Accelerated Mobil Pages (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) olan AMP web sitelerinin mobil cihazlarda cok daha hızlı calışmasını sağlamak ve anlık veri gosterimi amacıyla ile kurulan bir frameworkun calışmasından ibarettir.

Google AMP temelde 3 kısımdan oluşur; AMP HTML, AMP JS, AMP CACHE (onbellek).

AMP HTML

Temel olarak AMP HTML guvenilir performans icin bazı kısıtlamalara sahip HTML dosyasıdır. Ek olarak elde edilen HTML cıktı ozel AMP etiketlerini taşıdığını icin bildiğimiz HTML’in genişletilmiş halidir diyebiliriz.

Ornek bir AMP dosyası aşağıdaki gibidir.

AMP HTML sayfasındaki etiketlerin coğu normal HTML etiketleri olsa da, bazı HTML etiketleri AMP'ye ozgudur. AMP HTML bileşenleri olarak adlandırılan bu ozel oğeler, ortak modelleri performans acısından kolay bir şekilde uygulamaya yarar.
AMP dokumanında da ornek olarak verildiği gibi, “amp-img” etiketi, henuz desteklemeyen tarayıcılarda bile tam bir srcset(responsive) desteği sağlar.
Unutmadan soylemeliyiz ki, Google veya diğer arama motorları AMP sayfasını
HTML etiketi ile tanır.. .

AMP JS

JavaScript kutuphanesi ile, AMP HTML sayfaları cok hızlı bir şekilde oluşturulmaktadır. Aslında AMP tum gucunu buradan alıyor desek yanlış soyluyor olmayız.

AMP JS kutuphanesi, AMP'nin en iyi performans uygulamalarını uygular, kaynak yuklemeyi yonetir ve sayfanızın hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlamak icin yukarıda belirtilen ozel etiketleri size sunar.

AMP JS kutuphanesi en iyi performansı elde etmek icin kullanılır. Nedir bu performanstan kasıt? Tahmin edebileceğiniz gibi kaynak yukleme yonetimi performansın olmazsa olmazlardandır. Javascript sayesinde sayfanız hızlı bir şekilde oluşturulur tabi ki bunun icin yukarıda bahsettiğimiz Google AMP etiketleri gerekmekte.

Diğer performans teknikleri, tum iframe'lerin koruması, kaynakların yuklenmesinden once sayfadaki her oğenin duzeninin onceden hesaplanmasını ve yavaş kalan CSS secicilerinin devre dışı bırakılmasını icerir diyebiliriz.

AMP CACHE (on bellek)

Google AMP Cache(on bellek), tum gecerli AMP dokumanlarını sunmak icin proxy tabanlı bir icerik dağıtım ağıdır. AMP HTML sayfalarını getirir, onbelleğe alır ve sayfa performansını otomatik olarak geliştirir. Google AMP Onbelleği'ni kullanırken, dokuman, tum JS dosyaları ve tum resimler maksimum verimlilik icin HTTP 2.0 kullanan aynı kaynaktan yuklenir.

Bu yonuyle bile cezbedici değil mi ? Bunlara ek olarak doğrulama yontemlerini de cok sevdik, AMP Test - Google Search Console adresinden ilgili sayfanızı test edebilirsiniz, coğu geliştirici gibi yerelinde calışanlar icin şoyle bir ipucu verelim, siz yabancı değilsiniz

http://localhost:8000/ornek.html boyle bir sayfanız olduğunu varsayalım, ilgili URL in sonuna bunu #development=1 ekleyiniz ardından console ekranında sayfanızın gecerli olup olmadığını gorebilirsiniz.

AMP yi iyice bir hatırladığımızı duşunuyorum dilerseniz artık detaylara inelim kara delik gibi icine ceken bu muazzam mimariyi daha yakından tanımaya var mısın ?

Bu yazımızda bazı sorulara cevap vereceğiz, icerdiği bilgiler ile size tam olarak Google AMP yi oğretmeyi amaclıyoruz.

Google AMP yi nerelerde kullanmalıyım ?

Aslında bu sistem haber ve icerik siteleri - surekli guncellenen - icin oldukca kulağa mantıklı gelebilir, lakin unutulmamalıdır ki E-Ticaret sistemlerinde bu mimariyi kullanan kişiler oldukca kazanclı cıkmaktadır. Wordpress ve bazı CMS sistemlerine eklenti şeklinde dahil olabildiği icin kesinlike blog kullanıcıları bu teknolojiyi kullanmalılar.

Araştırdım, oğrendim SEO’ya etkisi olmuyormuş, doğru mu?

Google arama sonuclarına direkt bir etkisi olmadığı yazılıyor, ciziliyor veya soyleniyor, fakat gerek performans gerekse Google tarafından desteklenmesi bu soylenenleri yalancı cıkarabiliyor.
Ek olarak boyle bir sistemin SEO’ya katkısı olduğunu kim soyleyebilir ki bu bir sır onlara gore, firmalar bazen gercekli saklayabiliyor ama telaşlanmayın biz her zaman yanınızdayız

Peki, bu AMP nin hic mi dezavantajı yok ?

Dezavantajını bulmak inanın cok zor, cunku JavaScript ve Cache bileşenleri ile durdurulamayan bir canavar ama her yazılım her sistem her mimari gibi sakıncalı yerleri elbette ki olabilir, AMP de ben bunu, inline(manuel) olarak yazılan CSS ve harici eklenemeyen JS dosyaları olarak soyleyebilirim.

Sorularla Google AMP sistemini irdeledik ve mumkun olduğunca basite indirgediğimizi duşunuyorum, gerek performans gerek bizler icin hali hazırda gelen bileşenler ile gonderilerimizi mobil de cok hızlı bir şekilde okuyucularımıza gosterme imkanı sunan AMP teknolojisini kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.