WhatsApp hem bireysel hem de kurumsal kullanım acısından buyuk bir potansiyel barındırır. Peki, şirketler WhatsApp Business’tan hangi alanlarda faydalanabilir?
WhatsApp dunya capında en cok kullanılan mesajlaşma uygulaması olarak karşımıza cıkar. Uygulama kişisel kullanımın yanı sıra, WhatsApp Business ile işletmeleri de hedef alır. 2009 yılından beri hayatımızda olan uygulama, 2019 yılı itibariyle 180 ulkede 1,5 milyar kullanıcıya ulaşmıştır ve bir milyarı her gun bu uygulamayı aktif olarak kullanır. Bu kullanıcı sayısı dikkate alındığında uygulama hem bireysel hem de kurumsal kullanım acısından buyuk bir potansiyel barındırır. Peki, şirketler WhatsApp Business’tan hangi alanlarda faydalanabilir?
MUŞTERİLERLE İLETİŞİM KURMA
Muşteri iletişimi, muşteri deneyiminin ayrılmaz bir parcasıdır. Gunumuzde muşteriler, şirketlerin ve markaların onlara anında cevap vermesini ister, aksi takdirde sıkılarak urun veya hizmeti edinmekten vazgecer veya sorularına ya da şikayetlerine yanıt bulamadıkları icin markanın muşterisi olmayı bırakırlar. Mesajlaşmalar veya telefonlar calışanlar tarafından hızlı cevaplandırılmaya calışılsa da, iş yoğunluğu, iletişim talebinin fazlalığı, calışan sayısının azlığı gibi nedenlerle anlık yanıt vermek zor olur. Bu sorunu cozmeye calışan WhatsApp Business, şirketler ile muşteriler arasındaki hızlı iletişim ihtiyacını yeni Business uygulamasıyla normal WhatsApp yazışmaları yurutur gibi karşılayabilir. Uygulama, bu iletişimi surdurmek icin chatbotlardan faydalanarak iletişim surecini daha cabuk ve verimli hale getirir.
Veriler, Whatsapp Business'ın işletme tarafını kullanan uc milyon kullanıcı olduğunu gosterir. Bu durum, her gun uc milyon kullanıcı canlı mesajlaşma uygulamasını kullanarak markalarla iletişime gectiği anlamına gelir. Toplam kullanıcı sayısı ele alındığında bu rakam duşuk olsa da, gelecekte bu rakamların artacağı beklentiler arasındadır.
MUŞTERİLERE DESTEK SAĞLAMA
Dijital iletişimde chatbotlardan faydalanmak isteyen markalardan Renault Turkiye, muşteri deneyimini ve memnuniyetini arttırmak adına WhatsApp Business API entegrasyonu gercekleştirdi. Sor’un iş birliği ile gercekleştirilen bu entegrasyon, “Sen daha fazla yurume diye biz sana WhatsApp’tan yuruyoruz” sloganıyla başlatılan uygulama sayesinde muşterilerle gercekleştirilen iletişim ağırlıklı olarak Whatsapp Business ile yurutulur.
Dijital iletişimde buyuk başarı sağlayan bu iş ortaklığı ile muşteri tarafından gelen sorular, istekler veya şirketler daha hızlı cevap alır. Ozellikle acil sorunların cozumu acısından bu entegrasyon, buyuk onem taşır. Mecra entegrasyonunda ve moderasyon surecinin yonetilmesinde gorev alan SOR’UN'un chatbotları sayesinde Renault, dijital iletişimde seviye atlar.
Ayrıca, uygulama uzerinden paylaşılan gorseller ve videolar sayesinde muşterilerin ihtiyac duyduğu hizmeti daha kolay alması sağlanır. Zira otomotiv sektorunde anlık goruntu gerektiren sorunlar ortaya cıkabilir. Fotoğraf ve video gonderme ozellikleri sayesinde WhatsApp Business, bu problemi de cozer.
MUŞTERİLERDEN GELEN GERİ BİLDİRİMLERİ DEĞERLENDİRME
WhatsApp’ın İşletme API’sinin diğer bir faydası ise muşteriden gelen geri bildirimleri değerlendirmeye imkan tanımasıdır. Ayrıca, “hızlı cevaplar” bolumuyle muşterilerden sıklıkla gelen sorulara kolay bir şekilde cevap vermek mumkun olur.
Chatbotlar sayesinde işletmeler o anda cevap veremeyeceği durumlarda otomatik mesaj gonderebilir. Boylelikle muşteriler, işletme cevap veremese bile onlara ozel olarak gonderilen bu mesajları okuyarak cevapsız kalmamış olur. Bu avantaj da muşteri sadakati ve muşteri deneyimini arttırma acısından onemli bir rol oynar.
PAZARLAMA VE PROMOSYON CALIŞMALARI
Şirketlerin Whatsapp Business'i kullanabileceği diğer bir alan olarak pazarlama ve promosyon calışmaları bulunur. Her gun uygulama uzerinden yaklaşık 60 milyar mesaj gonderilmesi, pazarlama ve promosyon calışmaları icin bu mecranın ne kadar buyuk bir fırsat olduğunu gosterir. Ancak uygulama uzerinde reklam alanı bulunmadığı icin şirketlerin yaratıcı yontemler bulması gerekir.
Yeni urunler ve hizmetler hakkında sadık muşterileri onceden bilgilendirmek, izlenebilecek stratejilerden biridir. WhatsApp Business, kucuk ve orta olcekli şirketler icin de ideal bir pazarlama alanı olarak sayılabilir. Şirketler uygulama uzerinden kendi muşterilerini farklı etiketler altında gruplayabilir. Yeni sipariş, odeme, sorun giderme gibi ayrı etiketler sayesinde muşterilerin isteklerini ve soruları yonetmek daha kolay ve ekonomik bir hal alır.
Etiketlerin ve grupların yanı sıra, şirketler uygulama uzerinde kendi ozel şirket profillerini de oluşturabilir. Ayrıca şirkete dair genel bilgiler, profil bilgileri olarak kullanıcılara gosterilebilir. Şirketin adresi, hizmet verdiği alan ve calışma gunleri ile saatleri gibi detayları da eklemek de mumkundur. Muşteriler boylece ihtiyac duydukları tum bilgileri tek bir platformda bularak daha hızlı satın alma kararı verebilir.
Şirketler Whatsapp Business’ı Hangi Alanlarda Kullanabilir?
WhatsApp, mIRC, Skype, ICQ, Mail0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sosyal Medya Forumları
- Diğer Sosyal Medya Ağları
- WhatsApp, mIRC, Skype, ICQ, Mail
- Şirketler Whatsapp Business’ı Hangi Alanlarda Kullanabilir?