularını sosyal medya hesapları uzerinden yapıyorlar.
Bilişsel Genclik Satranc Kulubu (İstanbul), Altınkale Satranc Kulubu (Yalova), Nida Satranc Kulubu (Bursa), ERVA Satranc Kulubu (Kayseri), Denizli Satranc İhtisas (Denizli), Mardin Kale Satranc (Mardin) gibi bircok kulup eğitimlerini internet uzerinden surduruyor.
Ayrıca chess.com, lichess.org ve chess24.com siteleri de yurtdışından rakiplerle mac yapma imkanı sunuyor.
BUNLAR DA VAR
Sudokudan ABC bağlamacaya, apartmanlardan amiral battıya...
Turk Beyin Takımı Kaptanı Ferhat Calapkulu: Dunya Zeka Oyunları Federasyonu Turkiye temsilcisi olarak 1992'den beri 'akıl yuruten' bir toplum icin ulkemizde zeka oyunları kulturunu geliştirmeye calışıyoruz. Genelde oğretmen yetiştiriyoruz ama oğrenciler de bizden eğitim almak istiyordu. Normalde cok yoğun olduğum icin kişisel olarak eğitim veremiyordum ama evde kaldığımız bu sureci yeni nesle faydalı olmak uzere kullanmaya karar verdim. Boylece Zeka Kulubu adı altında cevrimici zeka oyunları eğitimlerine başladım. Sudokudan ABC bağlamacaya, apartmanlar oyunundan amiral battıya kadar pek cok zeka oyununu cevrimici oğretiyorum. Kulube uye olan cocuklarla ve yetişkinlerle once bire bir goruşup yaş ve seviye durumlarına gore onları kategorize ediyorum. Her hafta farklı seviyelere birer saatlik canlı dersim oluyor, farklı bir oyun oğretiyorum. YouTube uzerinden yapıyorum bu canlı dersi. Temel kuralları oğretiyorum, belli başlı tuyolar veriyorum. Sonra kolaydan zora sorular cozerek pekiştiriyoruz. Temel Oyun Eğitimimiz sekiz hafta suruyor. Bu eğitimi başarıyla tamamlayanlar Turk Beyin Takımı'ndan sertifika alıyor ve bu işin meraklılarının bir araya geldiği, birlikte eğlendiği kulube katılabiliyor. Detaylı bilgi icin [email protected] adresine yazabilirsiniz.
Kaynak: Hurriyet