AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Devletin Cumhurbaşkanına, milletimizi ve devletimizi temsil eden ordumuzun Başkomutanına 'diktator bozuntusu' diyen, soytarı bozuntusudur, bu bir soytarılıktır." dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 2021 Yılı Merkezi Yonetim Butce Kanun Teklifi goruşmelerinde AK Parti ve CHP Grubu arasında "diktator" tartışması yaşandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay'ın Boraltan olayına ilişkin acıklamalarına cevap vererek, şoyle konuştu:
"Bu İnonu ile zorunuz ne sizin? İnonu kadar başınıza taş duşsun desem, ayıp olur. İkincisi, hakikaten cumhuriyet tarihinde herkesin kusuru, eksiği olabilir; siyasetciler eleştirilir, eleştirilmeyecek olan belli, bizim kimi eleştiremeyeceğimiz belli, inancımız vesaire gereği ama bir vefa olur ya. Turkiye'nin icinde bulunduğu o koşullarda, yani omru savaş cephelerinde gecmiş, ustelik devletin anahtarını kendi iradesiyle, cok partili hayata gecerek cumhuriyeti demokrasiyle taclandırmak icin, Demokrat Parti'ye devrettiği gece 'bu benim en buyuk siyasi zaferim' diyebilen bir yuce insanla didişmek, bu milletin vicdanında karşılık bulmaz."
Erdoğan'a seslenen Altay, "Sayın Erdoğan'a şunu soylemek istiyorum: Kralları tahttan indiren, kraldan cok kralcılardır." ifadelerini kullandı.
Altay, CHP Grup Başkanvekili Ozgur Ozel'in Erdoğan'ı İspanya diktatoru Francisco Franco'ya benzetmesine ilişkin, şunları soyledi:
"Sayın Erdoğan'ı, Ozgur Ozel Franco'ya benzetmedi, tam tersine Erdoğan Franco gibi konuştu. Ozgur Bey'e dedim ki, 'Tayyip bey diktatore kızmıyor. Diktator bozuntusu niye diyorsun, diktator desene.' Yani Franco'da da İspanyolluk, Katoliklik cok on planda. Şimdi, Cumhurbaşkanımızın 'ben gidersem tek devlet biter, tek bayrak biter' paranoyası onun kendi işi. Bir benzerlik şu ama: 'Ben duşersem Almanya yok olur.' demiş Hitler, Almanya yok olmadı. 'Ben gittiğimde kapitalistler sizi kor kedi yavruları gibi boğacak.' demiş Stalin, orada duruyor, kimse boğulmadı. 'Beni azlederseniz piyasalar coker, herkes yoksullaşır.' demiş Trump, bir şey olmadı. Biri de bir şey demiş, 'Benim naciz vucudum elbet bir gun toprak olacaktır fakat Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.' İşte budur olay." ifadelerini kullandı.
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da cocukların ve genclerin haklarını savunduklarını, gencleri başka yerlere değil siyaset yapmak uzere partilerine davet ettiklerini belirtti.
"Franco'yu resmen tanıyan CHP yonetimi ve zihniyettir"
Beştaş'a cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, dağa kaldırılan kız cocukları ve PKK terorune karşı en ufak bir kınama yapmayanların ve Kandil'den onlerine konan metinleri okuyanların, burada en ufak soz soylemeye haklarının olmadığını dile getirdi.
Akbaşoğlu, CHP Grup Başkanvekili Altay'ın da ifadelerine tepki gostererek "Franco'yu resmen tanıyan CHP yonetimi ve zihniyetidir. Milli Şef'le faşist Hitler'in arasındaki samimi munasebetleri başlığa ceken Cumhuriyet gazetesi, herhalde size en guzel cevabı veriyor. Devletin Cumhurbaşkanına, milletimizi ve devletimizi temsil eden ordumuzun Başkomutanına 'diktator bozuntusu' diyen, soytarı bozuntusudur, bu bir soytarılıktır." dedi.
Akbaşoğlu, Boraltan Koprusu olayına da değinerek, bu olayın milletin hafızlarına kazınmış milli bir ağıta donuştuğunu kaydetti.
Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan onderliğinde Azerbaycan Karabağ'da kazanılan zaferle devletin uzerindeki bir ayıbın kaldırıldığını ve bundan dolayı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkur edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Akbaşoğlu, Mustafa Kemal Ataturk onderliğinde bağımsızlık mucadelesi verildiğini belirterek "Bağımsız Turkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hep birlikte kurduk. Ataturk 'tam bağımsız Turkiye' hedefini gosterdi. İşte bu hedefi ve idealleri hayata geciren liderin adı Recep Tayyip Erdoğan'dır." şeklinde konuştu.
Kıbrıs Barış Harekatı'nı hatırlatan Akbaşoğlu, bunun, milletin gurur gunu olduğunu belirtti. Cumhuriyet tarihinde bir diğer onemli hareketin Cerablus, El Bab ve Afrin'e yapılan harekat olduğunu kaydeden Akbaşoğlu, "Bu harekat Sayın Başkumandanımız ve Turk milletinin ve Turkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılmıştır. Ataturk'e, İsmet İnonu'ye, Celal Bayar'a ve Ahmet Necdet Sezer'e gosterilmesi gereken milli saygının, millet iradesiyle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da gosterilmesi mili bir vecibedir, insani bir nezaket ve siyasi saygı gereğidir." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Adem Balta