Whatsapp Business Nedir?
WhatsApp Business, kucuk işletme sahiplerinin muşterileri ile daha etkin bir şekilde iletişim kurabilmelerini sağlıyor. İlk olarak Android kullanıcılarının beğenisine sunulan uygulamanın tanıtımı 2018 yılının başlarında gercekleşti. Yakın zamanda iOS icin de kullanıma sunulan uygulamaya App Store’dan erişebilirsiniz. WhatsApp Business, WhatsApp Messenger’dan aşina olduğunuz işlevsel ozelliklere sahip olmasının yanında, işinizi bir adım ileriye taşımanıza yardımcı olacak bircok detay da iceriyor.
WhatsApp Business’ı farklı kılan yenilikler arasında işletme profili oluşturma seceneğini ilk sırada saymak mumkun. İşletmenizin e-postasını, web sitesini ve adresini ekleyebileceğiniz şirket profili sayesinde, kişisel profilin bir adım otesine gecebilir ve profesyonel bir gorunum elde edebilirsiniz. Mesajların okunma sayılarına ulaşabileceğiniz istatistikler ve mesaj trafiğinizi verimli bir hÂle getiren otomatik cevaplama gibi ozel araclarda WhatsApp Business’ın one cıkan ozellikleri arasında yer alıyor.
Neden Kullanılmalı?
WhatsApp Business’ın işletmeler icin neden onemli olduğunu anlatırken, WhatsApp Messenger’ın sahip olduğu yaygın kullanıma da değinmek gerekiyor. Business of Apps sitesinde yer alan istatistiklere bakıldığında, WhatsApp’ın 180 ulkede 1.5 milyar aylık aktif kullanıcıya ulaştığı goruluyor. En yakın rakibi olan Facebook Messenger'ın aylık aktif kullanıcı sayısı ise 1,3 milyar.



Kucuk işletmeler, WhatsApp Business kullanarak bu istatistikleri kendileri icin onemli bir avantaja cevirebilir. Muşterileri ile iletişim kurarken WhatsApp’ın popularitesinden faydalanan işletmeler, olumlu geri donuşler alabilir. Hem WhatsApp Business uygulaması hem de WhatsApp BusinessAPI, farklı olceklerdeki firmaların muşteriler ile guclu bağlar oluşturmasını sağlıyor. Gectiğimiz aylarda Wish, Netflix ve Uber gibi bircok onemli firma,WhatsApp Business API kullanarak testler yapmaya başladı bile.

WhatsApp Business ve WhatsApp Business API’nin Karşılaştırılması
WhatsApp Business kucuk işletmelerin gereksinimleri icin idealken, WhatsApp Business API daha cok orta ve buyuk olcekli firmalara uygun cozumler sunar. Her ikisiyle de kendi işletme profilinizi oluşturabilir,istatistiklere sahip olabilirsiniz. WhatsApp Business API, bir uygulama programlama arayuzu olmanın verdiği avantaj ile firmaların bircok farklı işlevi gercekleştirebilmesini sağlıyor. İşletmenize has sorunların cozumu icin WhatsApp Business API’yi verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
WhatsApp Business API ile konum paylaşımı ve belge paylaşımı gibi ozelliklerden de faydalanmak mumkun. Ayrıca WhatsApp Business API, internet sitesi uzerinden de pratik ve etkili bir şekilde kullanılabiliyor. WhatsApp Business API, muşteri hizmetleri mesajı gonderirken ya da bildirim şablonları hazırlarken de işinize yarıyor. Muşterilerinize hızlı ve tatmin edici donuşler yapmanızı sağlayan WhatsApp Business API ile firmanızın yarattığı olumlu algıyı guclendirebilirsiniz.

WhatsApp Business API ve Chatbot İlişkisi
Otomatik diyaloglarla muşterilerinizin sorularına hızlı geri donuşler yapabilen Chatbot’lar halihazırda bircok onemli firma tarafından kullanılıyor. WhatsApp Business API ile entegre bir şekilde oluşturabileceğiniz nitelikli bir Chatbot, muşteri ilişkileri konusundaki başarınızı artırabilir. WhatsApp uzerinden sunacağınız Chatbot servisi, muşterilerinize populer bir ortamda destek olabilmenizi sağlayarak kullanıcı deneyimini iyileştiriyor. Gunumuzde Chatbot oluşturmak da duşunduğunuz kadar zor değil. WhatsApp gibi etkili bir platforma ekleyeceğiniz Chatbot’lar ile kaynaklarınızı cok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
WhatsApp Business API ile şirket profilinize entegre edebileceğiniz kapsamlı bir Chatbot, işletmeniz ile kullanıcılar arasında gercekleşecek iletişimin hızını ve kalitesini artırıyor.