Yozgat Bozok Universitesi Ziraat Fakultesi bunyesinde kurulan Kaz Islah Merkezi'nde yetiştirilen 600 yerli ırk kaz, torenle ureticilere dağıtıldı.
Vali Ziya Polat, Kuyumcu koyunde duzenlenen torende, Yozgat Bozok Universitesi tarafından yerli ırk kazların ıslah edilerek daha verimli hale getirildiğini soyledi.

Polat, Yozgat'ı tarım ve hayvancılığın yanında kaz uretiminde de marka şehir haline getirmek istediklerini belirterek, "Bugun universitemiz, Tarım ve Orman İl Mudurluğu ve Ozel İdare tarafından hazırlanan proje kapsamında 8 ailemize 25 erkek 50 dişi olmak uzere 75'er kaz dağıtımı yaptık. İnşallah seneye bu kazlardan 5 bin kaz uretilecek." dedi.
Devletin imkanlarını millete sunmak gerektiğini dile getiren Polat, şunları kaydetti:
"Sahaya inmemiz gerekiyor, ciftcimize, ureticimize destek olmak icin devletin imkanlarını sunmak lazım. Universitemizde akademik calışması yapılarak kaz uretiliyor ama asıl işi ureticiler yapacak. Bu kazların ureticilerin elinde coğalmasını ve ekonomiye katkı sağlamasını istiyoruz. Yerli kazın uretimini Yozgat'ta artırarak kenti kaz merkezi haline getirmeyi amaclıyoruz. Projeye destek olan tum kurumlarımıza ve hocalarımıza teşekkur ediyorum." diye konuştu.
Yozgat Bozok Universitesi Rektoru Prof. Dr. Ahmet Karadağ da projenin uzun zamandır devam ettiğini ve Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında 1,5 milyon lira destek verildiğini belirtti.
Karadağ, "Yerli ırkın geleceğe aktarılması icin ıslah calışması yapıyoruz. Burada esas amac bilimsel calışmanın yanında bolge insanına da bu değerleri kazandırarak ekonomik katkı sağlamaktır. Bu konuda bize destek veren tum kurumlara ve yoneticilere teşekkur ediyorum." ifadelerini kullandı.
Yerli ırk kaz uretimi projesinden yararlanan Ahmet Murat da Yozgat Bozok Universitesi Ziraat Fakultesinden mezun olduğunu ve yuksek lisans yaptığını soyledi.
Oğrencilik doneminde kaz uretimiyle yakından ilgilendiğini ve her zaman hayvanlarla ic ice olduğunu belirten Murat, "Universitemizin yaptığı yerli ırkın neslinin devam etmesi, ulkemize, ozellikle de Yozgat'a bunun bir katma değer olması gerekiyor. Universitemizle istişare yaparak daha bilincli bir şekilde bu işte devam etmek istiyorum." dedi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Ertuğrul