VDS Server
“Virtual Dedicated Server” yani “sanallaştırılmış paylaşımsız sunucu” manasına gelen bu server ceşidinde; ceşitli yazılımlar aracılığı ile dedicated birden fazla parcaya bolunur. Bu cumle size VPS server hizmetinden tanıdık geliyor değil mi? Yalnız VDS server’ı VPS server’dan ayıran en onemli bir ozellik vardır. VPS Server’da sunucunun tum kaynakları VPS’ler arasında ortak kullanılırken; VDS serverlar’da, sanallaştırılmış her sunucuya kaynak atanır. Orneğin; 64 MB Ram ve 64 GB HDD ozelliklerine sahip bir sunucuda oluşturulan 4 adet VDS server’ın her birine; 16 GB Ram ve 16 GB HDD ayrıldığını duşunelim. Bu VDS’lerin her biri maksimum 16 GB Ram ve 16 GB HDD kadar kaynak kullanabilirler. Halbuki VPS’te kurulan sitelerin her biri sunucudan ihtiyacı kadar veri cekebilmekte, dolayısı ile kaynakların tumu bir site tarafından dahi tuketilebilmekte idi. Ama VDS server’da, her bir VDS kendisine ayrılan kadar alanı kullanabilmektedir.

Reel bir ornekle pekiştirmek gerekirse; iki kardeşin onunde bir ekmek olduğunu duşunelim. Ekmek; VDS mantığı ile bolunurse, iki kardeşe de yarımşar ekmek duşecektir. VPS mantığında ise daha ac olan kardeşin yarım ekmekten daha fazla yeme şansı vardır. Hatta ekmeğin tamamını bile yiyerek diğer kardeşin ac kalmasına neden olabilir.

Ozellikle merdiven altı olarak tabir edilebilecek web hosting firmalarında yukarıdaki ornekte anlatılan durumla karşı karşıya gelme olasılığınız cok yuksektir. Duşuk kaynaklı sunuculara, sunucuların kaldıramayacağı kadar cok VPS kurup satılması sonucu, site erişim problemleri baş gostermektedir.