2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, butce uzerinde son sozu, şahsı adına CHP Grup Başkanvekili Ozgur Ozel aldı.
Ozel, 75 gunluk bir anayasal surec, 20 gunluk komisyon, 12 gunluk Genel Kurul calışmasının ardından, 83 milyonu, gocmenlerle birlikte 87 milyonu doğrudan ilgilendirecek bir karar vereceklerini soyledi.
Milletvekillerinin, kendilerini Meclis'e yollayan millet, halk adına bir hakkı kullanacağına işaret eden Ozel, "800 yıllık bir kazanım; butce hakkını... Parlamentoyu parlamento yapan, varoluşsal bir hak. Kullanmaya, tuketmeye geldiğimiz değil, burada olmamızın nedeni olan kurucu bir hakkı kullanacağız. Devletin, alan sağ eli ile veren sol elinin dengesini, bunun nasıl, ne kadar kullanılacağına karar vereceğiz." diye konuştu.
Ozel, bundan bir yıl oncesine kadar, koca koca ulkeleri yoneten koca koca liderlerin, kıtadan kıtaya atılacak fuzeler, onları fark edecek erken uyarı sistemleri, radarlar, ucaklar ve o fuzeleri havada imha edecek savunma fuzelerinden bahsedip, aclığa, yoksulluğa, eşitsizliklere, hastalıklara, salgınlara değil fuzelere; yaşatmaya değil oldurmeye butce istediğini kaydetti.
Cin'de ortaya cıkan, gozun gormediği virusun, tum liderlere, siyasilere, "Siz hic zahmet etmeyin, masraf etmeyin, ben hepinizi hic ucret olmadan oldurebilirim." dediğini ifade eden Ozel, sozlerini şoyle surdurdu:
"Cin'deki yoksulluk ile gelir adaletsizliğiyle, sağlık sorunlarıyla dunyanın diğer ulkelerinin liderleri hic ilgilenmezdi. Ne zaman ki 4 yoksul Cinli'nin, bir hayvan pazarında ictiği yarasa corbası İngiliz Başbakanı'nı yoğun bakıma soktu, ABD Başkanı'nı hastaneye duşurdu, hepimiz oğrendik ki; hepimiz, tum evren, tum kure en yoksulumuzun sağlığı kadar sağlıklı, en yoksulumuzun guvenliği kadar guvendeymişiz. Demek ki neymiş; kıtalararası fuzelere değil kıtalararası virusleri erken fark eden uyarı sistemlerine, onları onleyecek aşılara, durduracak ilaclara butce lazımmış. Salgın hastalıkların onlenmesi icin gerekli kapanma, evde kalma, karantina gibi onlemler icin butcelere, boyle bakan devletlere, boyle yonetim anlayışlarına ihtiyac varmış. Bu surecten en temel durtumuz, once canımızı kurtarabilirsek, en ustun ozelliğimiz bu surecten oğrenerek cıkabilirsek, tum dunyanın ağzında bir soz var; hicbir şey eskisi olmayacak. Sosyal devletler guclenecek, sosyal politikaların onemi artacak, eşitlikci tezler guclenecek. "
Ozel, Cumhuriyet'in pek cok şey yaptığını ancak bunlar arasında sağlık, eğitim ve kadına verdiği değerin cok onemli olduğunu belirtti. Cumhuriyet'in anne, cocuk olumlerine care olduğu, salgınları durdurduğu icin insanların gonlunu ve buyuk savaşı kazandığını kaydeden Ozel, "Bunu bir kez başardık. Sivas Kongresi, 1. yuzyıla cağrı beyannamemizdi. Son kongremizde altına hepimizin imza attığı, Sayın Genel Başkanımızın Turkiye ve dunyaya ilan ettiği 2. yuzyıla cağrı beyannamemiz var. Eğitimden dış politikaya, toplumsal barıştan siyasi ahlak yasasına kadar 13 başlıkta onerileri olan bu beyannamemiz, guclu sosyal devleti oneriyor. Alt başlıkta aile destekleri sigorta paketi var." ifadelerini kullandı.
Butcenin, salgın yokmuş gibi yapıldığını one suren Ozel, yaşananlardan bir şey oğrenmeyen bir butce olduğunu savundu. Ozel, sozlerini şoyle tamamladı:
"Bu butce, ne salgına ne yeni ihtiyac duyulan guclu sosyal devlete hazırlık yapmayan butce. Bu butce, hepimizin ihtiyacı olan 130 milyon doz aşıya kaynak koymayan butce. Halk sağlığına, sosyal devlete, zor durumdaki esnafa, ciftciye, işciye katkı yapamadığımız icin durduramadığımız salgına karşı onlem almayan butce. Biz boyle butceleri yapacağız. Dunyanın butun demokratlarının menfaatleri bir yerdedir, o menfaatlerinin toplamı, kıtanın menfaatidir. Turkiye'nin butun demokratlarıyla yapacağız, sosyal demokratlar olarak yapacağız, Musluman demokratlarla, milliyetci demokratlarla, Kurt demokratlarla yapacağız. Biz boyle halkın butcesini yapıp, yeniden Cumhuriyet'in ikinci yuzyılını demokrasiyle taclandıracağız. "
Daha sonra yapılan oylamada, 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yonetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi kabul edildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, birleşimi 22 Aralık Salı gunu saat 15.00'te toplanmak uzere kapattı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Meltem Ozturk