Bilim adamları sonunda evliliğin de formulu buldu. Evli ciftlerin vucut dillerini ve ses tonlarını inceleyen bilim adamları yuzde 94 oranında hangi evliliğin surup hangisinin surmeyeceğini belirlediklerini iddia ettiler.

Uzmanlar 10 yıldan fazla bir sure yaklaşık 100 genc cifti izlemeye aldı ve evliliğin ne zaman boşanmaya doğru gittiğini anlamaya calıştı. Araştırmacılar, yeni evlenen bir ciftin genelde ****, para ya da cocuklar yuzunden cıkan tartışmalarının ilk 15 dakikasını incelediler. Bu sırada vucut dilleri, kullandıkları sozler ve nabız atışları da dikkate alındı. Tum bunlar formule edilerek evliliklerinin ne kadar sureceği ihtimali hesaplanmaya calışıldı.
Hızlı goz hareketleri, alay ve eleştiri, olumsuz puanlar olarak haneye yazılırken, şaka, gulumseme ve olumlu jest ve mimikler olumlu puanlar olarak işlendi.
Beşte bir formulu
Amerikan Bilimde İlerleme Derneği'nin yıllık toplantısında acıklanan modele ‘"Evlilik Sohbetleri Dow Jones Endustri Ortalaması" adı verildi. Araştırmaya Washington Universitesi psikoloji profesorlerinden John Gottman liderlik etti. 40 yıldır evli olan Prof. Gottman, evliliğin temel hesaplamasının pozitif davranışların, negatif davranışlara oranı olduğunu soyledi. Beş pozitif davranışa karşılık negatif jestlerin oranı 1'de kalıyorsa, o evliliğin surmesine neredeyse kesin gozuyle bakılıyor. Prof. Gottman, "Evliliğin efendileri onemli bir şey konuşurken tartışıyor olabilirler, ancak guluyor, birbirlerine takılıyorlarsa burada duygusal bağın işaretlerini goruyorsunuz" dedi. Prof. Gottman, duygusal bağı koruyamayanların ise boşandığını soyledi. Bu model sayesinde ciftlerin onceden evliliklerindeki olumsuzlukları belirleyip ilişkilerini guclendirmek icin harekete gecebilecekleri belirtildi.
Kendinizi test edin
İlişkiniz ne yonde?
Aşağıdaki soruları birden beşe kadar derecelendirerek, kendi evliliğinizin nasıl gittiğini test edebilirsiniz (1- Kesinlikle katılmıyorum, 2-Katılmıyorum 3-Notr, 4-Katılıyorum, 5-Kesinlikle katılıyorum).
1- İlgiye ihtiyacım varken ihmal ediliyorum.
2- Eşim genelde benim duygularımı algılayamıyor.
3- Sık sık eşimle anlamlı bir diyalog kurmakta zorlanıyorum.
4- Eşimden beklediğim ilgiyi gormeyince cıldırıyorum.
5- Genelde eşimle kendimi gergin bir ortamda buluyorum.
6- Eşim benimle aynı goruşte olmadığında sinirleniyorum.
7- Eşime kendimi dinletme konusunda sorunlarım var.
8- Eşimin bana acılmasını sağlamakta zorlanıyorum.
9- Eşimi konuşturmak konusunda sorunlarım var.
1-3 arası
Sekizin altında: İlişkinizde doğrudan bir dil kullanıyorsunuz ve eşinizden ne beklediğinizi ifade edebiliyorsunuz.
Sekiz ve ustu: Cok ketumsunuz. Eşinizin ne istediğinizi anlayabilmesi icin bir duşunce okura ihtiyacı var.
4-6 arası
Sekizin altı: Eşiniz sizi dinleyip ne istediğinizi anlayabiliyor.
7-9 arası
Sekizin altı: Birlikteliğinize cok guveniyorsunuz.
Sekiz ve ustu: Eşinizin guvenini sağlamak icin daha fazlasını yapmalısınız.