Hosting Guvenliği Nasıl Sağlanır?
Bir hostingin guvenli olabilmesi icin hem servis sağlayıcı firmanın, hem de hosting hizmetini kullanan kişinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Hosting firması eğer işini ciddi yapan ve ruştunu ispatlamış bir firma ise; genelde son teknolojileri ve guvenlik onlemlerini takip ederek luzumlu tedbirleri alır. Hosting guvenliğini tehlikeye atan durumlar genelde kullanıcı kaynaklı yaşanır. Hosting firması kaynaklı guvenlik sorunları rastlanır bir durum değildir. Zira hemen hemen tum ciddi hosting firmaları aynı guvenlik onlemlerini alır. BTK tarafından tanınmayan ve Yer Sağlayıcı belgesi olmayan firmaları elbette ayrı tutuyoruz. Bu firmalar ile calışmanız halinde yaşayacağınız tum problemler ile baş başa kalacağınızın altını cizmek isteriz.

Peki hosting kullanıcısı ne yaparak hosting guvenliğini tehlikeye atabilir? Tabi ki sitesini mevcut teknolojiye gore revize etmez ve guvenilir kaynaklardan satın alınmayan lisanssız programları hostingi uzerinde calıştırır ise tehlikeye davetiye cıkarır. Genelde warez, crak, null adı altında piyasada dağıtılan programların tamamı hostinginizi ele gecirme ve icerideki ozel bilgileri elde etme amacı guder. Neticede “bedava peynir fare kapanında” olur. Sizin 3-5 dolar vermekten kacındığınız lisanslı bir programın warez versiyonu; bir yıllık emeğinizi bir anda cope atabilir.

“İyi de; hosting hizmeti paylaşımlı bir hizmet, sonucta aynı sunucu uzerinde yuzlerce komşu hosting var, peki ben değil de onlar sunucu guvenliğini tehlikeye atarsa? O zaman bu durumdan benim sitemde (hic hatam olmamasına rağmen) zarar gormeyecek mi?” sorusu beyninizi kurcalayabilir. İşte tam da burada hosting hizmeti veren firmanın guvenlik onlemleri devreye girer. Aynı bilgisayardaki farklı hosting hesaplarından birisi saldırıya uğrasa bile makinedeki diğer hosting hizmeti alanlar bu saldırıdan etkilenmezler. Elbette, ciddi hosting firmalarında boyledir.

Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?

Sunucu yonetimi hakkında cok fazla bilgi sahibi değilseniz; surekli guvenlik acıkları kapatılan, guncellenen CMS yazılımlarını tercih edin. Orneğin; WordPress, Joomla, Magento, Opencart gibi… Bu yazılımlar dunya uzerindeki on binlerce insan tarafından her gun geliştirilmekte ve guvenliği sağlanmaktadır.
İceriğini bilmediğiniz yayıncılara ait yazılımları hostinginize kurmayın. Yuzlerce dolara satılan bir yazılımı kim, neden size bedava versin ki? Evinizdeki bilgisayarınızda lisanssız kullandığınız Windows işletim sistemlerinin bile aslına sizin sosyal medya hesaplarınızdan beğeni, takip v.b. yapılması amacı ile ucretsiz dağıtıldığını unutmayın. Eğer ortadaki urun bedava ise urun genelde sizsiniz.
Hosting paneli ve admin paneli şifrelerinizi bilgisayarınızda depolamayın. Mumkunse bunları yazılı olarak saklayın ve ihtiyacınız olduğunda elinizle girin. Tahmin edilmesi zor şifreler secin.