1) 2 BİN SUTCU BİRLEŞİNCE...
Tire Sut Kooperatifi

1967'de İzmir'in Tire ilcesinde kurulan Tire Sut Kooperatifi, gunumuzde 2 binin uzerinde sut ureticisinin birlikteliğiyle kendi alanında Turkiye'nin en buyuk kooperatiflerinden biri. 3 bin 375 kayıtlı satış noktasının yanı sıra internet sitesindeki alo sipariş hattından organik pastorize sut, tereyağı, et doner, sucuk ve kofte siparişi vermek mumkun. www.tiresutkoop.org
2) ONARICI TARIMI YAYGINLAŞTIRIYOR
SafiMera
Turkiye başta olmak uzere tum dunyada onarıcı tarımı (nitelikli gıda uretimi yaparken toprak ekosistemini iyileştiren tarım) yaygınlaştırmak amacıyla kurulan SafiMera, bu yolla uretim yapan ciftcilerin et ve et urunlerini tuketicilerle buluşturuyor. Farklı şehirlerdeki satış noktalarından ve internet sitesinden alışveriş yapabilirsiniz. www.safimera.com
3) HER HAFTA LİSTE PAYLAŞIYOR
Yeryuzu Kooperatifi
Yeryuzu Derneği ve Yeşil Duşunce Derneği'nin ortak cağrısı uzerine 2011'de bir araya gelen kucuk gıda topluluklarının oluşturduğu Yeryuzu Kooperatifi, Bostancı'daki dukkanda da satış yapıyor. Uye olanlarla WhatsApp hattından veya e-posta yoluyla her hafta urun listeleri paylaşılıp siparişler alınıyor. Instagram: @yeryuzu_koop
4) DOĞAL YOLLARLA VE İLACSIZ URETİM
Bayramic Kadın Kooperatifi
Canakkale'nin koylerinde yaşayan kadınların mevsiminde, ilacsız ve doğal yollarla urettikleri urunleri satışa sundukları kooperatif, bolgedeki kadın dayanışmasını merkezine alıyor. Instagram hesabından urunleri inceleyebilir ve mesaj atarak sipariş verebilirsiniz. Instagram: @bayramickadinkoop
5) YEREL TOHUM, ZEHİRSİZ GIDA...
Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Datca'da kurulan ve aynı zamanda ilcedeki dukkanda satış yapan kooperatif, yerel tohumlarla, ilacsız ve doğal urettikleri gıda urunlerini kendi markasıyla tuketiciyle buluşturuyor. Instagram: @datcakooperatifi
6) İSTER DUKKANDAN İSTER FACEBOOK'TAN
Beşiktaş Kooperatifi
Sağlıklı gıda herkesin hakkı...Ekolojik ve adil gıda hakkı icin adım atan gonullulerin bir araya gelerek oluşturduğu bir kooperatifi bu. Beşiktaş'ta acıkları dukkandan doğrudan alışveriş imkanı da var. Facebook: BesiktasKoop
7) KADIN MERKEZLİ BİR YAPI
Temiz Hasat Tuketim Kooperatifi
Kucuk ciftci ailelerin kendi topraklarında urettikleri sağlıklı urunleri şehirde yaşayıp guvenilir gıda arayanlarla buluşturuyor. 2017'de kurulan kooperatif, ureticiden tuketiciye 81 ile gıdanın aracısız ulaşımını sağlıyor. www.temizhasat.com
8) İZMİR VE CEVRESİNDE YAŞAYANLAR İCİN
Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Grubu (BİTOT)
BİTOT, topluluk destekli tarım uygulamalarının hayata gecirilmesini ve tuketicinin zehirsiz urunlere ulaşmasını amaclıyor. İzmir'de yaşayanlar alışveriş icin topluluğa uye oluyor. Kendilerine e-postayla gelen urun listesinden secim yapıp sipariş verebiliyorlar. www.bitot.org
9) TARHANA DA VAR KURUYEMİŞ DE
Dayanışma Gıda Tuketim Kooperatifi
Adı ustunde, uretici dayanışması icin kurulmuş bir yapı. Bakliyattan kuruyemişe, tarhanadan pekmeze pek cok urunu, kucuk ciftci ailelerin topraklarından sofralara taşıyor. Internet sitesinden direkt sipariş verebilirsiniz. www.dayanismakoop.com
10) ORTAK YONETİM, ORTAK URETİM
Soma Kadın Atolyesi El Sanatları Gıda Uretim ve Pazarlama Kooperatifi
Soma Kadın Atolyesi daha cok kadına ulaşıp onların kendi ayakları uzerinde durmasına katkıda bulunmak amacıyla yola cıkmış. Tarhanadan recel ceşitlerine taze, sağlıklı ve katkısız urunleri sipariş verebilirsiniz. www.somakadin.com
ALIŞVERİŞ YAPILABİLECEK BAZI KADIN KOOPERATİFLERİ
Afşar Balam Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifi/ www.afsarbalam.org
Beypazarı Kınalı Eller Kadın Kooperatifi/ Instagram: @KINALIellerkoop
Moringantep Girişimci Kadınlar Uretim Kooperatifi/ www.topraktanpazara.com
Nar Kadın Kooperatifi/ Facebook: NAR-KADIN-Kooperatifi
Kahraman Kadınlar Kooperatifi/ Instagram: @Kahramankadinlar_kooperatifi
Devrek Merkez Dedeoğlu ve Colak Pehlivan Koyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi/ www.devrekgunesi.com.tr
Kadıkoy Kooperatifi/ www.kadikoykoop.org
Altınbelde Altınova ve Beldeleri Kadın Uretim Kooperatifi/ Facebook: altinbeldekadingirisimi
Senirkent Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifi/ Instagram: @senirkentkadinkoop
Salihli Kadın Girişimi Uretim ve İşletme Kooperatifi/ Facebook: salihlikadinkooperatifi
Dağkadı Ureten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi/ Facebook: Dağkadı-Uretici-Kadınlar-Ukad
Kaynak: Hurriyet