Kimi zaman sert, kimi zaman naif bir karakterle karşımıza cıkıyor. O ise hayata hep pozitif taraftan bakmaya calıştığını anlatıyor. İnsan onu gorunce, sanki yıllarca tanıdığı bir mahalle arkadaşıyla karşılaşmış gibi hissediyor. Hep gulumsuyor, diğer oyuncularla yarıştan uzak... "Ben sadece kendi dunyamdayım" diyor. 'Dunyada Karşılaşmış Gibi' oyunu pandemi yuzunden ara verse de ekran yolculuğu tam gaz devam eden Fatih Artman'la başlıyoruz hikayesini konuşmaya...
? Canlandırdığınız karakterler genelde acıksozlu, dobra insanlar... Size ne kadar benziyorlar?
Hicbiri bana benzemiyor bence ama hepsinde benim ruhum var.
? Hem beyefendi bir havanız var hem her an sert birine donuşebilecekmiş gibi duruyorsunuz. Biraz gormediğimiz Fatih'i anlatır mısınız bize?
Bu cok zor bir soru. Kendime bile sormaktan korktuğum bir soru hatta. Kendimi bildim bileli hayatı olumlu tarafından gormeye calışan, gulmeyi, paylaşmayı ve sohbet etmeyi seven bir insanım. Her insan gibi olumsuz yonlerim de var tabii ki.
? Ornek verir misiniz?
Ani duygu değişimleri en sevmediğim tarafım.
? Değiştirmek istediğiniz bir ozellik var mı?
Cok fazla var. İşim dışında ozel hayatımdaki her şeyi hep ertelerim. Hep son anda hallederim. En cok o ozelliğimi değiştirmek istiyorum.
Fenerbahce babamın en buyuk mirası
? Sizi 10 yıl once 'Behzat C.' ile tanıdık. Peki en başa sarsak... Ankaralısınız. Ankara ve Ankaralı olmak size ne ifade ediyor?
Kendimi ait olduğumu hissettiğim tek yer Ankara. Kendimi bildiğim, samimiyeti oğrendiğim yer. Doğduğum, buyuduğum, okuduğum, calıştığım, hatta askerliğimi bile yaptığım, bana hayatı oğreten yer. Cok ama cok ozel. Tarifsiz.
? Nasıl bir cocukluk yaşadınız?
Her şeyden once mutlu. Mahalle samimiyetinin olduğu bir semtte buyudum. Cok guzel anılarım oldu. Sonra yıllarca yaşadığım mahallem profesyonel olarak calıştığım ilk iş ortamım oldu. Bu tesaduf ruya gibiydi benim icin. İki ablası olan, en kucuk kardeştim. O yuzden ustume hep duşuldu ve bu durum hic değişmedi. Hayatımın en değerlileri sadece ailem.
? 14 yaşında babanızı kaybetmişsiniz. Bu kayıp sizi ve hayata bakışınızı nasıl etkiledi?
Mutlaka hayatımı etkilemiştir. Bu konudaki en buyuk şansım ailemin cok bilincli olmasıydı. Bana ekstra bir sorumluluk hic yuklenmedi. Hassas bir donemden gectiğim icin tam tersi, ilgi benim uzerime oldu. Haklarını odeyemem.
? Sıkı bir Fenerbahce taraftarısınız. Fenerbahce ile nasıl bir bağınız var? Babanızdan size kalan bir miras olarak goruyormuşsunuz sanırım...
Koyu bir Fenerbahce taraftarıyım. Tarif edilemez, başka bir sevgi. Bambaşka bir ilişki, bambaşka bir sevda... Evet, gururla soyluyorum babamın bıraktığı en buyuk mirastır bana Fenerbahce.
? Teknik lise mezunusunuz. Ailede başka oyuncu yok. Oyunculuk sizin kanınıza nasıl girdi?
Ortaokulda torende okuduğum şiiri ve aldığım hazzı hatırlıyorum. Bu sevginin uzunca bir sure uzerine hic gitmedim. Ailem de tiyatroyu severdi. Ben de cok taklit yapar, guldururdum onları. Ablam benden once fark etti bunu. Birlikte konuştuk, karar verdik. Sonra da konservatuvar sınavına hazırlanmaya başladım. Kursa gidip her bulduğum oyunu izlediğim o gunleri hic unutamayacağım. Cok guzel zamanlardı. Konservatuvarı kazandım ve dunyam değişti.
Ameliyat olmadım, diyet yaptım
? Sahnede olmak iyi mi geldi?
Tarifi mumkun olmayan bir his. Kendimi bu şekilde ifade edebilmenin verdiği mutluluğu başka hicbir şeyde hissetmedim.
? Hacettepe Universitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk bolumu mezunusunuz. Tek ve en buyuk hayaliniz tiyatro yapmakken kendinizi nasıl ekranda ve 'Behzat C.' setinde buldunuz?
Acıkcası tesadufler sayesinde. Audition'ın (deneme cekimi) ne olduğunu bile tam bilmezken sadece bana verilen sahneyi en iyi şekilde canlandırmaya calışmıştım. Sonrası cok hızlı gelişti. Setle tiyatronun aynı anda olabileceği inancı icindeydim ama maalesef anladım ki benim icin bu uygun değildi. Tiyatronun hayatımda hep olacağının inancıyla dizi hayatına başladım. Oyle de oldu. En buyuk isteğim de devam etmesi.
? Ankara'dan İstanbul'a yerleştikten sonra zorlandınız mı?
Cok zorlanmadım. Zaten İstanbul'a cok sık gelirdim. Burada bir cevrem de vardı. Sadece bir sure ev bulamadım. Kucuk, tatlı zorluklar oldu en fazla. Ev bulduktan sonra da evden cıkmaz oldum. Hep sade bir hayatım oldu.
? Sonra da hepimizi şaşırtan kilo verme sureciniz başladı. Ameliyat mı gecirdiniz?
Hayır, ameliyat olmadım. Diyet yaptım bir sure. Konservatuvara girdikten sonra epey bir kilo almıştım, sonra aldığım kiloları geri verdim.
Oyunculuk cok zorlu bir yol
? Bircok projede rol aldınız. Bazılarında başrolde olmasanız bile canlandırdığınız karakterler hep cok konuşulup one cıktı. Sizin icin başrol olmak ne kadar onemli?
Senaryo her şeyden onemli. İyi bir senaryo olduktan sonra başrol ya da yan rol olması onemli değil. Benim icin sadece rolumun işlevsel olması onemli. Proje kadar karakterin farklı olması da beni cezbeder.
? Karakter oyunculuğunun farkı nedir?
Ben boyle bir ayrımın olduğuna inanmıyorum. Daha doğrusu benim icin yok. Oynayacağın karakterin katmanlarını bilmek ve o anın icinde olmak...
? Oyunculuk yapmak sizdeki hangi boşluğu dolduruyor?
Bir boşluktan ziyade hayatımın buyuk bir bolumunu dolduruyor. Kendimi bu şekilde ifade edebildiğim her an benim icin cok ozel.
? Yaptığınız mesleğin en zor yanı ne?
Hicbir meslekte boylesine buyuk bir stres yoktur. Oyuncu olarak her performansınızda bir iddianızın olması cok zorlayıcı. Zaman ve mekan fark etmeden her gun bu iddia hali keyifli ama bir o kadar da stresli.
? Oyunculuk genclerin ruyasını susleyen bir meslek. Bu işe başlayacak olanlara ne oğutlersiniz?
Amacları populer veya unlu olmaksa tavsiye etmiyorum. Bu cok zorlu bir yol. Ancak gercekten oyunculuğa merakı olan herkes bu hissin peşinden gitmeli. Bu dunyayı sonuna kadar araştırıp calışmalılar.
Uzulunce de mutluluktan da...
? Hangi noktada 'Menajerimi ara' dersiniz?
Her projenin başında kesinlikle soylerim. Onun dışında işimle alakalı cozemeyeceğimi hissettiğim her an aklımdaki ilk isim o olur.
? Bir menajeri canlandırıyorsunuz. Menajerlerin dunyasına dair sizi en şaşırtan ne oldu?
Her ne kadar renkli gorunse de menajerliğin cok stresli bir iş olduğunu duşunuyorum. Yapılan işin odak noktası insan olduğu icin işler hem kolay hem de daha zor. Bu durumu yonetmenin zorluğu cok şaşırtıcı.
? Dizide gorduğumuz menajerler ve oyuncular arasında buyuk rekabet var. Siz o zorlu ve rekabet dolu arenadan nasıl etkileniyorsunuz? Siz de dizideki oyuncular gibi buyuk bir yarış icinde misiniz?
Hayır. Ben sadece kendi dunyamdayım. Diğer oyuncularla yarıştan cok birlik icinde olmaktan mutluyum. Benim cevremde boyle bir durum olması imkansız hatta komik.
? Diğer bir projeniz 'Bir Başkadır' sizce ne kadar Turkiye aynası bir işti?
Ulkemizin bircok farklı kulturlerini anlatan bir dizi olduğunu duşunuyorum. Yaşadığımız topraklarda bu ruhun benzeri birden cok fazla hikaye ve kultur olduğunu biliyorum. Bunların da işleneceği nice projeler olmasını cok isterim.
? "Ağlanacak bir şey olsa ben de ağlardım" diyerek ağlamaya başladığınız bir sahne var. Siz en son neye ağladınız?
Bircok şeye ağlamış olabilirim, hatırlamıyorum acıkcası. Uzulduğum icin de ağlarım, mutlu bir olaya da ağlamış olabilirim. Sosyal medyada izlediğim videolardan birinde ağlamışımdır.
Fatih Artman, 'Behzat C.'deki Harun karakteriyle tanındı, 'Bir Başkadır'daki Yasin roluyle de (ustte) cok beğenildi.
Asla oynamam dediğim bir rol yok
? Komedi ya da dram, gercekten hic ayırt edemez oldum. Ayırmak da istemiyorum. İcinde olup haz alabildiğim surece ikisini ayıramam. Hatta bunu surdurmeyi cok isterim.
? Asla oynamam dediğim bir rol yok. Beni heyecanlandıran, farklı olduğunu duşunduğum her karakterle, her projede yer alabilirim.
? Ekranda olmayı sevdim. Cok sevilen bir karakterle başlamam da benim icin cok buyuk bir şans oldu. Daha cok teşvik etti beni. Sorumluluğu cok fazla ama buna değer. Haz alıyorum.
En buyuk derdim ayrımcılık
? Genelde toplumsal konulara parmak basan işlerde rol aldınız. Peki siz ne kadar toplumsal konulara kafa yoran birisiniz?
Kendisinin, cevresindekilerin ve yaşadığı toplumun bilincinde olan her insan kadar ben de kafa yorarım. İnceler, okur ve izlerim. Savunulması gereken her yerde hakkımı savundum ve savunurum.
? En cok nelerle sorununuz, dertleriniz vardır?
Ayrımcılık. Bu sorunun hicbir zaman değişmeyeceğini bilmek canımı cok daha fazla acıtıyor.
Hicbir zaman yakışıklı olduğumu duşunmedim
? 'Behzat C.' sonrası yaptığınız işlerin coğu buyuk ilgi gordu. Şohret, un gibi kavramlar size ne ifade ediyor?
Tabii bircok insan gibi benim icin de buyuleyici ve renkli bir dunyaydı. Fakat bu kavramlar yıllar icinde cok değişti benim icin.
? Nasıl?
Hepimiz insanız. Bu kadar basit bir noktadan bakıyorum bu duruma ve mutluyum.
? Size hem kadınlar hem erkekler bayılıyor. İzleyici neden sizi bu kadar cok seviyor?
Tam olarak tahmin edemiyorum. Samimi ve sıcak bir enerji buluyor olabilirler.
? Bazılarına gore cok sempatik, bazılarına gore cok yakışıklısınız. Siz kendinizi yakışıklı bulur musunuz? Takılır mısınız fiziki konulara?
Hic takılmam. Hicbir zaman da yakışıklı olduğumu duşunmedim.
? 1.90 boyundasınız. Kamera onunde zor oluyor mu?
Memnunum boyumdan.
? Sette karşınızdaki herkes takoz ustunde mi oynuyor?
Tabii, bircok kez takoz kullandık. Her seferinde guluyoruz, eğleniyoruz bu durumla.
Kaynak: Hurriyet